Nieuw concept voor de Merzouga Rally 2020

Nieuw concept voor de Merzouga Rally 2020

De Merzouga Rally wordt dit jaar van 24 t/m 29 mei verreden. Voor de 11e editie is het format gewijzigd. Directeur David Castera vertelt over het gewijzigde concept.

Wat is het nieuwe concept voor deze race in Marokko?

”We weten dat de Dakar een droom is voor alle motorrijders die graag offroad rijden. Natuurlijk is het niet realistisch om daaraan mee te doen zonder goed voorbereid te zijn. Wij bieden de mogelijkheid om kennis te maken met een eerste stap op de ladder richting een deelname aan de Dakar. Er zijn twee formules: de ‘Raid’ voor deelnemers die aan het begin staan van hun eerste ervaringen in deze sport en de woestijn. En de ‘Rally test’ voor diegenen die zich klaar voelen voor het racen met het roadbook en de navigatieapparatuur. Vervolgens zijn deelnemers klaar voor bijvoorbeeld de Rallye du Maroc en dan de Dakar. Op die manier zijn wij gedurende het leerproces erbij.”

Dus, wat zijn de principes van deze rally-raid academy? 

”De Merzouga Rally was al een springplank naar de Dakar, maar qua training willen we nog een stapje verder gaan. Zo gaan we een theoretische workshop navigatie doen waarna we kijken hoe ze de theorie in praktijk brengen en proberen uit te vinden waarom een bepaald deel van het roadbook verkeerd geinterpreteerd wordt. Zo ook voor het rijden: coaches zullen in het veld staan om deelnemers te leren hoe het beste een duin te nemen. Daarnaast geven we zoveel mogelijk info over alle aspecten naast het racen: preparatie, voeding, herstel, enz.”

Het klassement is niet gebaseerd op snelheid maar op navigatie kwaliteiten. Betekent dat, dat het een regelmatigheidsrace is? 

”Nee, dat dat niet. We focussen op het halen van de waypoints. Wanner er niet één gemist is, kijken we naar het minst aantal afgelegde kilometers. En daarnaast naar het halen van het tijdschema en respecteren van snelheidszones. Dat is belangrijk, want om succesvol in de Dakar te zijn moet je dat allemaal meenemen in je voorbereiding. Zie het als een vijfdaagse test met de mogelijkheid om een gratis deelname aan de Dakar te winnen.”

Met al deze aandacht voor de amateurs, wat is er dan te doen voor de toprijders?

”Natuurlijk komen zij niet met hetzelfde doel, maar er is nog steeds plaats voor hen in de Merzouga Rally, omdat we een hoge standaard aanhouden voor de racecondities. Daarmee bedoel ik dat de roadbooks hetzelfde zijn als in de Dakar en de veiligheidsvoorzieningen ook vergelijkbaar zijn met die in de Dakar. Het is een perfecte mogelijkheid om te testen met de focus op navigatie met een snelheid die ze ligt. Zij kunnen ook weer hun ervaring doorgeven. Voor teams is het een ideale kans nieuwe voertuigen te testen en potentiële klanten ervaring te laten opdoen.”

 

 

Gerelateerd nieuws

14-05-2020, 16:45

Offroad rally Roompot Baja Borger verplaatst naar 2021 Offroad rally Roompot Baja Borger verplaatst naar 2021

Offroad rally Roompot Baja Borger verplaatst naar 2021

De grootste offroad rally van Nederland, de Roompot Baja Borger, is verplaatst naar 5-6-7 november 2021. De voorbereidingen voor de rally waren al in volle gang totdat de corona crisis uitbrak. Omdat de evenementen na 1 september nog onzeker zijn is het niet haalbaar om de rally goed te organiseren, er zijn nog teveel onzekerheden. […]

Lees meer

08-04-2020, 11:13

Kalahari Rally verlengt periode ‘early bird’ inschrijving Kalahari Rally verlengt periode ‘early bird’ inschrijving

Kalahari Rally verlengt periode ‘early bird’ inschrijving

Het rally-raid seizoen is volledig stil komen te liggen, het is te hopen dat de draad na de zomer weer opgepakt kan worden. De organisatie van de Kalahari Rally, die van 29 augustus t/m 4 september verreden wordt, ligt op schema qua voorbereidingen. Vanwege de huidige situatie met het Corona virus, heeft de organisatie besloten […]

Lees meer

23-03-2020, 08:41

Winst voor Ricky Brabec in Sonora Rally Winst voor Ricky Brabec in Sonora Rally

Winst voor Ricky Brabec in Sonora Rally

Dakar 2020 winnaar Ricky Brabec heeft voor de derde keer de Sonora Rally op zijn naam geschreven. Het is zijn tweede zege op rij in deze rally die in Mexico verreden wordt in de Sonora woestijn. De winnaar van de Morocco Desert Challenge 2019, Skyler Howes, finishte als tweede. De Sonora Rally had een totale […]

Lees meer

13-03-2020, 08:44

Abu Dhabi Desert Challenge uitgesteld Abu Dhabi Desert Challenge uitgesteld

Abu Dhabi Desert Challenge uitgesteld

Je kon er op wachten: ook de Abu Dhabi Desert Challenge wordt voorlopig uitgesteld. De ADDC, die van 20 t/m 26 maart verreden zou worden, telt mee voor het FIM wereldkampioenschap Cross-country. Voor de motoren zou het de eerste race van het 2020 seizoen zijn. Er wordt door alle betrokken partijen bekeken of het evenement […]

Lees meer

Rallyraid video's