Ter Beek en Van Loon uit de rally, weer winst voor Huzink

Ter Beek en Van Loon uit de rally, weer winst voor Huzink

De Nederlanders kwamen niet al te best uit de strijd in het tweede deel van de marathonetappe. Twee van de Nederlandse deelnemers moesten de strijd staken: Erik van Loon en Ronald Ter Beek. Het verhaal van de woensdag in Marokko.

Erik van Loon kon het tempo prima volgen in het eerste deel van de etappe. Samen met navigator Wouter Rosegaar reed Van Loon constant rond de tiende plaats. Tot ze in de problemen raakten. Het duo klapte met de Hilux op een berg stenen die door het stof van de voorganger niet zichtbaar waren. Van Loon baalt als een stekker door zijn uitvalbeurt: “We begonnen sterk aan de etappe, maar we wisten dat het moeilijk ging worden. Gisteravond tijdens de inspectie bleek dat we een probleem hadden met onze hydraulische jacks, dus bij een lekke band moesten we de handkrik gebruiken. Dat kost veel tijd, dus dan probeer je om niet lek te rijden. Natuurlijk gebeurt dat dan toch, twee keer zelfs. Daarmee verloren we kostbare minuten. Later zitten we in het stof van een quad en klappen we op een berg stenen net rechts van de piste. Gelukkig lukt het om de auto recht te houden, anders hadden we een serieuze klapper gemaakt. Helaas hebben we nu teveel schade aan de ophanging om verder te kunnen, maar we putten wel veel vertrouwen uit deze rally.”

In de top van het klassement werd vandaag iets van de voorsprong van Nasser Al-Attiyah weggesnoept. Carlos Sainz gaf zijn Peugeot flink de sporen en wist de proef te winnen met een minuut of zes voorsprong op de prins van Qatar. Zijn voorsprong in het klassement bedraagt nu nog elf minuten op Sainz.

Als gevolg van het malheur bij Van Loon werd Jan Mooij de bestede Nederlander in de derde etappe. Hij viel net buiten de top twintig en kwam binnen op de 21ste positie. Maik Willems zat daar vlak achter op de 24ste plaats.

Ook Ter Beek uit de wedstrijd

Ronald Ter Beek had een moment dat hij liever niet mee had gemaakt: “Ik ging er hard vanaf. In een rivierbedding kwam ik niet door de tweede hoek, daar vloog ik overheen en had meteen veel pijn.” Ter Beek is doorgereden tot het tweede checkpoint: “Die dertig kilometer doorrijden ging eigenlijk niet meer. De arts gaf me wat pillen en die bestelde meteen de helikopter.”

De arts van de organisatie stelde een breuk vast, tot grote schrik van Ter Beek: “Ik zag de bui al hangen. Vier of zes weken niets doen past niet in het schema.” Een arts van het team van Van Eerd – die in de regio zijn voor een test en vakantie – constateerde echter geen breuken en dat komt Ter Beek een stuk beter uit: “Drie weken rust is het niet ideaal maar het schema komt niet in gevaar.”

Het was Honda’s Kevin Benavides die er met de overwinning vandoor ging. Hij hield het KTM-blok met Toby Price, Matthias Walkner en Sam Sunderland achter zich. Bij de motoren is het Price die de leiding in het klassement heeft met een kleine twee minuten voorsprong op zijn teamgenoot Sunderland.

Het was echter niet allemaal pais en vree bij het winnende Honda team HRC. Ricky Brabec en Paulo Goncalves liepen beide tegen grote technische problemen op. Zowel Brabec als Goncalves hebben de etappe niet uitgereden en zijn teruggekeerd naar het bivak.

Martin van den Brink, de enig overgebleven Nederlander op de motor – hield het vandaag bij een dertigste positie op bijna anderhalf uur achterstand van winnaar Benavides.

Huzink een klasse beter in derde etappe

Was er dan ook nog positief nieuws? Zeker, en wel van Gert Huzink die goed op dreef was in de derde etappe. Huzink was in de open klasse maar liefst twaalf minuten sneller dan Steven Rotsaert. In het klassement staat hij nog altijd veertig minuten achter diezelfde Rotsaert op een tweede plaats.

Ronald en Wendy Broomans laten zich ook positief zien in deze rally. Met de zelfgebouwde Toyota rijdt Broomans op de achtste plaats in de open klasse en is met name in de duinen sterk.

Klik hier voor alle uitslagen en klassementen

Gerelateerd nieuws

06-07-2020, 15:57

Neem deel aan de leerzame 1000 Dunas Raid Neem deel aan de leerzame 1000 Dunas Raid

Neem deel aan de leerzame 1000 Dunas Raid

Op 3 oktober a.s. gaat vooralsnog de 3e editie van de 1000 Dunas Rally in het Spaanse Granada van start. Dakar 2019 en 2020 deelnemer Paul Spierings was er afgelopen editie ook bij en biedt een compleet pakket aan voor wie mee wil doen aan deze rally. Paul Spierings: ‘’Afgelopen jaar heb ik een van […]

Lees meer

23-06-2020, 21:45

Te koop: Can-Am Maverick in perfecte staat Te koop: Can-Am Maverick in perfecte staat

Te koop: Can-Am Maverick in perfecte staat

Deze Can-Am X3 Maverick uit 2019 heeft slechts 1.700 kilometer gelopen en is rally klaar.  De lijst met aanpassingen is zeer compleet. In 2020 aangepast en dus nieuw: – FIA rolkooi met certificaat – Extra koeling achteraan gemonteerd met extra ventilators met extra meter voorin. – Aangepast dakplaat in aluminium – Achterbumper met steun voor […]

Lees meer

22-06-2020, 11:52

Team De Rooy slankt af Team De Rooy slankt af

Team De Rooy slankt af

Team De Rooy ondergaat een aantal drastische veranderingen. Gerard de Rooy zal voorlopig niet meer deelnemen aan rally’s en De Rooy Holding schroeft de sponsoring flink terug. Het team zal in sterk afgeslankte vorm, met twee Iveco Powerstars, blijven bestaan. Drie rallytrucks worden verkocht. De directe aanleiding voor de veranderingen is de coronacrisis. “Die komt […]

Lees meer

11-06-2020, 11:15

Dakar 2021 keert op 1 januari terug naar Saoedi-Arabië Dakar 2021 keert op 1 januari terug naar Saoedi-Arabië

Dakar 2021 keert op 1 januari terug naar Saoedi-Arabië

David Castera presenteert vanuit Frankrijk via een livestream alles omtrent Dakar 2021. Dat dit via een livestream is, komt natuurlijk door de Covid-19 pandemie waarmee de wereld nog steeds te maken heeft. De Dakar wordt echter goed voorbereid en deze voorbereidingen gaan vlot in goede samenwerking met de Saoedische regering en het team van Castera. […]

Lees meer

Rallyraid video's