Stormachtig begin van NK Offroad Racing

Stormachtig begin van NK Offroad Racing

De allereerste dag van het Nederlands Kampioenschap Offroad Racing begon stormachtig. En dat kwam niet alleen door het weer aan zee.

NK en Euro Cup

Afgelopen donderdag werd er pas bekend dat er voor een officieel KNAF NK drie wedstrijden nodig zijn, en laat dat nou net het aantal wedstrijden zijn dat door de KNAF ondersteund wordt dit seizoen. IJmuiden vormt samen met Havelte en Baja Deutschland het Nederlands Kampioenschap Offroad Racing. Als je daar nog Rally Jean de la Fontaine (FRA) en de Welsh Hill Rally (GBR) aan toevoegt heb je een geheel nieuw kampioenschap. Terug van weg geweest is de Euro Cup Offroad Racing, op initiatief van een aantal teams kan er vanaf dit jaar ook weer voor de Euro Cup gereden worden.

Storm

De dag begon stormachtig, het was al voorspeld maar toch komt kwam de regen en wind als een minder plezierige verrassing voor de deelnemers. Dankzij het vocht plakt het zand overal, ook waar je het niet wilt hebben. Voor velen betekende dit dat ze de hele auto bij iedere servicebeurt moesten uitspuiten.

Crash

Alex Brusselers sloot zijn dag iets minder goed af dan de rest. Tijdens de vierde en laatste klassementsproef kwam hij in botsing met een andere deelnemer waardoor zijn Polaris rolde. Zowel Alex als zijn navigator kwamen zo goed als ongedeerd uit de SSV maar het voertuig was er minder aan toe. De rolkooi is naar binnen gevouwen en gebroken, en ook de voorwiel ophangen brak af.

Niet veel bijzonders

Naast de crash van Brusselers gebeurde er niet veel. Een aantal voertuigen kwamen tot stilstand maar dit werd vaak in dezelfde service nog verholpen. De strandrace IJmuiden is dan ook niet een van de meest moeilijke wedstrijden uit het NK of de Euro Cup. Toch is het, zeker voor de auto’s, opletten om niets kapot te rijden in het stugge zand.

Trucks

Nieuw dit jaar zijn de vrachtwagens tijdens het NK Offroad Racing. Alvorens de start werden er zeven trucks ingeschreven, waaronder Versluis, De Rooy en Schoones. Helaas hebben toch vier van de zeven trucks zich nog afgemeld waardoor er vandaag drie trucks aan de start stonden. In het T4 Trucks klassement stonden Aart Schoones, Egbert Wingens en Ton van Genugten aan de start. Zowel Schoones als Wingens stonden met een DAF aan de start, Van Genugten met de Iveco Powerstart van De Rooy. Van Genugten was niet bang op het strand, de springbult die door de organisatie was neergelegd bleek een ware springschans. De Iveco had geen enkele moeite en raakte het zand pas 10 meter later.

Klassement

De winnaar van vorig jaar begint ook dit jaar als snelste. Rick Aarts stuurde samen met zijn dochter de Wildcat naar de snelste tijd na vier klassementsproeven. Bowler domineert de top van het klassement, want ook Dave Klaassen laat zijn gezicht zien. Klaassen verving voor aanvang van het kampioenschap nog het motorblok van zijn Bowler, en dat betaald zich terug. Zo staan er vier Bowlers in de top vijf, gevolgd door Eelco Bekker met de Toyota ORD, geprepareerd door 4×4 Ermelo.

[widgetkit id=”153″]

Gerelateerd nieuws

06-07-2020, 15:57

Neem deel aan de leerzame 1000 Dunas Raid Neem deel aan de leerzame 1000 Dunas Raid

Neem deel aan de leerzame 1000 Dunas Raid

Op 3 oktober a.s. gaat vooralsnog de 3e editie van de 1000 Dunas Rally in het Spaanse Granada van start. Dakar 2019 en 2020 deelnemer Paul Spierings was er afgelopen editie ook bij en biedt een compleet pakket aan voor wie mee wil doen aan deze rally. Paul Spierings: ‘’Afgelopen jaar heb ik een van […]

Lees meer

23-06-2020, 21:45

Te koop: Can-Am Maverick in perfecte staat Te koop: Can-Am Maverick in perfecte staat

Te koop: Can-Am Maverick in perfecte staat

Deze Can-Am X3 Maverick uit 2019 heeft slechts 1.700 kilometer gelopen en is rally klaar.  De lijst met aanpassingen is zeer compleet. In 2020 aangepast en dus nieuw: – FIA rolkooi met certificaat – Extra koeling achteraan gemonteerd met extra ventilators met extra meter voorin. – Aangepast dakplaat in aluminium – Achterbumper met steun voor […]

Lees meer

22-06-2020, 11:52

Team De Rooy slankt af Team De Rooy slankt af

Team De Rooy slankt af

Team De Rooy ondergaat een aantal drastische veranderingen. Gerard de Rooy zal voorlopig niet meer deelnemen aan rally’s en De Rooy Holding schroeft de sponsoring flink terug. Het team zal in sterk afgeslankte vorm, met twee Iveco Powerstars, blijven bestaan. Drie rallytrucks worden verkocht. De directe aanleiding voor de veranderingen is de coronacrisis. “Die komt […]

Lees meer

11-06-2020, 11:15

Dakar 2021 keert op 1 januari terug naar Saoedi-Arabië Dakar 2021 keert op 1 januari terug naar Saoedi-Arabië

Dakar 2021 keert op 1 januari terug naar Saoedi-Arabië

David Castera presenteert vanuit Frankrijk via een livestream alles omtrent Dakar 2021. Dat dit via een livestream is, komt natuurlijk door de Covid-19 pandemie waarmee de wereld nog steeds te maken heeft. De Dakar wordt echter goed voorbereid en deze voorbereidingen gaan vlot in goede samenwerking met de Saoedische regering en het team van Castera. […]

Lees meer

Rallyraid video's