Jaap Betsema na zware crash: “We komen zeker terug”

Jaap Betsema na zware crash: “We komen zeker terug”

Fireant Rally Team is in de vijfde etappe van de Morocco Desert Challenge (MDC) zwaar gecrasht. Rijder Jaap Betsema en navigator Terry L. Madden bleven ongedeerd, maar de Bowler Nemesis raakte dusdanig beschadigd dat het team definitief niet meer verder kon. Daarmee komt na vijf intense racedagen een einde aan hun rallyavontuur in Marokko. Betsema kijkt tevreden terug op de MDC: “Morocco Desert Challenge is een fantastisch georganiseerde wedstrijd, we hebben nooit eerder iets als dit ervaren.”

Op weg van Foum Zguid naar Zagora sloegen Betsema en Madden met hun Bowler Nemesis over de kop. Nog voordat zij de helft van het ruim 300 kilometer lange parcours hadden afgelegd, ging het mis aan de top van een van de vele zandduinen. De wagen van Fireant Rally Team kwam bij het overgaan van een duin met de neus in het zand terecht en begon te rollen. Met name het plaatwerk en de linker ophanging moesten het ontzien. De schade aan de auto was zo groot dat het team uit de race moest stappen. Betsema en Madden hielden aan de crash geen ernstige verwondingen over.

Genoten van MDC

“Het was een ontzettend zware race”, blikt Jaap Betsema terug op zijn eerste MDC. “De Morocco Desert Challenge is een fantastisch georganiseerde wedstrijd, van het smakelijke eten in de bivak tot het snelle optreden van de organisatie bij ongelukken”, aldus de De Fries, in het dagelijks leven hoofd van bouwonderneming Betsema Groep. Fireant Rally Team heeft dan ook genoten van het MDC-voortraject, de etappes en alles om de races heen. “De sfeer onder de deelnemers is uitstekend”, aldus Betsema. “Racedagen zijn echter ontzettend druk, daarom lukt het niet altijd om te socializen.” Nu de actieve deelname van Fireant Rally Team ten einde is, hebben de leden daar meer tijd voor.

Zodra zij thuiskomen, moeten de teamleden echter flink aan de slag. Fireant Rally Team gaat zijn Bowler Nemesis 4×4 Dakaruitvoering compleet uit elkaar halen, controleren en opnieuw opbouwen. Een project dat meerdere maanden in beslag gaat nemen, verwacht Betsema. Hoewel het chassis onbeschadigd is en het merendeel van de mankementen eenvoudig is te repareren, kost dit wel veel tijd. “Wij komen zeker terug naar Marokko”, voorspelt Betsema daarentegen. “We hebben gewoon ongelofelijk veel pech gehad deze keer.”

Pech

Het vroegtijdige einde aan de MDC volgde op enkele tegenslagen in de eerste helft van de rally-raid. In de eerste twee etappes liep de Bowler Nemesis schade op aan onder meer de uitgangsas en de rechter voorwielophanging. De meegereisde monteurs, Tom Robbrechts, Jan Zandee en Klaas Oenema, werkten de hele nacht door en maakten de rallywagen weer startklaar voor de resterende races. In de derde etappe wisten Betsema en Madden veel verloren tijd in te halen en schoven zij tientallen plekken op in het klassement. Door de hoge snelheden op hard en ruig terrein scheurde in de vierde etappe echter de radiateur, waardoor de uitstekende prestatie van een dag eerder teniet werd gedaan. Op de vijfde racedag was het uiteindelijk dan toch definitief einde race voor Fireant Rally Team.

Gerelateerd nieuws

30-04-2019, 11:02

4×4 Centrum Ermelo kijkt terug op geslaagde MDC 4×4 Centrum Ermelo kijkt terug op geslaagde MDC

4×4 Centrum Ermelo kijkt terug op geslaagde MDC

Met een 11e plaats algemeen voor Ronald Schoolderman/Marcel Blankestijn en een 15e plaats voor Lieven de Brabant /Donald de Smet scoorde het team van 4x4 Centrum Ermelo twee mooie uitslagen. Daarnaast finishte Martijn van den Broek knap als 12e algemeen en Teun Stam als 14e, beiden met een door 4x4 Centrum Ermelo gebouwde 'Rallycruiser'. 

Lees meer

25-04-2019, 08:46

Nederlandse beste vrouw in MDC 2019 Nederlandse beste vrouw in MDC 2019

Nederlandse beste vrouw in MDC 2019

Afgelopen week is de jaarlijkse Morocco Desert Challenge (MDC) weer verreden. Deze offroad woestijn rally is de op één na grootste ter wereld en brengt de deelnemers in 2800 kilometer verdeeld over 8 etappes dwars door het afwisselende terrein van Marokko. Wendy Broomans (31) en haar vader Ronald Broomans (62) deden dit jaar voor de derde keer mee aan deze zware rally en niet zonder succes: Wendy is de beste vrouw geworden in de auto categorie.

Lees meer

21-04-2019, 13:09

Elfde editie Morocco Desert Challenge met succes ten einde Elfde editie Morocco Desert Challenge met succes ten einde

Elfde editie Morocco Desert Challenge met succes ten einde

De laatste etappe is altijd een speciaal moment en rijk aan emoties, zowel voor de deelnemers als voor de hele organisatie. De laatste 185 kilometers zouden in elke categorie een winnaar aanduiden, voor het hele circus terugging naar kuststad Saïdia voor een laatste gala-avond met prijsuitreiking.

Lees meer

19-04-2019, 20:20

Van Genugten revancheert zich met tweede dagzege in MDC Van Genugten revancheert zich met tweede dagzege in MDC

Van Genugten revancheert zich met tweede dagzege in MDC

Ton van Genugten heeft vrijdag de zevende en voorlaatste etappe in de Morocco Desert Challenge op zijn naam geschreven. Na een teleurstellend eind van de zesde etappe haalde de coureur van Petronas Iveco Team de Rooy zijn gram in een listige proef van Merzouga naar Bouarfa.

Lees meer

Rallyraid video's