Koolen krijgt eerste indruk van SSV: “Alsof je thuis op de bank zit”

Koolen krijgt eerste indruk van SSV: “Alsof je thuis op de bank zit”

De naam Kees Koolen is onlosmakelijk aan de Dakar Rally verbonden, maar vorig jaar moest hij verstek laten gaan. Nu trekt de rally naar Saudi-Arabië en trok het avontuur Koolen toch weer. Samen met Jurgen van den Goorbergh gaat hij de Dakar Rally rijden in een SSV.

Koolen deed de Dakar Rally al op de motor, in de auto, met een truck en recent met de quad. Nu plakt hij er in 2020 nog een vijfde categorie aan vast. Nadat de Barren Racer-quads vorig jaar vanwege problemen met de homologatie uit de Dakar Rally geweerd werden, zocht hij naar een nieuwe uitdaging. De keuze viel op een Can Am Maverick X3 XRS. “Het is alsof je thuis op de bank de krant zit te lezen”, zei Koolen na afloop van de Rallye du Maroc in gesprek met Rallymaniacs. “Je voelt helemaal niks. De vering is perfect. Het rijdt heel fijn. De topsnelheid is 120 van zo’n ding, je mag 130 maar dat halen ze niet. Je rijdt allemaal met hetzelfde materiaal. Op de tweede dag reden we allemaal binnen een kilometer van elkaar op topsnelheid. Dat is wel leuk racen, dan weet je echt wie de snelste is.”

Het makkelijke rijden zorgt er ook voor dat je voor goede resultaten kunt gaan, weet Koolen. Ten opzichte van andere voertuigen waar hij mee heeft gereden viel dit naar eigen zeggen ‘1.000 procent’ mee. “Ik had alleen een paar problemen omdat ik deze auto niet ken. Op de tweede dag lag ik tweede bij de tankstop en hadden we daarna een elektronisch probleem waardoor we niet door de duinen konden”, aldus Koolen. “Toen zijn we gestopt, we moeten nog 160 kilometer en ik dacht dat we dan in de duinen zouden moeten overnachten. Ik wilde liever veel testen. Dat is gelukt. Op de voorlaatste dag reed ik alles stuk en dat was helemaal mijn eigen schuld, maar wel een goede voorbereiding op de Dakar Rally.”

Tijdens die Dakar Rally, die in januari in Saudi-Arabië begint, slaat Koolen de handen ineen met voormalig Grand Prix-coureur en meervoudig kistrijder Jurgen van den Goorbergh. Toch was hij er niet bij tijdens de Rallye du Maroc. “Ik doe de Dakar inderdaad met Jurgen, maar zijn zoon moest racen tijdens deze rally en daarom kon hij niet”, vervolgde Koolen, die in Monica Plaza een geschikte vervanger vond. “Zij en haar vader hebben hier een bedrijf en zij kent het gebied goed. Het was pas haar eerste rally en de taalbarrière was in de eerste dagen een beetje een probleem. Op de laatste dag ging het perfect en heeft ze geen fouten gemaakt.”

Gerelateerd nieuws

26-08-2020, 08:50

Presentatie Rally Andalusie – binnenkort nieuwe datum Presentatie Rally Andalusie – binnenkort nieuwe datum

Presentatie Rally Andalusie – binnenkort nieuwe datum

Update 26 augustus: Helaas kan de presentatie die voor vanavond gepland stond geen doorgang vinden. eden hiervoor is dat de organisatie nog niet alle informatie beschikbaar heeft over de race. Dat zou niet lang meer moeten duren en zodra de informatie er is, maken we de nieuwe datum hier bekend! Gezien de huidige omstandigheden omtrent […]

Lees meer

11-08-2020, 17:35

Rallye du Maroc uitgesteld, alternatief in Andalusië Rallye du Maroc uitgesteld, alternatief in Andalusië

Rallye du Maroc uitgesteld, alternatief in Andalusië

David Castera, organisator van de Rallye du Maroc, heeft zojuist bekend gemaakt dat de Rallye du Maroc definitief niet verreden zal worden. Als alternatief heeft de organisatie (ODC) een alternatief bedacht: de rally van Andalusië. Deze wordt verreden van 6 t/m 10 oktober 2020. David Castera: De verspreiding van Covid 19 in Marokko, nog steeds […]

Lees meer

21-04-2020, 11:26

Rallye du Maroc 2020 past zich aan, introductie digitaal roadbook Rallye du Maroc 2020 past zich aan, introductie digitaal roadbook

Rallye du Maroc 2020 past zich aan, introductie digitaal roadbook

De corona crisis heeft het er voor de organisatie van de Rallye du Maroc niet makkelijker op gemaakt. Daarom heeft organisator David Castera besloten het format aan te passen. Zoals gebruikelijk is de rally vijf dagen lang. Echter, de start is niet in Agadir, maar in de regio van M’Hamid. De rally zal westwaarts gaan […]

Lees meer

17-10-2019, 15:00

Koolen krijgt eerste indruk van SSV: “Alsof je thuis op de bank zit” Koolen krijgt eerste indruk van SSV: “Alsof je thuis op de bank zit”

Koolen krijgt eerste indruk van SSV: “Alsof je thuis op de bank zit”

De naam Kees Koolen is onlosmakelijk aan de Dakar Rally verbonden, maar vorig jaar moest hij verstek laten gaan. Nu trekt de rally naar Saudi-Arabië en trok het avontuur Koolen toch weer. Samen met Jurgen van den Goorbergh gaat hij de Dakar Rally rijden in een SSV.

Lees meer

Rallyraid video's