Nederlanders zondag van start in OiLibya Rally

Nederlanders zondag van start in OiLibya Rally

Tien Nederlandse equipes starten komende zondag in de 2016-editie van de OiLibya Rally. De rally die in Adagir van start gaat, telt als een van de sterkst bezette rally’s in het WK Cross Country en is tevens voorbereiding voor de Dakar Rally in januari.

Bij de auto’s is de OiLibya Rally de voorlaatste in het Wereldkampioenschap met ongeveer de complete wereldtop aan de start. De drie grote fabrikanten zetten in ieder geval een mooi startveld neer. Carlos Sainz zal namens Peugeot met de nieuwe 3008 DKR de eerste wedstrijdkilometers maken.

X-raid komt in totaal met zes Mini’s aan de start met Yazeed Al-Rajhi en Mikko Hirvonen als het meest in het oog springende coureurs. Al-Rajhi staat tweede in het WK Cross Country en hij moet die verdedigen ten opzichte van Hirvonen en Vladimir Vasilyev, eveneens Mini.

Nasser Al-Attiyah komt wederom met de Overdrive Toyota Hilux aan de start om zijn voorsprong in het WK-klassement nogmaals te verstevigen. Al-Attiyah heeft de wereldtitel al lang en breed binnen, hij kan niet meer bijgehaald worden.

Erik van Loon maakt zijn debuut met de Overdrive Hilux in wedstrijdverband. De Brabander heeft in de afgelopen weken al getest met zijn nieuwe auto maar stelt voor de OiLibya nog geen hoge eisen: “Het doel van de test is vertrouwen krijgen in de auto en de grens opzoeken van de techniek. Ik denk dat we in de rally moeten gaan voor consistentie en zekerheden inbouwen, maar tegelijkertijd ook de strijd aangaan om de podiumplekken.”

Naast Van Loon komt ook Maik Willems in actie in de OiLibya. Hij wordt genavigeerd door Peter Lanser. Jan Mooij en Janine van Kempen doen eveneens mee bij de auto’s. In de open klasse komt het Raptor Rally Team in actie met Ruud Vollebregt en Laurens Meyer. Een zesde Nederlander in de open klasse (waar geen WK-punten te verdienen zijn) is Ronald Broomans, met dochter Wendy Broomans als navigator in een Toyota Landcruiser.

Bij de trucks komen vele subtoppers aan de start waaronder twee Nederlandse equipes. De eerste is bekend en geroutineerd met Gert Huzink, Rob Buursen en Daniel Kozlovsky. Zijn rijden voor Mammoet Riwald Rallysport met de Renault K520.

Michiel Becx maakt in de OiLibya zijn debuut met de Iveco Powerstar van De Rooy. Becx komt met Anton van Limpt en Bernard der Kinderen aan de start. Verder staat Ales Loprais namens het EVM Rally Team aan de start en is ook Arthur Ardavichius.

Bij de motoren komen twee Nederlanders in actie. Martin van den Brink en Dakar 2017 deelnemer Ronald Ter Beek maken onderdeel uit van het Bas Dakar Team, onder leiding van Bart van der Velden. Tsjech Ondrey Klimciw komt ook uit voor het Bas Dakar Team. 

De OiLibya begint zondag met een superstage van zeven kilometer voor de bepaling van startvolgorde. Maandag volgen dan twee specials van zeventig en vijftig kilometer in de zogenaamde ‘Seaside special’. Het zwaartepunt ligt overduidelijk in de dagen daarna met op dinsdag een special van 291 kilometer, woensdag 315 kilometer en op donderdag de langste rond Erfoud van 319 kilometer. Vrijdag wordt de rally afgesloten met een proef van 230 kilometer naar Erg Chebbi. Dan hebben de deelnemers meer dan 1.300 kilometer tegen de klok gereden.

Gerelateerd nieuws

06-07-2020, 15:57

Neem deel aan de leerzame 1000 Dunas Raid Neem deel aan de leerzame 1000 Dunas Raid

Neem deel aan de leerzame 1000 Dunas Raid

Op 3 oktober a.s. gaat vooralsnog de 3e editie van de 1000 Dunas Rally in het Spaanse Granada van start. Dakar 2019 en 2020 deelnemer Paul Spierings was er afgelopen editie ook bij en biedt een compleet pakket aan voor wie mee wil doen aan deze rally. Paul Spierings: ‘’Afgelopen jaar heb ik een van […]

Lees meer

23-06-2020, 21:45

Te koop: Can-Am Maverick in perfecte staat Te koop: Can-Am Maverick in perfecte staat

Te koop: Can-Am Maverick in perfecte staat

Deze Can-Am X3 Maverick uit 2019 heeft slechts 1.700 kilometer gelopen en is rally klaar.  De lijst met aanpassingen is zeer compleet. In 2020 aangepast en dus nieuw: – FIA rolkooi met certificaat – Extra koeling achteraan gemonteerd met extra ventilators met extra meter voorin. – Aangepast dakplaat in aluminium – Achterbumper met steun voor […]

Lees meer

22-06-2020, 11:52

Team De Rooy slankt af Team De Rooy slankt af

Team De Rooy slankt af

Team De Rooy ondergaat een aantal drastische veranderingen. Gerard de Rooy zal voorlopig niet meer deelnemen aan rally’s en De Rooy Holding schroeft de sponsoring flink terug. Het team zal in sterk afgeslankte vorm, met twee Iveco Powerstars, blijven bestaan. Drie rallytrucks worden verkocht. De directe aanleiding voor de veranderingen is de coronacrisis. “Die komt […]

Lees meer

11-06-2020, 11:15

Dakar 2021 keert op 1 januari terug naar Saoedi-Arabië Dakar 2021 keert op 1 januari terug naar Saoedi-Arabië

Dakar 2021 keert op 1 januari terug naar Saoedi-Arabië

David Castera presenteert vanuit Frankrijk via een livestream alles omtrent Dakar 2021. Dat dit via een livestream is, komt natuurlijk door de Covid-19 pandemie waarmee de wereld nog steeds te maken heeft. De Dakar wordt echter goed voorbereid en deze voorbereidingen gaan vlot in goede samenwerking met de Saoedische regering en het team van Castera. […]

Lees meer

Rallyraid video's