Monteurs bezorgen Van Kasteren etappezege

Monteurs bezorgen Van Kasteren etappezege

Op een sukkeldrafje bereikte Janus van Kasteren jr na de vierde etappe het bivak van de Morocco Desert Challenge. Een kapotte radiator had de Mammoet Rallysport-coureur genekt en de boel was dusdanig kapot dat drie monteurs de hele nacht moesten doorhalen om de Renault weer aan het rijden te krijgen. Twintig minuten voor de starttijd waren ze klaar. Van Kasteren beloonde de monteurs met de zege in de vijfde etappe. Gert Huzink, die eveneens door problemen nog achter Van Kasteren was gestart, noteerde de tweede tijd. Voor het klassement spelen beiden geen rol van betekenis meer. De leiding blijft in handen van Ales Loprais, die zijn marge op Martin van den Brink nog verder uitbouwde.

Janus van Kasteren jr: “Gisteren ging de radiator kapot en daardoor ook de koppakking. Die vervangen is eigenlijk een ondoenlijke klus, zeker in de woestijn. Volgens de fabriek staat er zestien uur voor. De monteurs van MKR hebben daarom eerst geprobeerd de boel af te dichten met kit, maar dat bleek niet genoeg, dus om 3 uur vannacht zijn ze er toch aan begonnen de kop te vervangen. Met drie man hebben ze een wonder verricht. Twintig minuten voor mijn starttijd (9.32 uur) was het klaar en hebben ze nog even snel een testritje gemaakt. Wij stonden al klaar met de helmen op om te starten.

De eerste 20 kilometer was het nog even spannend. Ik heb een beetje het gas eraf gehouden en de temperatuur in de gaten gehouden, maar toen die goed bleef, heb ik het pedaal ingetrapt. We zijn als elfde truck gestart, maar hebben de hele dag goed door kunnen rijden en konden een heleboel auto’s en trucks inhalen. De truck heeft zich perfect gehouden, dus deze overwinning is echt te danken aan de monteurs. Zonder hen hadden we niet eens meer kunnen starten.

Het rijden ging super en navigator Erwin van den Bosch raakt steeds beter gewend aan de snelheid. Het meeste hebben we gewonnen in de laatste duinen, hier bij Merzouga. Daar zijn we als snelste doorheen gegaan. Ze waren wel heel lastig te lezen. Je kon geen enkele diepte zien. Maar ze waren wel heel erg mooi.”

Gert Huzink: “Het is dat we opnieuw met koelingsproblemen stil hebben gestaan in de duinen – in de eerste reeks, de duinen van Ouzina – anders hadden we riant gewonnen vandaag. Dat akkefietje kostte bijna een half uur. Gisteren zijn we ook al twee uur verloren met repareren. De fans van de koeling draaien niet goed en dan wordt de boel te heet. Het zat al snel op 110 graden.

Elke dag stil staan, moeten we niet hebben. Voor het klassement doen we al niet meer mee, en een dagzege is het enige succesje wat ons nog rest. Maar dan moet wel alles kloppen en dat was ook vandaag weer niet het geval. Dus met de tweede plaats ben ik eigenlijk helemaal niet zo blij. Aan de andere kant: de duinen zijn heel goed gegaan. Als je hier geen gedonder hebt in de duinen, zit je goed. Als je vast komt te staan, ben je zo een uur verder. Eén keer hebben we bijna vastgestaan. Doordat de zon zo weerkaatst in het zand, zie je geen diepte en is het moeilijk in te schatten.

We zijn nog achter Janus gestart, dus we hebben de hele dag in het stof gereden en auto’s en trucks moeten inhalen, maar lang niet iedereen ging aan de kant als we op de sentinel drukten om aan te geven dat we er langs wilden.”

Gerelateerd nieuws

28-02-2020, 19:07

Ronald van Loon droomt van top vijf in MDC Ronald van Loon droomt van top vijf in MDC

Ronald van Loon droomt van top vijf in MDC

Vorig jaar viel Ronald van Loon uit op dag vijf in de Morocco Desert Challenge nadat hij in het stof achterop een andere stilstaande deelnemer botste. Op dat moment stond van Loon negende in het algemeen klassement. Dit jaar is het team er weer bij en gaat het opnieuw voor een plek in de top […]

Lees meer

24-02-2020, 13:51

Team De Rooy met drie trucks naar de MDC Team De Rooy met drie trucks naar de MDC

Team De Rooy met drie trucks naar de MDC

Team De Rooy zal op 18 april a.s. met drie trucks aan de start van de Morocco Desert Challenge verschijnen. Met Ton van Genugten, Janus van Kasteren junior en Michiel Becx als piloten zal het team zich zeker willen mengen in de strijd om de podiumplaatsen. Die strijd gaat een hele interessante worden. Met het […]

Lees meer

11-02-2020, 19:25

DakarSpeed op schema voor MDC met bouw nieuwe truck DakarSpeed op schema voor MDC met bouw nieuwe truck

DakarSpeed op schema voor MDC met bouw nieuwe truck

Terwijl Gert Duson met een heel team onderweg is in Marokko om de roadbooks te controleren van de 2020 Morocco Desert Challenge, wordt er bij veel teams hard gewerkt om de voertuigen klaar te krijgen voor de prékeuring op 14 maart a.s.. Zo ook bij Dakarspeed, dat met de hagelnieuwe racetruck, de DKR3, aan de […]

Lees meer

05-02-2020, 12:11

Snelle service nodig voor de MDC? Snelle service nodig voor de MDC?

Snelle service nodig voor de MDC?

Wat in de Dakar rally al heel lang gebruikelijk is, en wat de top teams ook in de WK rally’s doen, is de inzet van racetrucks die reserveonderdelen vervoeren en assistentie verlenen in de proeven. Het Franse Team Boucou Assistance doet dit al jaren professioneel. In de komende editie van de Morocco Desert Challenge kunnen […]

Lees meer

Rallyraid video's