Van Pelt in de top-5 op eerste serieuze dag Serres Rally

Van Pelt in de top-5 op eerste serieuze dag Serres Rally

Robert van Pelt nestelde zich op de eerste serieuze dag van de Serres Rally keurig in de top-5. Na 252 kilometer zwoegen door de bergen in het noorden van Griekenland had Van Pelt iets meer dan twintig minuten toegegeven op dagwinnaar en klassementsleider Stefan Svitko. Maikel Verkade kwam, nadat hij als zesde was doorgekomen, in de slotfase van de proef ten val en moest met vermoedelijk een gebroken sleutelbeen opgeven.

De tweede etappe van de Serres Rally was een pittige. Niet alleen omdat het een lange was, maar ook door de hoge temperaturen in de bergen en het lastige navigeren. In de Serres Rally wordt geen gps gebruikt, maar gaat al het navigeren op roadbook. “Je moet goed bij de les blijven”, vertelde Robert van Pelt. “Het is de hele dag door kruipdoor-sluipdoor, met overal stenen en kleine paadjes die je bijna niet ziet. Maar de start van de proef vanochtend vroeg was in de achtertuin van het hotel en ’s middags ben je redelijk vroeg binnen, zodat er tijd is om ook een beetje plezier te hebben aan de rand van het zwembad. Het is zeker niet zo hectisch als in de Dakar.”

Geen fouten maken

Vorig jaar maakte Van Pelt elke dag wel iets mee aan pech, fouten en valpartijen. Daarvan heeft hij geleerd, zegt hij. “Ik moet me niet druk maken over die jongens voor me. Svitko, Botturi, Klimciw, Cosentino: die kan ik toch niet bijhouden. Maar als ik me concentreer op het navigeren en het rijden, geen fouten maak en elke dag ergens rond de vijfde plaats weet te finishen, sta ik eind van de week op het podium.”

Van Pelt rijdt deze rally op een 350cc enduro en dat bevalt vooralsnog goed. “We zijn nog wat aan het zoeken met de afstelling, maar voor een licht mannetje als ik is dit een perfecte motor, zeker in dit terrein.”

Smits knap achtste

Niet ver achter Van Pelt finishte Maikel Smits knap op de achtste plaats. De Serres Rally is nog maar de tweede rally-raid voor de 29-jarige oud-motorcrosser uit Schijndel, na de Hellas Rally eerder dit jaar. Zijn doel is meedoen aan de Dakar van 2018 en hij ziet de Griekse rally’s als een goed opstapje in die richting. Naamgenoot Maikel Verkade heeft al een Dakar achter de kiezen en maakte vandaag op een pijnlijke manier kennis met de Griekse rotsen. Verkade kwam in een moeilijk bereikbaar gedeelte in de bergen ten val en moest naar het ziekenhuis met vermoedelijk een gebroken sleutelbeen.

Riezebos herstelt zich

Verkade was bepaald niet de enige. Er waren tal van incidenten en valpartijen. De Brit David Watson kwam hard ten val toen de moer van de vooras van zijn BMW HP2 los raakte en het wiel eruit vloog. Watson ging voorover van de motor af en verwondde zijn gezicht. Door het vele bloed zag het er erger uit dan het uiteindelijk was. De Brit kon zijn machine provisorisch herstellen en kwam als 49ste binnen, nog voor Hans Smit, die een aanzienlijk moeilijkere dag had dan zondag. Jasper Riezebos daarentegen herstelde zich van de foutjes die hij in de eerste etappe maakte en kwam met de dertiende tijd binnen. 

Klik hier voor de uitslagen en klassementen van de Serres Rally

 mt_gallery

Gerelateerd nieuws

17-02-2020, 12:58

Serres Rally 2020: start en finish in Veria Serres Rally 2020: start en finish in Veria

Serres Rally 2020: start en finish in Veria

Nadat in 2019 de finish van de Serres Rally verplaatste naar Veria, is voor de 2020 editie ook de start verplaatst naar Veria. Dat biedt de organisatie weer nieuwe mogelijkheden om nieuwe etappes uit te zetten. De uitvalsbasis in Veria is het Aiges Melathron hotel. Dat is hetzelfde hotel waar de deelnemers afgelopen jaar de […]

Lees meer

03-09-2019, 22:09

Svitko wint Serres Rally 2019, debutant Van Dal knap twaalfde Svitko wint Serres Rally 2019, debutant Van Dal knap twaalfde

Svitko wint Serres Rally 2019, debutant Van Dal knap twaalfde

Stefan Svitko heeft de Serres Rally voor de vierde keer op rij op zijn naam geschreven. De Slowaak was ook op de laatste dag, de traditionele endurostage, de snelste van het veld met zo’n 80 motoren. Jos van Dal bekroonde zijn rallydebuut op de laatste dag met een zesde plaats en kwam in het algemeen klassement tot de twaalfde stek.

Lees meer

02-09-2019, 22:13

Drie Nederlanders in top-twintig zesde dag Serres Rally Drie Nederlanders in top-twintig zesde dag Serres Rally

Drie Nederlanders in top-twintig zesde dag Serres Rally

Jos van Dal, Ad Jansen en Jesse Pols hebben de zesde dag van de Serres Rally afgesloten in de top-twintig. In het ijzersterke startveld kwam de Nederlandse rijders goed voor de dag, maar de overwinning ging opnieuw naar Stefan Svitko.

Lees meer

01-09-2019, 23:10

Deelnemers trotseren zwaarste en langste proef van Serres Rally Deelnemers trotseren zwaarste en langste proef van Serres Rally

Deelnemers trotseren zwaarste en langste proef van Serres Rally

De koninginnenrit in de Serres Rally 2019 was voor de deelnemers een flinke kluif op zondag. Snelheden lagen onder de 50 kilometer per uur gemiddeld en dat zorgde in combinatie met de lengte van zo’n 300 kilometer voor een flinke schifting. Stefan Svitko pakte andermaal de winst en verstevigde zijn positie in het klassement.

Lees meer

Rallyraid video's