Libya Rally 2016: coast to coast

Libya Rally 2016: coast to coast

Drie maanden na de finish in Marrakesh zijn de voorbereidingen voor de 8de editie van de Libya Rally (14-21 april 2016) alweer in volle gang. Op dit moment zit koersdirecteur Jean-Claude Kaket met een 6-koppig team, ondanks de hoge temperaturen, in Zuid-Marokko, ijverig op zoek naar nieuwe pistes en droomlocaties voor de vele bivouacs. Intussen worden op kantoor, en in samenspraak met onze agenten, nieuwe plannen gesmeed om onze groot geworden amateur-rally nog aantrekkelijker te maken voor een zo internationaal mogelijk publiek. 

 

De ultieme cross-country: from Coast to Coast

Libya Rally blijft ook volgend jaar de enige echte cross-country rally in Marokko. Het grote succes van de afgelopen editie (320 piloten & mecaniciens) maakte één trend opnieuw duidelijk: Rallyrijders willen geen zeven dagen rondjes rijden rond de duinen van Merzouga of rond Zagora. Traditioneel kiezen wij ervoor om een zo groot mogelijk deel van het gastland te laten zien en een zo gevarieerd mogelijk parcours te kiezen. De editie van 2016 breekt op dit vlak alle records. “From coast to coast”, van Agadir en TanTan aan de Atlantische Oceaan naar Saïdia aan de Middellandse Zee.  De ultieme cross country dus, met mooie afwisselende pistes en landschappen, elke dag opnieuw.

De technische keuring en de start vinden volgend jaar plaats in Agadir. Deze mondaine badplaats is strategisch een heel interessante locatie (grote internationale luchthaven, goede hotels en gemakkelijk bereikbaar via de snelweg vanuit de havens). 

Finishen doen we volgend jaar in het kuststadje Saïdia, in een Mediterrane baai met azuurblauwe water en lange witte stranden. Het einde is voorzien op donderdagavond, dus een weekendje extra, met of zonder partner, om te zeilen, duiken of golven is een aantrekkelijke optie.

De details van wat er tussen Agadir en Saïdia zal gebeuren, houden we nog even stil tot de presentaties, maar zoals altijd wordt het een nieuw parcours met werkelijk alles erin: lange specials met weinig of geen liaisons, snelle pistes, technische stukken, wijde Afrikaanse vlaktes, duinen, zoutmeren, nieuwe ongekende tracks, legendarische Dakar-pistes en zoveel meer. Meer info volgt … 


Rally/Raid voor elk niveau: 4 opties

· Categorie 1 – “Rally Pro”  

· Categorie 2 – “Rally Adventure” 

· Categorie 3 – “Discovery Raid”

· Categorie 4 – “Meet & Greet”


 Opnieuw  splitsen we gechronometreerde RALLY op in 2 categorieën: “Pro” en “Adventure”, beiden met een apart klassement.

· De RALLY-PRO categorie is het echte werk, voor de meer ervaren piloten van auto’s, trucks, buggy’s, SSV’s, quads en motoren. Er wordt genavigeerd met behulp van de GPS UNIK 2 van het Franse bedrijf   ERTF. Dit toestel, dat gebruikt wordt in alle wedstrijden van het FIA/FIM wereldkampioenschap rally/raid en de DAKAR, kan dan via de organisatie gehuurd worden. Niet meer rijden dus van waypoint naar   waypoint met een gewone Garmin gps, maar echt navigeren met behulp van gedetailleerd roadbook. 

 Ingebouwd in dit toestel is de “Sentinel”, een waarschuwingssysteem dat veilig inhalen mogelijk maakt. Wie een concurrent wil inhalen, drukt op de knop van de Sentinel. De piloot die vóór je rijdt, krijgt  dan melding (via geluid en stroboscopisch licht) dat iemand hem/haar wil inhalen en kan even uitwijken.

 De introductie van deze systemen (GPS UNIK & Sentinel) bleek unaniem een geweldig succes tijdens de 2015 editie. Het maakt rallyrijden een heel stuk veiliger en stelt de race-directie in staat om heel snel  een correct klassement te publiceren. Bovendien is het de perfecte training voor wie Dakar-ambities heeft.  

· Bij de RALLY-ADVENTURE categorie gelden de oude regels. Navigeren doe je met behulp van onze gedetailleerde roadbooks en een gewone GARMIN GPS.

Je ziet permanent alle verplichte waypoints op je gps, ook al ben je het spoor bijster. Je toestel registreert alles wat je doet en ’s avonds wordt je “track log” uitgelezen en manueel geanalyseerd.

Verschil met de vorige editie is dat ook de Rally-Adventure klasse zal moeten beschikken over een GPS Unik met ingebouwde Sentinel. Voordelen zijn ook hier de verhoogde veiligheid en een snelle positionering in het klassement. Hierdoor kunnen Adventure-rijders ook op het einde van hun voertuig-groep vertrekken, en hoeven ze niet meer te wachten tot de laatste race-truck in de Pro-klasse vertrokken is. Start dagelijks na de Pro-klasse maar de afstanden van de Rally-Adventure categorie zijn ongeveer 20% korter dan die van de PRO-klasse. Met wat geluk halen beide groepen dus het bivouac rond hetzelfde tijdstip. De dagafstanden voor de PRO en Adventure categorie zijn vanaf 2016 identiek. 

· De RAID categorie is dé oplossing voor wie de chronometer geen belang heeft, maar gewoon meewil op avontuur en in de voetsporen van de rallyrijders het evenement wil volgen via dezelfde tracks. Ook hier doet sinds 2015 de technologie zijn intrede. In het inschrijvingsgeld zit de huur van een TRIPY-GPS inbegrepen. 

Het digitale roadbook en de tripmaster zitten beiden in het toestel en indien er fout gereden wordt, geeft de Tripy alsnog de juiste richting aan. Er komt vanuit de organisatie ook een RAID-verantwoordelijke tot wie de deelnemers zich kunnen richten, zowel op het terrein als in de bivouacs. 

Deelnemen aan de Raid kan ook met een gehuurde wagen (via één van onze lokale partners). Hiervoor betaal je, afhankelijk van merk en model, zo’n 120 tot 200€ per dag. 

· Meet & Greet / VIP reis voor vrienden, partners & sponsors. Onder het motto “Hoe Na het succes van de afgelopen editie, komt er ook in 2016 een leuke sponsor/VIP reis! Een avontuur van 4 dagen,  waaronder 3 nachten in het bivouak & de finish party. 

Voor deze reis werken we opnieuw samen met het Nederlandse bedrijf GPT Rally (die alle VIP reizen voor de DAKAR regelen)


Meer weten? Kom naar onze nationale presentaties

Midden september 2015 starten we zoals elk jaar met een internationale roadshow waarbij de nieuwe route, race rules, categorieën en deelnemers voorgesteld worden aan de rally fans. Gedetailleerde info volgt binnenkort via mail, website en Facebook, maar zet alvast volgende data in jullie agenda:

· België (Vlaanderen): 17 september – bij Desert Foxx, Antwerpen

· Nederland: 24 september – bij Verkooyen Machines – Vessem (Eindhoven)

· België (Wallonië): 15 september – Quartier Latin – Marche-En-Famenne

· Frankrijk: 21 november – Ténére Rally Team – Lyon

· Italië:  x november – domein Guerrieri-Rizzardi – Gardameer – Bardolino 

· Spanje – United Kingdom: to be confirmed 


En tenslotte zetten we alles nog eens op een rijtje. Waarom kiezen voor Libya Rally?? 

1. Regel N° 1: “Safety First”: 1 of 2 helikopters, een uitgebreid medisch team van 10 spoedartsen en spoedverplegers, 4×4 ambulances en een mobiele reanimatiekamer. 

2. Libya Rally is de enige echte cross-country rally in Marokko. Je rijdt over elk denkbaar type van terrain: stranden, Bergen, woestijnvlaktes, duinen, rivierbeddingen, etc. 2700 km met weinig of geen verbindingsritten.  

3. Accurate roadbooks, opgemaakt conform de FIA/FIM standard.

4. Een rally voor iedereen dankzij onze 4 verschillende categorieën. 

5. We laten niemand achter: dankzij onze 3 “bezem-trucks” vonden alle deelnemende voertuigen opnieuw het bivak. 

6. Libya Rally staat open voor alle types voertuigen (motoren, quads, auto’s, buggies, trucks, SSV’s). Hoewel 50% van de deelnemende voertuigen een FIA-keuring hebben, is dit geen verplichting.  

7. Het echte avontuur: twee hotels en vijf  5-sterren bivouacs: net zoals in “le Dakar” slapen we in goed georganiseerde woestijn-bivouacs, elk op een fantastische locatie. We garanderen Europese toiletten en warme douches in elk bivouac. Hotels zijn voorzien voor de eerste en de laatste dag van de rally.  

8. Top catering temidden van de woestijn: ons eigen catering team bestaande uit 15 personen, wordt enkele dagen voor de rally ingevlogen. Het merendeel van onze deelnemers verkiest nu eenmaal liever een grote BBQ’s, broodjes met gerookte zalm of een grote entrecôte in plaats van elke dag opnieuw couscous en tagine. 

9. Heel competitieve prijzen. Met een gemiddelde inschrijvingsprijs van ongeveer 2500€ per deelnemer (voertuig inbegrepen) is de Libya Rally prijs/kwaliteit de beste in Noord-Afrika. En dit terwijl we minimaal hetzelfde pakket aanbieden als de duurder rallies. 

10. En tenslotte: een heel groot deelnemersaantal, top-piloten en –voertuigen en een top-sfeertje, zowel op de racetrack als in het bivouac.  

 mt_gallery

Gerelateerd nieuws

18-03-2020, 18:12

MDC 2020 verplaatst naar september MDC 2020 verplaatst naar september

MDC 2020 verplaatst naar september

Organisator van de Morocco Desert Challenge, Gert Duson heeft de knoop doorgehakt, de rally wordt verplaatst naar september. Gert Duson: ”Met pijn in het hart delen we mee dat de beslissing is genomen om de Morocco Desert Challenge uit te stellen. Hoe triest dit besluit ook mag zijn, onze grootste prioriteit vandaag is de veiligheid […]

Lees meer

28-02-2020, 17:07

Ronald van Loon droomt van top vijf in MDC Ronald van Loon droomt van top vijf in MDC

Ronald van Loon droomt van top vijf in MDC

Vorig jaar viel Ronald van Loon uit op dag vijf in de Morocco Desert Challenge nadat hij in het stof achterop een andere stilstaande deelnemer botste. Op dat moment stond van Loon negende in het algemeen klassement. Dit jaar is het team er weer bij en gaat het opnieuw voor een plek in de top […]

Lees meer

24-02-2020, 11:51

Team De Rooy met drie trucks naar de MDC Team De Rooy met drie trucks naar de MDC

Team De Rooy met drie trucks naar de MDC

Team De Rooy zal op 18 april a.s. met drie trucks aan de start van de Morocco Desert Challenge verschijnen. Met Ton van Genugten, Janus van Kasteren junior en Michiel Becx als piloten zal het team zich zeker willen mengen in de strijd om de podiumplaatsen. Die strijd gaat een hele interessante worden. Met het […]

Lees meer

11-02-2020, 17:25

DakarSpeed op schema voor MDC met bouw nieuwe truck DakarSpeed op schema voor MDC met bouw nieuwe truck

DakarSpeed op schema voor MDC met bouw nieuwe truck

Terwijl Gert Duson met een heel team onderweg is in Marokko om de roadbooks te controleren van de 2020 Morocco Desert Challenge, wordt er bij veel teams hard gewerkt om de voertuigen klaar te krijgen voor de prékeuring op 14 maart a.s.. Zo ook bij Dakarspeed, dat met de hagelnieuwe racetruck, de DKR3, aan de […]

Lees meer

Rallyraid video's