Dichtgewaaide paadjes maken het gecompliceerd

Dichtgewaaide paadjes maken het gecompliceerd

Navigatie was moeilijk in de vijfde etappe van de Morocco Desert Challenge. Door de harde wind werd de start van de etappe bij Merzouga uitgesteld en de route ingekort. Maar dat maakte het er niet bepaald gemakkelijker op. Door de harde wind waren paadjes verdwenen. Alle trucks moesten zoeken. Gert Huzink legde de etappe het snelst af. Martin van den Brink behoudt zijn riante voorsprong.

Gert Huzink (505): Iedereen was aan het knoeien

Zij aan zij met Martin van den Brink ging Gert Huzink door de duinen. “Waanzinnig mooi”, vond Huzink dat. Dat hij naast de andere Renault reed, was voor Huzink al een teken dat hij goed bezig was. Hij was immers 14 minuten achter Van den Brink gestart. “We hebben de hele dag kat-en-muis gespeeld”, zei Huzink. “Dan hadden wij weer eerst het juiste pad, dan zij weer. Nadat we samen op waren gereden door de duinen, verloren wij weer een minuut of zeven op Martin, maar na de ravitaillering liepen zij weer uit. Het was donders moeilijk navigeren en het gaat zo hard dat de navigator het vaak niet eens kan bijhouden. Iedereen was aan het knoeien en zoeken.”

Op het winnen van de Morocco Desert Challenge rekent Huzink niet (meer). Zijn belangrijkste doel is nu zo ver mogelijk uitlopen op Elisabete Jacinto, de tweede plaats veiligstellen en zorgen dat de Renaults 1 en 2 worden.

Martin van den Brink (501): Liefst elke dag het verschil groter maken

Omhuld door een grote stofwolk denderde Martin van den Brink over de finish. Als eerste truck, maar – zo bleek later – niet als snelste. Daar baalde Van den Brink wel een beetje van. “We willen liefst elke dag het verschil groter maken. Dat is vandaag niet gelukt.”

De verklaring zat in het feit dat Van den Brink’s navigator Wouter de Graaff af en toe moest zoeken naar het juiste pad, zoals overigens iedereen. “Door de harde wind waren de paadjes dichtgewaaid en dus niet meer te zien”, vertelde De Graaff. “Ook bij een tafelbergje moesten we even zoeken. Gert Huzink had de goede weg als eerste gevonden, maar die haalden we al snel weer in.” De marge van Van den Brink op de andere Renault is nog altijd aanzienlijk: een uur en 27 minuten.

José Marquez (506): Veel extra kilometers moeten maken

Elisabete Jacinto verloor veel tijd in de vijfde etappe. De MAN van de Portugese ontbeerde de power om door het zachte, mulle zand te trekken. “Het was een moeilijke dag”, vertelde navigator José Marquez. “De navigatie was bizar lastig, maar wat het nog zwaarder maakte was het zachte zand. Al meteen na de start zaten we vast in het zand. Dat kostte direct al 12 minuten. Ook in de duinen verloren we veel tijd omdat we er niet overheen konden zoals de Renaults, maar overal heel voorzichtig omheen moesten rijden. We hebben nog een paar keer vastgezeten, maar niet zo erg dat we uit de auto moesten.” Jacinto verloor ruim drie kwartier op Huzink en meer dan een half uur op Van den Brink. In het klassement staat de Portugese nog derde, met een ruime marge op Igor Bouwens.

Gerelateerd nieuws

18-03-2020, 18:12

MDC 2020 verplaatst naar september MDC 2020 verplaatst naar september

MDC 2020 verplaatst naar september

Organisator van de Morocco Desert Challenge, Gert Duson heeft de knoop doorgehakt, de rally wordt verplaatst naar september. Gert Duson: ”Met pijn in het hart delen we mee dat de beslissing is genomen om de Morocco Desert Challenge uit te stellen. Hoe triest dit besluit ook mag zijn, onze grootste prioriteit vandaag is de veiligheid […]

Lees meer

28-02-2020, 17:07

Ronald van Loon droomt van top vijf in MDC Ronald van Loon droomt van top vijf in MDC

Ronald van Loon droomt van top vijf in MDC

Vorig jaar viel Ronald van Loon uit op dag vijf in de Morocco Desert Challenge nadat hij in het stof achterop een andere stilstaande deelnemer botste. Op dat moment stond van Loon negende in het algemeen klassement. Dit jaar is het team er weer bij en gaat het opnieuw voor een plek in de top […]

Lees meer

24-02-2020, 11:51

Team De Rooy met drie trucks naar de MDC Team De Rooy met drie trucks naar de MDC

Team De Rooy met drie trucks naar de MDC

Team De Rooy zal op 18 april a.s. met drie trucks aan de start van de Morocco Desert Challenge verschijnen. Met Ton van Genugten, Janus van Kasteren junior en Michiel Becx als piloten zal het team zich zeker willen mengen in de strijd om de podiumplaatsen. Die strijd gaat een hele interessante worden. Met het […]

Lees meer

11-02-2020, 17:25

DakarSpeed op schema voor MDC met bouw nieuwe truck DakarSpeed op schema voor MDC met bouw nieuwe truck

DakarSpeed op schema voor MDC met bouw nieuwe truck

Terwijl Gert Duson met een heel team onderweg is in Marokko om de roadbooks te controleren van de 2020 Morocco Desert Challenge, wordt er bij veel teams hard gewerkt om de voertuigen klaar te krijgen voor de prékeuring op 14 maart a.s.. Zo ook bij Dakarspeed, dat met de hagelnieuwe racetruck, de DKR3, aan de […]

Lees meer

Rallyraid video's