Voorbeschouwing OiLibya Rally van Marokko: Wereldtop aan de start

Voorbeschouwing OiLibya Rally van Marokko: Wereldtop aan de start

Donderdag begint in Fèz de tiende editie van de OiLibya Rally van Marokko. De wedstrijd wordt door deelnemers gezien als de laatste serieuze test voor de Dakar Rally, maar vormt ook de laatste ronde in het WK Cross Country voor motoren én quads.

Auto’s

De auto’s hebben na de wedstrijd in Marokko nog een ronde op het programma, maar het kampioenschap kan al beslist worden. Nasser Al-Attiyah is de voornaamste kandidaat. Hij heeft nog negen punten nodig om de titel op zijn naam te schrijven met nog een ronde te gaan. Naast Al-Attiyah staan er nog zes wagens van het Belgische Overdrive aan de start.

Daarbij ook Bernhard ten Brinke die samen met navigator Stephane Prevot weer gaat proeven aan het echte werk. De andere Nederlandse equipe is van Peter van Merksteijn die met de Toyota Hilux ook al in actie kwam tijdens de Baja van Polen. Van Merksteijn wordt genavigeerd door Pascal Maimon.

Mini komt met zes auto’s aan de start waaronder de grootste tegenstrever van Al-Attiyah. Jakub Przygonski heeft in theorie nog kans om de wereldtitel te pakken, maar heeft een klein wonder nodig om dat te bereiken. Daarnaast komt ook Nani Roma in actie voor Mini. De Spanjaard is teruggekeerd bij Mini na een uitstapje naar Toyota.  

Peugeot komt op haar beurt aan de start met twee nieuwe 3008 DKR Maxi’s. Het Franse merk komt met Carlos Sainz en Sebastien Loeb aan de start. Sainz heeft veel testwerk voor zijn rekening genomen terwijl Loeb vanuit een aantal WRC-tests en een vol seizoen in het WK Rallycross weer in de wagen stapt. Rallymaniacs heeft vernomen dat Peugeot in de afgelopen weken en dagen al uitvoerig getest heeft in Marokko.

Gert Jan van der Valk staat met Branco de Lange aan de start in de Toyota Hilux

Startlijst auto’s

Motoren

Voor de motoren is de wedstrijd in Marokko wel de laatste voor het WK Cross Country. Winnaar van 2016 Pablo Quintanilla (Husqvarna) heeft de beste papieren, maar de voorsprong bedraagt slechts vijf punten op Paulo Goncalves (Honda). Ook Sam Sunderland (KTM) maakt nog kans op de titel en dat kan ook gezegd worden van Kevin Benavides (Honda) en – in theorie – Matthias Walkner (KTM).

KTM komt, zoals Rallymaniacs woensdag al kon melden, aan de start met een nieuwe motor die uitvoerig getest zal worden. Sunderland en Walkner nemen het voortouw naast Laia Sanz en Antoine Meo.

Lees meer over de nieuwe KTM

De overige teams staat ook met een sterk startveld aan de start. Quintanilla komt namens Husqvarna met de nieuwe coureur, Andrew Short, aan de start. Voor Honda staan Paulo Goncalves, Kevin Benavides, Michael Metge en Ricky Brabec aan de start. Yamaha stelt Adrien van Beveren op met Alessandro Botturi. Joan Pedrero en Adrien Metge starten namens Sherco.

Namens de Nederlandse teams staan Mirjam Pol en Ronald ter Beek aan de start.

Quads

Bij de Quads maakt Kees Koolen kans op succes. De Nederlander staat voorafgaand aan de laatste rally acht punten voor Rafal Sonik. Koolen komt met de Barren Racing aan de start die in het afgelopen jaar flink ontwikkeld is.

Startlijst quads en motoren

Trucks

In de OiLibya komt ook de zogenaamde ‘Open klasse’ aan de start. Dit zijn over het algemeen de trucks. Het Iveco-team van De Rooy staat met drie wagens aan de start. Arthur Ardavichus, Wuf van Ginkel en Federico Villagra gaan namens het team rijden in de Rally van Marokko.

Martin van den Brink staat met Richard Mouw en nieuwe navigator Wouter Rosegaar aan de start in de Renault truck van het Mammoet Racing Team.

Startlijst open klasse

Foto’s door Marcel Vermeij:

[widgetkit id=”212″ name=”Oilibya Rally 2017 – Scrutineering”]

Gerelateerd nieuws

08-07-2020, 17:23

Titelverdedigers staan al ingeschreven, kortingsperiode verlengd Titelverdedigers staan al ingeschreven, kortingsperiode verlengd

Titelverdedigers staan al ingeschreven, kortingsperiode verlengd

De winnaars van de 12e editie hebben hun deelname voor 2021 al bevestigd staan met het mes tussen de tanden klaar om hun titel te verdedigen. Bij de auto’s zullen Patrick en Lucas MARTIN van Team MMO zich moeten focussen om de 13e editie te winnen. En wie weet schrijven zij geschiedenis door tweemaal op […]

Lees meer

06-07-2020, 15:57

Neem deel aan de leerzame 1000 Dunas Raid Neem deel aan de leerzame 1000 Dunas Raid

Neem deel aan de leerzame 1000 Dunas Raid

Op 3 oktober a.s. gaat vooralsnog de 3e editie van de 1000 Dunas Rally in het Spaanse Granada van start. Dakar 2019 en 2020 deelnemer Paul Spierings was er afgelopen editie ook bij en biedt een compleet pakket aan voor wie mee wil doen aan deze rally. Paul Spierings: ‘’Afgelopen jaar heb ik een van […]

Lees meer

23-06-2020, 21:45

Te koop: Can-Am Maverick in perfecte staat Te koop: Can-Am Maverick in perfecte staat

Te koop: Can-Am Maverick in perfecte staat

Deze Can-Am X3 Maverick uit 2019 heeft slechts 1.700 kilometer gelopen en is rally klaar.  De lijst met aanpassingen is zeer compleet. In 2020 aangepast en dus nieuw: – FIA rolkooi met certificaat – Extra koeling achteraan gemonteerd met extra ventilators met extra meter voorin. – Aangepast dakplaat in aluminium – Achterbumper met steun voor […]

Lees meer

22-06-2020, 11:52

Team De Rooy slankt af Team De Rooy slankt af

Team De Rooy slankt af

Team De Rooy ondergaat een aantal drastische veranderingen. Gerard de Rooy zal voorlopig niet meer deelnemen aan rally’s en De Rooy Holding schroeft de sponsoring flink terug. Het team zal in sterk afgeslankte vorm, met twee Iveco Powerstars, blijven bestaan. Drie rallytrucks worden verkocht. De directe aanleiding voor de veranderingen is de coronacrisis. “Die komt […]

Lees meer

Rallyraid video's