Preview Rallye du Maroc: Titanen treffen elkaar nog een keer

Preview Rallye du Maroc: Titanen treffen elkaar nog een keer

De generale repetitie voor de Dakar Rally, zo wordt de Rallye du Maroc over het algemeen gezien. De grote teams komen nog eenmaal actie voor het circus in januari op Saudische grond samenkomt. Toch is dat niet het enige. Er moet ook nog om een wereldtitel gestreden worden. Rallymaniacs.com blikt vooruit op de vijfdaagse.

Auto’s

Het startveld bij de auto’s is andermaal sterk bezet en de deelnemers hebben nog iets om voor te rijden. Twee deelnemers in het bijzonder: Nasser Al-Attiyah en Stephane Peterhansel maken beiden nog kans op de wereldtitel Cross Country. Voor Al-Attiyah zou het de vijfde keer op rij zijn, hij komt vanzelfsprekend weer met de Toyota Hilux in actie. Stephane Peterhansel maakt onderdeel uit van de bevestigde line-up van X-raid Mini, die eerder deze week gepresenteerd werd. Al-Attiyah heeft weliswaar negen punten voorsprong, de verbeterde Mini zou Peterhansel dichterbij moeten brengen.

Benhard ten Brinke en navigator Tom Colsoul maken ook onderdeel uit van het fabrieksteam, dat geldt ook voor routinier Giniel de Villiers. Voor voormalig F1-coureur Fernando Alonso is de Rallye du Maroc de volgende grote test in aanloop naar de Dakar Rally. Hij werkt tijdens de rally samen met Marc Coma. Erik van Loon komt samen met navigator Sebastien Dalaunay aan het vertrek, zij hopen hun goede vorm van de Silk Way Rally door te zetten met de Toyota Hilux van Overdrive. Voormalig Mini-coureur Nani Roma maakte de overstap naar Borgward en komt tijdens de Rallye du Maroc voor het eerst in actie met de BX7 DKR EVO. 

Wat betreft de Nederlandse deelnemers staan er naast Ten Brink en Van Loon nog wel wat aan de start. Maik Willems en Rob van Pelt rijden de wedstrijd in voorbereiding op de Dakar. Ook Kees Koolen komt aan de start. Tijdens de Dakar zal Jurgen van den Goorbergh hem navigeren, nu zit Monica Plaza naast de coureur die tot voor kort op de quad reed. In de SSV-klasse komen Gert-Jan van der Valk, Ruud Vollebregt, Laurens Meijer en Tom van der Valk aan de start.

Deelnemerslijst bij de auto’s

Deelnemerslijst bij de SSV’s

Motoren

Bij de motoren is de strijd om de wereldtitel reeds in het voordeel van KTM-rijder Sam Sunderland beslist, hij haalde tijdens de vorige ronde al genoeg punten om de Cross Country-titel op zijn palmares bij te schrijven. Het betekent dat Sunderland vrijuit kan rijden in Marokko, maar dat hij ook heelhuids aan de finish kan komen. Het is de laatste grote test voor de Dakar Rally en het zou niet de eerste keer zijn dat een van de toppers lelijk ten val komt. Over de toppers gesproken: Ze zijn er allemaal en ook allemaal zijn de fit. Dat mogen we bijna een unicum noemen.

Toby Price gaat als regerend winnaar van start en hij voert een ijzersterk KTM-trio aan met Sunderland en ook Matthias Walkner. Het drietal gaat in januari op voor de zoveelste zege van de Oostenrijkers in de Dakar, nu gaat het om het opdoen van wedstrijdritme. Price en Walkner hebben aardig wat wedstrijden laten schieten na blessureleed in de voorbije maanden. Dat geldt ook voor Husqvarna-rijder Pablo Quintanilla, toch een van de voornaamste tegenstanders. De Chileen lag er ook geruime tijd uit, maar won direct bij zijn comeback in de Atacama Rally. Zijn teamgenoot Andrew Short vecht voor de tweede plaats in het wereldkampioenschap, hij heeft een punt voorsprong op de Argentijnse Honda-piloot Kevin Benavides. Ook KTM-rijder Luciano Benavides, het broertje van Kevin, maakt nog kans op die tweede plaats.

Honda staat ook met een sterk aantal rijders aan de start. Naast de eerder genoemde Benavides start ook Ricky Brabec, de Amerikaan die afgelopen januari lang aan de leiding ging in de Dakar Rally. Namens de fabrieksformatie van Honda staan ook Joan Barreda en Ignacio Cornejo aan het vertrek. Aaron Mare is een van de nieuwe namen bij Honda, hij reed tot voor kort veel in de Amerikaanse Baja’s. Paulo Goncalves was voorheen een van de sterkhouders bij de Japanse stal, maar hij maakte de overstap naar Hero. Hij komt in Marokko met de Hero 450 Rally aan de start. Het fabrieksteam van Yamaha komt ook met de sterkste rijders aan het vertrek: Adrien van Beveren, Xavier de Soultrait en Franco Caimi vertrekken vrijdag vanuit Fes. Tot slot komt Sherco nog met een aantal rijders aan de start: Michael Metge is de meest aansprekende naam, Santolino Lorenzo, Rui Goncalves en Johnny Aubert maakten het viertal compleet. Aubert is vanuit de enduro’s overgestapt naar de rallysport, hij is een van de mannen van de toekomst bij Sherco.

Bij de motoren staan er vier Nederlanders aan de start. Floor Maten komt bij HT Rally Raid in actie, zij heeft de voorbije twee jaar aan de Morocco Desert Challenge mee gedaan en heeft nu gekozen voor een wedstrijd op WK-niveau. De andere Nederlanders rijden voor BAS Dakar: Olaf Harmsen, Werner Kennedy en Rob van Vegchel komen allen met een KTM 450 Rally Replica aan het vertrek.

Bekijk hier de deelnemerslijst bij de motoren

De route

De vijfdaagse Rallye du Maroc bestaat iedere dag uit twee verschillende proeven. Vrijdag begint men met een proloog om de startvolgorde te bepalen, zaterdag werken de coureurs dan gelijk een proef af van 436 kilometer. Op de tweede dag rijden deelnemers een proef van 370 kilometer met maar liefst 170 kilometer aan liaison. Dit is gelijk de langste dag van de rally. Op de derde dag trekken deelnemers naar het zuiden voor een proef van 440 kilometer, op de vierde dag staat er nog een lus uit in het zuiden van Marokko van in totaal 412 kilometer. Op de vijfde en laatste dag keert men terug in Fes met een proef van 210 kilometer. Na afloop van de rally hebben de deelnemers zo’n 2.500 kilometer afgelegd met 60 procent aan piste.

Rallymaniacs.com is deze week aanwezig bij de Rally van Marokko en doet uitgebreid verslag.

[widgetkit id=”310″ name=”Rallye du Maroc 2019 – Leg 0″]

 

Gerelateerd nieuws

24-01-2020, 10:30

Dakar-rijder Edwin Straver overleden Dakar-rijder Edwin Straver overleden

Dakar-rijder Edwin Straver overleden

Motorrijder Edwin Straver is vannacht in het bijzijn van zijn geliefden overleden aan de gevolgen van de verwondingen die hij opliep in de voorlaatste etappe van de Dakar Rally. Edwin Straver is 48 jaar geworden. De motorrijder uit het Brabantse Rijswijk kwam vorige week donderdag tijdens de elfde etappe van de Dakar Rally ongelukkig ten […]

Lees meer

23-01-2020, 10:24

Sander Derikx wil ook in 2021 in Africa Eco Race starten Sander Derikx wil ook in 2021 in Africa Eco Race starten

Sander Derikx wil ook in 2021 in Africa Eco Race starten

Als het financieel haalbaar is, wil Sander Derikx uit Horn ook volgend jaar aan de Africa Eco Race deelnemen. Hij is na 12 dagen racen in de woestijn weer terug in Horn. Goed klassement De directeur van een installatiebedrijf zette begin januari zijn Can-Am buggy op de boot naar Tanger om vanuit de Marokkaanse stad […]

Lees meer

22-01-2020, 13:11

Edwin Straver naar Nederland overgebracht Edwin Straver naar Nederland overgebracht

Edwin Straver naar Nederland overgebracht

Motorrijder Edwin Straver wordt vandaag (woensdag) vanuit Saudi-Arabië overgebracht naar Nederland. In de toestand van Straver is geen verandering: die is onverminderd kritiek. De 48-jarige motorrijder uit het Brabantse Rijswijk kwam vorige week donderdag tijdens de voorlaatste etappe van de Dakar Rally ongelukkig ten val. Daarbij brak hij een van de bovenste nekwervels en had […]

Lees meer

22-01-2020, 11:35

Nicola Dutto – motorrijder met dwarslaesie finisht 6000 km lange Africa Eco Race Nicola Dutto – motorrijder met dwarslaesie finisht 6000 km lange Africa Eco Race

Nicola Dutto – motorrijder met dwarslaesie finisht 6000 km lange Africa Eco Race

Nicola Dutto is door een dwarslaesie vanaf zijn middel verlamd en zit in een rolstoel. Toch is hij professioneel offroad motorrijder. Op 7 januari 2020 begon hij in Marokko aan de eerste etappe van de ruim 6000 km lange Africa Eco Race. In 12 loodzware etappes over eindeloze zandvlakten en metershoge zandduinen reed hij naar […]

Lees meer

Rallyraid video's