Kort maar krachtig begin van Serres Rally

Kort maar krachtig begin van Serres Rally

Met een proefje van 37 kilometer van Metochi naar Melenikitsi is de Serres Rally begonnen. De eerste special, meer een proloog dan een echte stage, was niet moeilijk al moesten veel deelnemers weer even wennen aan het roadbook-rijden. Stefan Svitko, die sinds de Dakar weinig heeft gereden, had het het snelst onder de knie en schreef de eerste dag op zijn naam. Maikel Verkade was op de tiende plaats de beste Nederlander, maar hij later kreeg een tijdstraf aan zijn broek.

De strijd in de bergen in het noorden van Griekenland lijkt zich op papier af te spelen tussen Stefan Svitko, Alessandro Botturi en Ondrej Klimciw, al heeft die laatste door een zware val in de Dakar zeven maanden buitenspel gestaan. Hij is wel de enige van het drietal favorieten die op een rally-replica rijdt. De andere twee rijden op enduromachines. Uit Nederland doen onder anderen de Dakarrijders Maikel Verkade, Rob en Robert van Pelt, Jasper Riezebos en Hans Smit mee. Marcel Huigevoort doet met de SSV mee.

Val hindert Van Pelt weinig

Robert van Pelt begon met een kleine blessure aan de eerste special, opgelopen toen hij op zaterdag een verkenningsritje maakte op de motor van zijn vader. Een val resulteerde in een pijnlijke schouder en wat fikse schrammen. Het weerhield hem er  niet van een heel aardige eerste proef te rijden, al ging hij in de laatste 2 kilometer even in de fout, waardoor hij met een achtste plaats genoegen moest nemen.

Tijdstraf Maikel Verkade

Aanvankelijk stond Van Pelt nog achter Maikel Verkade, maar die kreeg een tijdstraf van een minuut aan zijn broek. Toch was Verkade niet ontevreden met de eerste dag. Ook Hans Smits kreeg een penalty. Desalniettemin bleef hij Jasper Riezebos voor, al was het maar een beetje. Riezebos ging een paar keer de fout in met navigeren. In de Serres Rally wordt puur op roadbook gereden, zonder gps, en de vele slingerpaadjes in de bergen maken het lastig.

Tweede etappe 252 kilometer

Grote verschillen werden er nog niet gemaakt in de eerste 37 kilometer. Dat zal aan het eind van de maandag vermoedelijk wel anders zijn, na een pittige special van ruim 250 kilometer. Mogelijk gaat ook het weer daar een rol bij spelen: het is dik boven de 30 graden in de bergen in het noorden van Griekenland en hoewel de verwachting is dat het droog blijft, kan het door de bewolking wel knap benauwd zijn.

Klik hier voor de resultaten en klassementen van de Serres Rally

mt_gallery

 

 

Gerelateerd nieuws

17-02-2020, 10:58

Serres Rally wordt Greece Rally: start en finish in Veria Serres Rally wordt Greece Rally: start en finish in Veria

Serres Rally wordt Greece Rally: start en finish in Veria

Nadat in 2019 de finish van de Serres Rally verplaatste naar Veria, is voor de 2020 editie ook de start verplaatst naar Veria. Dat biedt de organisatie weer nieuwe mogelijkheden om nieuwe etappes uit te zetten. De naam van de Serres Rally verandert met de verhuizing ook, die wordt nu ‘Greece Rally‘ De uitvalsbasis in […]

Lees meer

03-09-2019, 20:09

Svitko wint Serres Rally 2019, debutant Van Dal knap twaalfde Svitko wint Serres Rally 2019, debutant Van Dal knap twaalfde

Svitko wint Serres Rally 2019, debutant Van Dal knap twaalfde

Stefan Svitko heeft de Serres Rally voor de vierde keer op rij op zijn naam geschreven. De Slowaak was ook op de laatste dag, de traditionele endurostage, de snelste van het veld met zo’n 80 motoren. Jos van Dal bekroonde zijn rallydebuut op de laatste dag met een zesde plaats en kwam in het algemeen klassement tot de twaalfde stek.

Lees meer

02-09-2019, 20:13

Drie Nederlanders in top-twintig zesde dag Serres Rally Drie Nederlanders in top-twintig zesde dag Serres Rally

Drie Nederlanders in top-twintig zesde dag Serres Rally

Jos van Dal, Ad Jansen en Jesse Pols hebben de zesde dag van de Serres Rally afgesloten in de top-twintig. In het ijzersterke startveld kwam de Nederlandse rijders goed voor de dag, maar de overwinning ging opnieuw naar Stefan Svitko.

Lees meer

01-09-2019, 21:10

Deelnemers trotseren zwaarste en langste proef van Serres Rally Deelnemers trotseren zwaarste en langste proef van Serres Rally

Deelnemers trotseren zwaarste en langste proef van Serres Rally

De koninginnenrit in de Serres Rally 2019 was voor de deelnemers een flinke kluif op zondag. Snelheden lagen onder de 50 kilometer per uur gemiddeld en dat zorgde in combinatie met de lengte van zo’n 300 kilometer voor een flinke schifting. Stefan Svitko pakte andermaal de winst en verstevigde zijn positie in het klassement.

Lees meer

Rallyraid video's