Organisator Serres Rally: "Na 9 jaar was het tijd voor iets anders"

Organisator Serres Rally: "Na 9 jaar was het tijd voor iets anders"

Zo’n 100 rijders beginnen woensdag aan de negende editie van de Serres Rally en ook voor dit jaar heeft organisator Dimitris Athanasoulopoulos weer wat nieuwigheden toegevoegd aan de race. Hij blikt met Rallymaniacs vooruit.

De Serres-baas kende de huidige bergpassen rond Serres op zijn duimpje en vond het na maar liefst negen jaar tijd om te zoeken naar andere uitdagingen. Die vond hij bij Veria, zo’n 150 kilometer ten oosten van Serres. “Na negen jaar was het tijd om te verkassen uit deze bekende bergen, we hebben ze op alle mogelijke manieren wel een keer gezien. Dat is waarom we besloten hebben om op de derde dag van de rally naar Veria te gaan. Daar liggen weer andere mooie bergen waar we een mooi parcours uit kunnen zetten. Daarnaast gaan we nog naar het westelijke deel van Macedonië. Ik denk dat deze editie heel spannend kan worden voor iedereen. Zeker met het deels nieuwe parcours, maar ook met nieuwe gezichten aan de start.”

Voorheen was de laatste dag van de Serres Rally een echte endurodag waarin nog grote verschillen gemaakt werden. Dit jaar heeft Athanasoulopoulos weer zo’n route, maar deze is iets makkelijker. “Het is enduro light dit jaar, nog altijd moeilijk maar wel iets makkelijker dan voorgaande jaren.” Met een startveld van bijna honderd rijders heeft de wedstrijd de limiet bereikt, en heeft de organisatie gezorgd voor een afwisselend parcours. “We hebben meer rijders, we hebben ongeveer honderd rijders. Dat is voor ons ook de limiet. De rally krijgt een nieuw hart ten opzichte van andere jaren. De tracks zijn meer open en iets makkelijker, het is iets minder enduro, maar het blijft heel technisch. We hebben de harde stenen ook verruild voor het iets zachtere gravel, dat zorgt weer voor andere uitdagingen voor de coureurs.”

Net als in Nederland is het in Griekenland op dit moment erg warm. Dit gaat volgens de organisator wel degelijk een rol spelen in het wedstrijdverloop. “Met 36 graden of meer gaan de weersomstandigheden een grote rol spelen. De gravel is daardoor erg droog en dat gaat zorgen voor stof. We hebben veel water nodig en we moeten ervoor zorgen dat de coureurs er ook klaar voor zijn. Misschien zal het op de hoogste bergen iets minder warm zijn en misschien nat, maar het verschil zal niet groot zijn. Het wordt een hele warme race.”

Met regerend kampioen Stefan Svitko staat de gedoodverfde favoriet vanzelfsprekend weer aan de start, maar ook voormalig MDC-winnaars Skyler Howes en Mario Patrao. Ook Ferdinand Kreidl uit Oostenrijk is een naam om rekening mee te houden. Deze rijders komen naar de wedstrijd nu de Serres Rally deel uitmaakt van het EK Cross Country, bestaande uit zo’n vier wedstrijden gedurende het seizoen. “We hebben een heel aantal goede rijders vanuit Italië en Spanje, het zijn rijders die meedoen aan het EK Cross Country. De competitie is dit seizoen heel erg sterk.”

De race begint woensdag met een korte eerste proef van zo’n 20 kilometer en de traditionele showstart in het stadje Serres.

[widgetkit id=”302″ name=”Serres Rally 2019 – Keuring”]

Gerelateerd nieuws

17-02-2020, 10:58

Serres Rally wordt Greece Rally: start en finish in Veria Serres Rally wordt Greece Rally: start en finish in Veria

Serres Rally wordt Greece Rally: start en finish in Veria

Nadat in 2019 de finish van de Serres Rally verplaatste naar Veria, is voor de 2020 editie ook de start verplaatst naar Veria. Dat biedt de organisatie weer nieuwe mogelijkheden om nieuwe etappes uit te zetten. De naam van de Serres Rally verandert met de verhuizing ook, die wordt nu ‘Greece Rally‘ De uitvalsbasis in […]

Lees meer

03-09-2019, 20:09

Svitko wint Serres Rally 2019, debutant Van Dal knap twaalfde Svitko wint Serres Rally 2019, debutant Van Dal knap twaalfde

Svitko wint Serres Rally 2019, debutant Van Dal knap twaalfde

Stefan Svitko heeft de Serres Rally voor de vierde keer op rij op zijn naam geschreven. De Slowaak was ook op de laatste dag, de traditionele endurostage, de snelste van het veld met zo’n 80 motoren. Jos van Dal bekroonde zijn rallydebuut op de laatste dag met een zesde plaats en kwam in het algemeen klassement tot de twaalfde stek.

Lees meer

02-09-2019, 20:13

Drie Nederlanders in top-twintig zesde dag Serres Rally Drie Nederlanders in top-twintig zesde dag Serres Rally

Drie Nederlanders in top-twintig zesde dag Serres Rally

Jos van Dal, Ad Jansen en Jesse Pols hebben de zesde dag van de Serres Rally afgesloten in de top-twintig. In het ijzersterke startveld kwam de Nederlandse rijders goed voor de dag, maar de overwinning ging opnieuw naar Stefan Svitko.

Lees meer

01-09-2019, 21:10

Deelnemers trotseren zwaarste en langste proef van Serres Rally Deelnemers trotseren zwaarste en langste proef van Serres Rally

Deelnemers trotseren zwaarste en langste proef van Serres Rally

De koninginnenrit in de Serres Rally 2019 was voor de deelnemers een flinke kluif op zondag. Snelheden lagen onder de 50 kilometer per uur gemiddeld en dat zorgde in combinatie met de lengte van zo’n 300 kilometer voor een flinke schifting. Stefan Svitko pakte andermaal de winst en verstevigde zijn positie in het klassement.

Lees meer

Rallyraid video's