MDC 2019 : Pascal de Baar gaat met 2-takt voor topklassering

MDC 2019 : Pascal de Baar gaat met 2-takt voor topklassering

Na in 2006 Dakar gefinisht te hebben met een KTM 660, reed hij de laatste Afrikaanse Dakar in 2007 met een Honda 250. Nu kiest hij voor een lichte en snelle 2-takt van Husqvarna. Pascal de Baar hoopt op een topklassering bij de motoren in de komende Morocco Desert Challenge die volgende week zaterdag van start gaat.

De Morocco Desert Challenge liep een recordtijd vol afgelopen jaar. Zo ook bij de de motoren. De minimale kilometers verbinding en de lange en uitdagende specials spreken velen aan. Wie de deelnemerslijst bekijkt ziet een aantal bekende namen. De winnaar van 2017, Harite Gabari (Marokko), is er weer bij. Oud KTM en Sherco-fabrieksrijder Joan Pedrero (Spanje) heeft 11 Dakardeelnames op zn naam staan en is zeker een rijder om in de gaten te houden. Paul Spierings was de beste Nederlander afgelopen Dakar bij de motoren met een 26e plaats in zijn eerste Dakar. Skyler Howes (USA) viel afgelopen Dakar uit op dag zes, waarbij hij op dat moment 18e stond in het algemeen klassement. 

En dan een aantal Dakarveteranen zoals Jeroen Ramon (BE), Norbert Dubois (FRA) en Pascal de Baar. De Baar reed zijn eerste Dakar in 2005, met een Yamaha 450. Het jaar erop koos hij voor de degelijke maar zware KTM 660 Replica, waarmee hij finishte. Het jaar erop liep zijn Honda CRF 250 kapot, diep in Mauretanië. In 2009 koos de Baar voor de trucks. Zijn hoogtepunt was het winnen van de loodzware tiende etappe in de Dakar van 2016, met de Renault van Mammoet Rallysport.

Maar de Baar is al die jaren heel actief gebleven op de motor, en reed veel kleinere amateurrally’s. De Baar: ”Ik probeer nog altijd twee keer in de week op de motor te zitten. Afgelopen jaar werd ik nog 6e in mijn klasse bij de Kampioensrit, het enduro rijden doe ik ook altijd nog graag. De keuze voor de twee-takt was makkelijk. Ik rij er het hele jaar mee en kan er mee lezen en schrijven. Die motor is zoveel lichter dan een KTM rally-replica, dat ik denk daar beter die lange zware dagen mee door te komen. Ewout van Rally Bike Center heeft de opbouw van het roadbook, de ico’s en alle apparatuur aansluitingen verzorgd. Met een grote tank van 16 liter zou het moeten lukken. Op de lange dagen neem ik wel wat extra litertjes mee.”

,,We zijn nog in de duinen van Mexico geweest in februari met maatjes Bertil Wouda en James Embro, een Amerikaan die ik nog ken van de Transorientale Rally van 2008. Toen ik hem vroeg was hij meteen enthousiast. James koos ook voor een 2takt, de 300 van KTM. Maar Bertil rijdt met een KTM 450 enduro viertakt.”

Het ging nog wel even mis, kort na Mexico. Na een val op de crossbaan brak de Baar een sleutelbeen. ”Dat is qua voorbereiding natuurlijk niet ideaal. Stiekem ging ik wel voor een top drie klassering, maar dat is nu nog even afwachten. Ik denk nog steeds dat een topklassering erin zit, ik vind het ook mooi om dat als doel te hebben. Maar natuurlijk weet ik als geen ander dat er van alles kan gebeuren. Het is zaak om ‘voorzichtig snel’ te rijden zoals Jürgen Damen altijd zei.” 

https://www.youtube.com/watch?v=H3vdm1pwdl4&list=PL6CkERcFY2n3MG2TqUhMzicI9hQ_B9WC1&index=4&t=0s

mt_gallery

 

Gerelateerd nieuws

18-03-2020, 20:12

MDC 2020 verplaatst naar september MDC 2020 verplaatst naar september

MDC 2020 verplaatst naar september

Organisator van de Morocco Desert Challenge, Gert Duson heeft de knoop doorgehakt, de rally wordt verplaatst naar september. Gert Duson: ”Met pijn in het hart delen we mee dat de beslissing is genomen om de Morocco Desert Challenge uit te stellen. Hoe triest dit besluit ook mag zijn, onze grootste prioriteit vandaag is de veiligheid […]

Lees meer

28-02-2020, 19:07

Ronald van Loon droomt van top vijf in MDC Ronald van Loon droomt van top vijf in MDC

Ronald van Loon droomt van top vijf in MDC

Vorig jaar viel Ronald van Loon uit op dag vijf in de Morocco Desert Challenge nadat hij in het stof achterop een andere stilstaande deelnemer botste. Op dat moment stond van Loon negende in het algemeen klassement. Dit jaar is het team er weer bij en gaat het opnieuw voor een plek in de top […]

Lees meer

24-02-2020, 13:51

Team De Rooy met drie trucks naar de MDC Team De Rooy met drie trucks naar de MDC

Team De Rooy met drie trucks naar de MDC

Team De Rooy zal op 18 april a.s. met drie trucks aan de start van de Morocco Desert Challenge verschijnen. Met Ton van Genugten, Janus van Kasteren junior en Michiel Becx als piloten zal het team zich zeker willen mengen in de strijd om de podiumplaatsen. Die strijd gaat een hele interessante worden. Met het […]

Lees meer

11-02-2020, 19:25

DakarSpeed op schema voor MDC met bouw nieuwe truck DakarSpeed op schema voor MDC met bouw nieuwe truck

DakarSpeed op schema voor MDC met bouw nieuwe truck

Terwijl Gert Duson met een heel team onderweg is in Marokko om de roadbooks te controleren van de 2020 Morocco Desert Challenge, wordt er bij veel teams hard gewerkt om de voertuigen klaar te krijgen voor de prékeuring op 14 maart a.s.. Zo ook bij Dakarspeed, dat met de hagelnieuwe racetruck, de DKR3, aan de […]

Lees meer

Rallyraid video's