Morocco Desert Challenge 2018: de tweede grootste woestijnrally ter wereld

Morocco Desert Challenge 2018: de tweede grootste woestijnrally ter wereld

Op 14 april start in Agadir de 10de editie van de Morocco Desert Challenge. Deze moderne rallyklassieker kent jaar na jaar een gestage groei, maar de editie 2018 overtreft alle verwachtingen. Met meer dan 700 deelnemers uit 24 landen is de cross-country-wedstrijd definitief uitgegroeid tot de tweede grootste woestijnrally ter wereld. MDC 2018: een feesteditie in alle opzichten!

Een spectaculair parcours met 0 KM liaison

Never change a winning formula. Ook dit jaar is de MDC een échte cross-country. De rally gaat opnieuw ‘coast to coast’: van het ongerepte strand van Plage Blanche aan de Atlantische Oceaan, naar de warme wateren van de Middellandse Zee. In acht etappes doorkruisen de deelnemers een maximaal deel van Marokko, langs de Algerijnse grens, zo ver mogelijk van de toeristische zones. De piloten, assistentie en organisatie slapen dan ook niet in hotels, maar in prachtige, zelfgebouwde woestijnbivaks. 

Wat deze rally uniek maakt, is de 0 kilometer liaison. Tussen de start van de eerste etappe en de finish van de laatste, is letterlijk geen enkele kilometer verbinding. Elke etappe start en finisht in een bivak. Organisator Gert Duson: “Wij maken op die manier een einde aan het ‘noodzakelijke kwaad’ van de rallywereld. Gemakkelijk was het niet, maar onder het motto “moeilijk gaat ook” kwamen we na 3 verkenningstochten tot een perfecte aaneenschakeling van mooie en gevarieerde pistes. 0 km liaison is niet enkel onze nieuwe standaard; het is een trend die velen zullen (moeten) volgen.

Sterk internationaal deelnemersveld

Traditioneel vindt een organisatie zijn grootste groep deelnemers in zijn land van herkomst, maar tradities zijn er om gebroken te worden. Na de Nederlanders (321) zijn de Belgen (98) niet langer de best vertegenwoordigde nationaliteit! Frankrijk, vorig jaar nog met 45, is dit jaar met 102 deelnemers massaal op post. De Spanjaarden (32), Portugezen (19), Britten (30) en Italianen (17) bestendigen dit jaar opnieuw hun belangstelling. Ook de exoten zijn traditioneel op post: Australië, Japan, Algerije, de Verenigde Staten, IJsland. Maar de meest opvallende trend in 2018 is toch de Oost-Europese aanwezigheid. Met tientallen vertegenwoordigers uit Polen, Hongarije, Slowakije en Roemenië lijkt MDC goed op weg om ook deze fanatieke rallymarkt te veroveren.

Ook qua aantal deelnemende voertuigen breekt MDC nieuwe records: 

 • 30 race trucks
 • 112 auto’s (4×4’s, SSV’s en buggy’s)
 • 53 motoren & quads
Een rally op maat van trucks!

Opvallend! MDC is dé truckrally bij uitstek, door voortdurend de bakens in deze discipline te verzetten. In geen enkele andere rally ter wereld is voor trucks een camion balai voorzien. Ze worden meestal aan hun lot overgelaten en dienen na panne of crash op eigen kosten een bulldozer te betalen. De MDC schakelt sweeper-fenomenen Tomas Tomecek (CZ, Tatra 6×6) en Michel Boucou (FR, Renault 6×6) in om de 3 eigen balai trucks van de organisatie bij te staan. 

Amateurs & subtop, een bewuste keuze

In tegenstelling tot veel van zijn concurrenten zit de organisatie van de Morocco Desert Challenge niet te azen op de wereldtop en de fabrieksteams. Gert Duson legt uit: “Onze rally is de voorbije 10 jaar groot geworden met de amateurs en ik ben die groep mensen enorm dankbaar. Door de constante evolutie van zowel mijn deelnemers als mijn organisatie én door de introductie van 2 helikopters, de GPS Unik & Sentinel waarschuwingssysteem van ERTF én sinds 2018 ook het Iritrack-systeem in onze rally zijn we het niveau van de kleine amateurrally’s overstegen. 70% van ons deelnemersveld bestaat uit de betere hobby-piloten en de subtoppers. Op die groep ligt ook mijn focus. Iedereen weet dat je klassement op voorhand bekend is als je Peugeot of Kamaz binnenhaalt. Het moet een mooie wedstrijd zijn, met keiharde competitie op het terrein en kansen voor iedereen, maar een goede ambiance in het bivak is voor mij even belangrijk.”

De Morocco Desert Challenge 2018 start in Agadir op 13 en 14 april met 2 dagen scruteneering op het Al Amal Plein. De 1ste special (proloog) start op 15 april om 15u30 op Plage Blanche.

 • Zondag 15 april, Etappe 1:  Plage Blanche – Plage Blanche (77 km)
 • Maandag 16 april, Etappe 2 Plage Blanche – Touzounine (477 km)
 • Dinsdag 17 april, Etappe 3: Touzounine – The Dunes of the Jews (329 km)
 • Woensdag 18 april, Etappe 4: The Dunes of the Jews – Fezzou (397 km)
 • Donderdag 19 april, Etappe 5: Fezzou – Merzouga (298 km)
 • Vrijdag 20 april, Etappe 6: Merzouga – Boudnib (313 km)
 • Zaterdag 21 april, Etappe 7: Boudnib – Matarka (404 km)
 • Zondag 22 april, Etappe 8: Matarka – Oujda (204 km)

 

Gerelateerd nieuws

18-03-2020, 18:12

MDC 2020 verplaatst naar september MDC 2020 verplaatst naar september

MDC 2020 verplaatst naar september

Organisator van de Morocco Desert Challenge, Gert Duson heeft de knoop doorgehakt, de rally wordt verplaatst naar september. Gert Duson: ”Met pijn in het hart delen we mee dat de beslissing is genomen om de Morocco Desert Challenge uit te stellen. Hoe triest dit besluit ook mag zijn, onze grootste prioriteit vandaag is de veiligheid […]

Lees meer

28-02-2020, 17:07

Ronald van Loon droomt van top vijf in MDC Ronald van Loon droomt van top vijf in MDC

Ronald van Loon droomt van top vijf in MDC

Vorig jaar viel Ronald van Loon uit op dag vijf in de Morocco Desert Challenge nadat hij in het stof achterop een andere stilstaande deelnemer botste. Op dat moment stond van Loon negende in het algemeen klassement. Dit jaar is het team er weer bij en gaat het opnieuw voor een plek in de top […]

Lees meer

24-02-2020, 11:51

Team De Rooy met drie trucks naar de MDC Team De Rooy met drie trucks naar de MDC

Team De Rooy met drie trucks naar de MDC

Team De Rooy zal op 18 april a.s. met drie trucks aan de start van de Morocco Desert Challenge verschijnen. Met Ton van Genugten, Janus van Kasteren junior en Michiel Becx als piloten zal het team zich zeker willen mengen in de strijd om de podiumplaatsen. Die strijd gaat een hele interessante worden. Met het […]

Lees meer

11-02-2020, 17:25

DakarSpeed op schema voor MDC met bouw nieuwe truck DakarSpeed op schema voor MDC met bouw nieuwe truck

DakarSpeed op schema voor MDC met bouw nieuwe truck

Terwijl Gert Duson met een heel team onderweg is in Marokko om de roadbooks te controleren van de 2020 Morocco Desert Challenge, wordt er bij veel teams hard gewerkt om de voertuigen klaar te krijgen voor de prékeuring op 14 maart a.s.. Zo ook bij Dakarspeed, dat met de hagelnieuwe racetruck, de DKR3, aan de […]

Lees meer

Rallyraid video's