OiLibya Rally 2017: Al-Attiyah slaat terug tijdens ingekorte etappe

OiLibya Rally 2017: Al-Attiyah slaat terug tijdens ingekorte etappe

Nasser Al-Attiyah heeft tijdens de derde etappe van de OiLibya Rally van Marokko goede zaken gedaan. Hij pakte in het klassement meer dan een minuut terug op Sebastien Loeb.

De proef van zondag werd flink ingekort door de wateroverlast in het gebied rond Erfoud. Het heeft in de afgelopen dagen enorm veel geregend waardoor de proef van zaterdag ook al eerder gestopt moest worden. Het eerste deel van de etappe op zondag werd eveneens geschrapt. Daardoor hadden de deelnemers een flinke verbinding voor de wielen om bij de start van de B-proef te komen.

Auto’s

Al-Attiyah schreef de proef met onder meer flink wat duinen op zijn naam door 1 minuut 16 seconden voor Loeb binnen te komen. Sainz werd derde voor Eugenio Amos die verrassend vierde werd. Nani Roma werd vijfde voor Bernhard ten Brinke. Ten Brinke kende tot nu toe nog geen gemakkelijke week en staat in het klassement op de vijftiende plaats.

Met nog twee dagen te gaan staat Loeb nog 3’46 voor Al-Attiyah, die laatste heeft naar eigen zeggen echter een plan om de overwinning en de bijbehorende WK-titel alsnog in de wacht te slepen. 

Mark Willems staat in het klassement op de 25e plaats en hoewel hij tot nu toe tevreden is over het verloop, is het vooral een rally om de kinderziektes uit de nieuwe Toyota Hilux van Overdrive te halen. “De nieuwe auto is even wennen, deze moet nog ingereden worden en het is goed dat we hier zijn zodat we nog een aantal kleine mankementen kunnen verhelpen. Het karakter is heel anders, het is een echte test voor zowel ons als de auto.”

Trucks

Bij de trucks werd zondag bekend dat Martin van den Brink uit de wedstrijd lag. Daardoor heeft Team de Rooy in het restant van de rally kans op een ‘clean sleep’ van het podium. Zeker nadat Elisabete Jacinto in de proef van zondag ook nog in de fout ging en met haar MAN over de kop ging. Jacinto heeft de wedstrijd daardoor noodgedwongen moeten verlaten.

Federico Villagra schreef de etappe op zijn naam voor Artur Ardavichus. Wuf van Ginkel werd derde op zeven minuten van zijn Argentijnse teamgenoot. 

Motoren

Bij de motoren blijft het ongemeen spannend, na het debacle op zaterdag kreeg Pablo Quintanilla – een van de eerste motoren bij de rivierbedding die voor veel problemen zorgde – tijd terug en staat daardoor ook na de zondag nog aan de leiding in het klassement. Mede-slachtoffer Sam Sunderland viel uit de wedstrijd en heeft zo zijn WK-kansen verspeeld, lijkt het.

De overwinning op zondag ging naar Ricky Brabec voor Matthias Walkner en Quintanilla. Adrien van Beveren werd op de Yamaha vierde. Kevin Benavides sloot de proef af op de vijfde plaats.

Paulo Goncalves blesseerde zijn hand tijdens de proef van zaterdag, maar ging ondanks het fysieke ongemak toch van start in de derde etappe. Na 142 kilometer in de proef gereden te hebben kwam Goncalves bij het checkpoint waar hij te veel last kreeg van zijn hand en besloot uit de wedstrijd te stappen. Hij is na Sam Sunderland de tweede grote naam die de wedstrijd heeft moeten verlaten.

Mirjam Pol was weer in iets betere vorm dan de voorgaande dagen toen ze te kampen had met ziekte. Inmiddels is ze weer fit en Pol reed de 36e tijd in de proef van zondag. Ronald ter Beek moest zijn ritme nog vinden, maar lijkt dat langzaam maar zeker ook gedaan te hebben. Ter Beek werd in het sterke startveld 46e op 56 minuten van winnaar Brabec. 

Quads

Bij de quads ging de overwinning zondag naar Alexander Maksimov. Belangrijker was echter dat Kees Koolen de leiding in het algemeen klassement overgenomen heeft. Koolen werd tweede in de proef en zag dat concurrent Rafal Sonik veel tijd verloor. 

Duidelijk is wel dat er nog niets vergeven is in het klassement van de quads waar de eerste zes deelnemers binnen tien minuten van elkaar staan. Koolen blijft terecht nuchter over zijn kansen: “Er kan nog van alles gebeuren.”

Maandag rijden de deelnemers opnieuw een ingekorte proef over 170 kilometer in plaats van de geplande 348 kilometer. Ook dit komt weer door de wateroverlast in het gebied rond Erfoud.

[widgetkit id=”219″ name=”Oilibya Rally 2017 – Leg 4″]

Gerelateerd nieuws

06-07-2020, 15:57

Neem deel aan de leerzame 1000 Dunas Raid Neem deel aan de leerzame 1000 Dunas Raid

Neem deel aan de leerzame 1000 Dunas Raid

Op 3 oktober a.s. gaat vooralsnog de 3e editie van de 1000 Dunas Rally in het Spaanse Granada van start. Dakar 2019 en 2020 deelnemer Paul Spierings was er afgelopen editie ook bij en biedt een compleet pakket aan voor wie mee wil doen aan deze rally. Paul Spierings: ‘’Afgelopen jaar heb ik een van […]

Lees meer

23-06-2020, 21:45

Te koop: Can-Am Maverick in perfecte staat Te koop: Can-Am Maverick in perfecte staat

Te koop: Can-Am Maverick in perfecte staat

Deze Can-Am X3 Maverick uit 2019 heeft slechts 1.700 kilometer gelopen en is rally klaar.  De lijst met aanpassingen is zeer compleet. In 2020 aangepast en dus nieuw: – FIA rolkooi met certificaat – Extra koeling achteraan gemonteerd met extra ventilators met extra meter voorin. – Aangepast dakplaat in aluminium – Achterbumper met steun voor […]

Lees meer

22-06-2020, 11:52

Team De Rooy slankt af Team De Rooy slankt af

Team De Rooy slankt af

Team De Rooy ondergaat een aantal drastische veranderingen. Gerard de Rooy zal voorlopig niet meer deelnemen aan rally’s en De Rooy Holding schroeft de sponsoring flink terug. Het team zal in sterk afgeslankte vorm, met twee Iveco Powerstars, blijven bestaan. Drie rallytrucks worden verkocht. De directe aanleiding voor de veranderingen is de coronacrisis. “Die komt […]

Lees meer

11-06-2020, 11:15

Dakar 2021 keert op 1 januari terug naar Saoedi-Arabië Dakar 2021 keert op 1 januari terug naar Saoedi-Arabië

Dakar 2021 keert op 1 januari terug naar Saoedi-Arabië

David Castera presenteert vanuit Frankrijk via een livestream alles omtrent Dakar 2021. Dat dit via een livestream is, komt natuurlijk door de Covid-19 pandemie waarmee de wereld nog steeds te maken heeft. De Dakar wordt echter goed voorbereid en deze voorbereidingen gaan vlot in goede samenwerking met de Saoedische regering en het team van Castera. […]

Lees meer

Rallyraid video's