Bernhard ten Brinke schrijft geschiedenis met etappe winst

Bernhard ten Brinke schrijft geschiedenis met etappe winst

Bernhard ten Brinke heeft de elfde etappe van de Dakar Rally 2018 gewonnen. De fabriekscoureur van Toyota Gazoo Racing South Africa is hiermee de eerste Nederlandse autocoureur ooit die een volwaardige Dakar-etappe heeft gewonnen. Met zijn Toyota Hilux versloeg Bernhard op de special stage van 280 km de gehele wereldtop met ruime marge. Nummer twee Cyril Despres volgde op 4:35 min. “Dit is helemaal geweldig. Wát een dag!”

De elfde beproeving van Belén via Fiambalá naar Chilecito werd in de karavaan geduid als de Koningsrit van deze 40ste Dakar Rally. In bijna 300 kilometer stonden veel hoge en lage duinen op het menu, net als off-road pistes, kamelengras, doorwadingen en meer begroeide passages.

Vanaf de eerste kilometer waren Bernhard en zijn Franse navigator Michel Perin met vertrouwen onderweg. Toen de eerste duinen opdoemden maakte het als vierde gestarte Toyota-duo haar eigen keuzes. “Waar anderen links af gingen, besloot Michel om een eigen route aan te houden. Een belangrijk deel van de etappe hebben we onze eigen sporen gemaakt”, vertelt Bernhard ten Brinke.

‘Vandaag liep alles perfect’
Waar de coureur alles uit de Toyota Hilux perste, loste Michel ook de lastigste navigatievraagstukken op zonder tijdverlies. De combinatie van hoge snelheid en foutloos navigeerwerk zorgde ervoor dat de Toyota Hilux met startnummer 309 al vanaf het derde meetpunt aan de leiding ging. “Ik heb al wel vaker zo hard gereden, maar dan liep je ergens onderweg tegen grote of kleine pech aan in de vorm van een lekke band of zoeken naar een waypoint. Vandaag liep alles helemaal perfect.”

Nog maar net over de finish van de proef, kan Bernhard de volle omvang van de unieke prestatie nog niet helemaal bevatten. “Ik begrijp in ieder geval dat we indruk hebben gemaakt, want de mensen van de organisatie noemen deze stage ‘Super Fiambala’; de moeilijkste proef van deze Dakar. Dat we de hele wereldtop verslaan – en met minimaal 4.5 minuut – is helemaal geweldig.”

Gesleuteld tot vijf uur ’s ochtends
Bernhard wil het team en de monteurs van Toyota Gazoo Racing South Africa bedanken voor hun tomeloze inzet al de hele rally. “De mannen hebben tot vanochtend 5 uur doorgesleuteld om onze Hilux weer als nieuw aan de start te krijgen. Dat zegt alles. De Hilux was vandaag opnieuw onverwoestbaar. Een feest om mee te rijden.”

Ook Michel Perin verdient een grote pluim. “Vandaag zat weer heel veel moeilijk navigeerwerk verstopt in special. En dat heeft Michel perfect gedaan. Deze zege laat zien hoe we de laatste 9 dagen als team zijn gegroeid”, besluit een even trotse als gelukkige Bernhard ten Brinke.

Vierde plaats algemeen verstevigd
Achter Bernhard eindigden vandaag twee Peugeot-coureurs op het dagpodium: Cyril Despres als 2e (+4:35 min), leider in de wedstrijd Carlos Sainz als 3e (+4:40 min). In het algemeen klassement hebben Bernhard en Michel hun vierde plaats in het algemeen klassement verstevigd. De marge op Giniel de Villiers bedraagt nu ruim 12 minuten, terwijl het gat met die andere teamgenoot – Nasser Al Attiyah – is geslonken met 6 minuten tot ruim 3,5 minuut.


Gerelateerd nieuws

22-01-2020, 13:11

Edwin Straver naar Nederland overgebracht Edwin Straver naar Nederland overgebracht

Edwin Straver naar Nederland overgebracht

Motorrijder Edwin Straver wordt vandaag (woensdag) vanuit Saudi-Arabië overgebracht naar Nederland. In de toestand van Straver is geen verandering: die is onverminderd kritiek. De 48-jarige motorrijder uit het Brabantse Rijswijk kwam vorige week donderdag tijdens de voorlaatste etappe van de Dakar Rally ongelukkig ten val. Daarbij brak hij een van de bovenste nekwervels en had […]

Lees meer

18-01-2020, 12:29

Leerzame Dakar voor Nani Roma en Borgward Leerzame Dakar voor Nani Roma en Borgward

Leerzame Dakar voor Nani Roma en Borgward

Borgward Rally Team-coureur Nani Roma (301) heeft opnieuw een Dakar Rally uit weten te rijden als 27ste in het algemeen klassement. De Spaanse coureur moest tijdens de race vooral lastige situaties als lekke banden en navigatieproblemen overwinnen, om de laatste etappe op de twaalfde plaats te kunnen eindigen. Roma had niet verwacht dat de race […]

Lees meer

18-01-2020, 12:13

Dakar 2020: Bernhard ten Brinke evenaart beste prestatie Dakar 2020: Bernhard ten Brinke evenaart beste prestatie

Dakar 2020: Bernhard ten Brinke evenaart beste prestatie

Bernhard ten Brinke is met navigator Tom Colsoul als zevende geëindigd in de Dakar Rally 2020. De Nederlandse coureur en de Belgische navigator hadden gehoopt een plek hoger te eindigen, maar na uren vergaderen werd hun protest tegen de onterechte compensatietijd voor Orlando Terranova niet ingewilligd. “Boven alles ben ik heel erg tevreden over hoe […]

Lees meer

17-01-2020, 19:23

Stam en Bargeman brengen het karretje naar de finish Stam en Bargeman brengen het karretje naar de finish

Stam en Bargeman brengen het karretje naar de finish

Het is gelukt: Teun Stam en René Bargeman hebben ‘het karretje’ naar de finish van de Dakar 2020 gebracht. Het ging niet vanzelf. Integendeel: een paar keer zag het er helemaal niet naar uit dat het zou lukken. “We zijn er en daar ging het om.” Toch was Teun Stam best opgelucht toen hij de […]

Lees meer

Rallyraid video's