Maikel Smits en Robert van Pelt wisselen stuivertje in Serres

Maikel Smits en Robert van Pelt wisselen stuivertje in Serres

Was gisteren Robert van Pelt de beste Nederlander in de Serres Rally op de vijfde plaats, vandaag was die eer weggelegd voor Maikel Smits. De nieuwkomer – de Serres is pas Smits’ tweede rally – kon het tempo van de snelste mannen aardig bijbenen en finishte de derde etappe als vijfde. Van Pelt had problemen met zijn tripmeter en sloot de proef af met de achtste tijd.

De derde etappe was een lus van ruim 172 kilometer door de bergen. Na de pittige tweede etappe koos de organisatie ervoor de derde dag iets minder zwaar te maken, al was het door de hitte – de thermometer tikte de 38 graden aan – toch een hele inspanning. Qua navigatie was het niet al te moeilijk. De route ging overwegend over brede paden, waar de snelheid hoog lag en waar daardoor toch van alles mis kon gaan.

Dag op snelheid

Alessandro Botturi had de snelheid er het beste in zitten. De Italiaan, die in de Merzouga Rally in het voorjaar op de laatste dag de leiding uit handen gaf en als derde finishte, schreef de etappe op zijn naam. Juist dankzij de snelheid kon ook Maikel Smits zijn vijfde plaats noteren, dacht hij. “Met snelheid heb ik als oud-motorcrosser niet zo’n moeite”, vertelde Smits aan de finish. “Ik heb een goed ritme en ik ben fysiek sterk. Ik verlies het op navigeren. Ik heb nog niet zo veel ervaring met navigeren en roadbook-rijden. Feitelijk heb ik, met de Hellas Rally meegerekend, pas acht dagen rallyervaring. Dus dan is het niet zo gek dat ik nog wel eens verkeerd rij. Maar vandaag ging het goed. Ik ben nergens verkeerd gereden. Er zaten maar een paar lastige punten in. Die had ik van tevoren aangevinkt en daar heb ik extra goed opgelet.”

Bij Robert van Pelt, die in het klassement nog wel keurig vijfde staat, ging juist dat een beetje minder. Op de 350cc-machine is hij niet de snelste en bovendien had hij te kampen met een haperende tripmeter, die het navigeren bemoeilijkte. Jasper Riezebos nam geen risico’s en finishte op plaats 19. Maikel Verkade ging na zijn valpartij van gisteren niet meer van start, hoewel op de foto’s die in het ziekenhuis werden gemaakt geen breuken of andere schade zichtbaar waren.

Marathonetappe

De vierde etappe is het eerste deel van een soort marathonetappe. In het bivak bij een rivier is wel assistentie toegestaan, maar die moet dan ook een heel eind reizen. Voor de 300 kilometer proef staat tussen de zes en tien uur, dus dat belooft een pittige te worden. De bedoeling van de organisatie was om in omgekeerde volgorde te starten, maar daartegen is veel weerstand bij de deelnemers, omdat het extra risico’s met zich meebrengt voor zowel de langzamere als de snelle rijders. 

Klik hier voor de resultaten en klassementen van de Serres Rally

mt_gallery

 

Gerelateerd nieuws

17-02-2020, 10:58

Serres Rally wordt Greece Rally: start en finish in Veria Serres Rally wordt Greece Rally: start en finish in Veria

Serres Rally wordt Greece Rally: start en finish in Veria

Nadat in 2019 de finish van de Serres Rally verplaatste naar Veria, is voor de 2020 editie ook de start verplaatst naar Veria. Dat biedt de organisatie weer nieuwe mogelijkheden om nieuwe etappes uit te zetten. De naam van de Serres Rally verandert met de verhuizing ook, die wordt nu ‘Greece Rally‘ De uitvalsbasis in […]

Lees meer

03-09-2019, 20:09

Svitko wint Serres Rally 2019, debutant Van Dal knap twaalfde Svitko wint Serres Rally 2019, debutant Van Dal knap twaalfde

Svitko wint Serres Rally 2019, debutant Van Dal knap twaalfde

Stefan Svitko heeft de Serres Rally voor de vierde keer op rij op zijn naam geschreven. De Slowaak was ook op de laatste dag, de traditionele endurostage, de snelste van het veld met zo’n 80 motoren. Jos van Dal bekroonde zijn rallydebuut op de laatste dag met een zesde plaats en kwam in het algemeen klassement tot de twaalfde stek.

Lees meer

02-09-2019, 20:13

Drie Nederlanders in top-twintig zesde dag Serres Rally Drie Nederlanders in top-twintig zesde dag Serres Rally

Drie Nederlanders in top-twintig zesde dag Serres Rally

Jos van Dal, Ad Jansen en Jesse Pols hebben de zesde dag van de Serres Rally afgesloten in de top-twintig. In het ijzersterke startveld kwam de Nederlandse rijders goed voor de dag, maar de overwinning ging opnieuw naar Stefan Svitko.

Lees meer

01-09-2019, 21:10

Deelnemers trotseren zwaarste en langste proef van Serres Rally Deelnemers trotseren zwaarste en langste proef van Serres Rally

Deelnemers trotseren zwaarste en langste proef van Serres Rally

De koninginnenrit in de Serres Rally 2019 was voor de deelnemers een flinke kluif op zondag. Snelheden lagen onder de 50 kilometer per uur gemiddeld en dat zorgde in combinatie met de lengte van zo’n 300 kilometer voor een flinke schifting. Stefan Svitko pakte andermaal de winst en verstevigde zijn positie in het klassement.

Lees meer

Rallyraid video's