Alonso en Ten Brinke crashen op bijltjesdag in Rallye du Maroc

Alonso en Ten Brinke crashen op bijltjesdag in Rallye du Maroc

Een greppel die niet in het roadbook opgenomen was heeft maandag voor flink wat schade gezorgd in de Rallye du Maroc. Fernando Alonso en Bernhard ten Brinke hoorden bij de grootste slachtoffers bij de auto’s, maar ook bij de motoren gebeurde er genoeg. De wedstrijdleiding besloot uiteindelijk de derde en laatste proef van de dag te annuleren.

Aanvankelijk stond er ruim 440 kilometer aan special stage op het menu voor maandag, deelnemers mochten echter na 291 kilometer afdraaien en via de openbare weg terugkeren naar het bivak nabij Erfoud. De derde proef werd vanwege ‘veiligheidsredenen’ uit het parcours gehaald, liet de organisatie weten. Ondanks dat werd het voor heel veel deelnemers alsnog een extreem lange dag in het Marokkaanse zand.

Auto’s

Bij de auto’s ging er maandag veel mis. Na 75 kilometer in de eerste proef lag er een verraderlijke greppel die niet opgenomen was in het roadbook. Diverse deelnemers, waaronder Bernhard ten Brinke en Fernando Alonso gingen op dat punt in de fout en crashten. Ook Aron Domzala crashte in zijn Can-Am SSV-bolide. Alle betrokken equipes op dat punt kwamen ongedeerd uit hun voertuig, maar het was voor hen niet mogelijk om hun weg te vervolgen. Alonso en navigator Marc Coma voerden ter plekke een reparatie uit om de vijf resterende kilometers van de eerste proef uit te kunnen rijden, ook Ten Brinke en Tom Colsoul slaagden erin de openbare weg te bereiken. Vanaf daar hebben de service crews ervoor gezorgd dat ze terug in het bivak geraakten.

in tegenstelling tot de voorgaande twee etappes die gewonnen werden door Nasser Al-Attiyah, was nu Carlos Sainz in zijn Mini de snelste. Aan de finish van de proef had de Madrileen 29 seconden voorsprong. Stephane Peterhansel eindigde op 34 seconden als derde, Giniel de Villiers werd vierde op 41 seconden achterstand van Sainz. Daar achter werden de gaten wat groter met Yazeed Al-Rajhi op 2 minuten en 27 seconden. Kuba Przygonski eindigde als vijfde voor Mathieu Serradori en Nani Roma in de Borgward. Camelia Liparoti en Reinaldo Varela maakten de top-tien compleet.

De ambities van Erik van Loon liepen maandag ook een flinke deuk op toen hij schade reed tussen de langzamere deelnemers. Dit kwam omdat Van Loon eerste hulp bood bij de gecrashte Martin Prokop. De Ford-rijder crashte zwaar na zo’n 293 kilometer en er moest een medische helikopter opgeroepen worden. Toen Van Loon zijn weg kon vervolgen, kwam hij tussen de langzamere deelnemers en die gingen niet aan de kant, zo vertelde hij: “We werden ingehaald door Prokop, die konden wij goed volgen. Maar die crashte ontzettend hard, we zijn meteen gestopt en hebben geholpen en gewacht. In die tijd zijn we door wat deelnemers voorbij gereden, maar die lieten ons daarna niet meer voorbij.” Hij vervolgde: Dat is zo lullig. Die SSV’s lieten ons gewoon niet voorbij, dus wij staken een S-bocht af en kwamen daarbij verkeerd terecht. Linksvoor is er het een en ander krom en het wiel is afgebroken. Dus we kunnen nu niet verder, maar morgen zijn we er weer bij.”

Maik Willems kwam als twintigste aan de finish op iets meer dan 57 minuten achterstand.

Motoren

Bij de motoren werd de derde special ook afgelast en werd de tijd opgenomen na 291 kilometer. Na precies 3 uur koers was het Toby Price als eerste uitklokte aan het eind van de proef. De KTM-rijder pakte zijn eerste overwinning van de rally en heeft ook in het klassement de leiding. Hij heeft 4 minuten en 6 seconden voorsprong op teamgenoot Matthias Walkner, die maandag de tweede tijd reed op 1 minuut 55 seconden.  Franco Caimi werd derde en noteerde daarmee een goed resultaat voor Yamaha, dat verder een dramatische dag beleefde. Xavier de Soultrait viel uit met motorschade, zijn teamgenoot Adrien van Beveren gaf op door ziekte. Het is niet duidelijk of de beide Franse rijders dinsdag weer van start gaan. 

Johnny Aubert werd vierde op de Sherco, hij was 4 minuten en 1 seconde langzamer dan Price. Jose Ignacio Cornejo eindigde op de vijfde plaats, hij was de eerste van de Honda-rijders. Pablo Quintanilla kwam op de zesde plaats aan de finish, de Chileen staat vierde in het klassement. Ricky Brabec, Adam Tomiczek en Daniel Nosiglia maakten de top-tien compleet. 

Joan Barreda, de winnaar van de etappe op zondag, verloor veel tijd. De rappe Spanjaard kwam op de zeventiende plaats aan de finish en verloor meer dan 20 minuten. Ook die andere Honda-rijder, Kevin Benavides, verloor veel tijd. De Argentijn kwam op 23 minuten achterstand aan de finish.

Rob van Vegchel was de beste Nederlander op de 37ste plaats, Olof Harmsen werd 38ste. Floor Maten eindigde op de 45ste plaats, op iets meer dan anderhalf uur van Price.

[widgetkit id=”314″ name=”Rallye du Maroc 2019 – Leg 3″]

 

Gerelateerd nieuws

24-01-2020, 10:30

Dakar-rijder Edwin Straver overleden Dakar-rijder Edwin Straver overleden

Dakar-rijder Edwin Straver overleden

Motorrijder Edwin Straver is vannacht in het bijzijn van zijn geliefden overleden aan de gevolgen van de verwondingen die hij opliep in de voorlaatste etappe van de Dakar Rally. Edwin Straver is 48 jaar geworden. De motorrijder uit het Brabantse Rijswijk kwam vorige week donderdag tijdens de elfde etappe van de Dakar Rally ongelukkig ten […]

Lees meer

23-01-2020, 10:24

Sander Derikx wil ook in 2021 in Africa Eco Race starten Sander Derikx wil ook in 2021 in Africa Eco Race starten

Sander Derikx wil ook in 2021 in Africa Eco Race starten

Als het financieel haalbaar is, wil Sander Derikx uit Horn ook volgend jaar aan de Africa Eco Race deelnemen. Hij is na 12 dagen racen in de woestijn weer terug in Horn. Goed klassement De directeur van een installatiebedrijf zette begin januari zijn Can-Am buggy op de boot naar Tanger om vanuit de Marokkaanse stad […]

Lees meer

22-01-2020, 13:11

Edwin Straver naar Nederland overgebracht Edwin Straver naar Nederland overgebracht

Edwin Straver naar Nederland overgebracht

Motorrijder Edwin Straver wordt vandaag (woensdag) vanuit Saudi-Arabië overgebracht naar Nederland. In de toestand van Straver is geen verandering: die is onverminderd kritiek. De 48-jarige motorrijder uit het Brabantse Rijswijk kwam vorige week donderdag tijdens de voorlaatste etappe van de Dakar Rally ongelukkig ten val. Daarbij brak hij een van de bovenste nekwervels en had […]

Lees meer

22-01-2020, 11:35

Nicola Dutto – motorrijder met dwarslaesie finisht 6000 km lange Africa Eco Race Nicola Dutto – motorrijder met dwarslaesie finisht 6000 km lange Africa Eco Race

Nicola Dutto – motorrijder met dwarslaesie finisht 6000 km lange Africa Eco Race

Nicola Dutto is door een dwarslaesie vanaf zijn middel verlamd en zit in een rolstoel. Toch is hij professioneel offroad motorrijder. Op 7 januari 2020 begon hij in Marokko aan de eerste etappe van de ruim 6000 km lange Africa Eco Race. In 12 loodzware etappes over eindeloze zandvlakten en metershoge zandduinen reed hij naar […]

Lees meer

Rallyraid video's