FIM in overleg met ASO, organisatoren, teams en motorrijders over veiligheid

FIM in overleg met ASO, organisatoren, teams en motorrijders over veiligheid

Afgelopen maandag stond de ontmoeting tussen FIM voorzitter Jorge Viegas, FIM sportief directeur Jean-Paul Gombeaud en andere FIM vertegenwoordigers met afgevaardigden van de ASO (organisatie van de Dakar), organisatoren, teammanagers, rijders en fabrikanten op het programma in Lissabon, Portugal. Het belangrijkste doel van deze belangrijke meeting was om het aantal ongelukken te reduceren en de veiligheid te verbeteren in de rally’s, daarbij lag de focus op de Dakar Rally.

De volgende onderwerpen werden geïdentificeerd als potentiële oorzaak van vergrootte kansen op risico’s: uitputting, dehydratie, snelheid en overmoedigheid, hyperthermie, navigatiefouten, afleiding, route – matige zichtbaarheid van een obstakel en nauwkeurigheid van het roadbook.

In de positieve en constructieve discussie die daaruit voort kwam, zijn er een aantal speerpunten opgesteld. Deze zijn als volgt:

Route: In de toekomst zullen de routes van wedstrijden in het FIM kampioenschap worden ontworpen met de samenwerking van een voormalig motorrijder.

Roadbook: Een aan te wijzen ‘route inspectie’ team, om het roadbook te maken voor alle wedstrijden zodat de rijders en team over dezelfde informatie beschikt en een beter beeld heeft van de daadwerkelijke moeilijkheidsgraad.

Snelheidsbeperking: Meer variatie in de route om de snelheid te verlagen. Daarnaast een luchtinlaat-restrictor om de power van het motorblok te limiteren en de snelheid te verlagen. De testperiode hiervan loopt tot juni.

Beschermende equipment voor rijders: Zo spoedig mogelijk airbags toepassen. Er moeten spoedig vergaderingen gepland worden met fabrikanten zodat 2020 kan worden gebruikt als testjaar. In 2021 moet dit volledig worden toegepast.

Navigatie: Er wordt gewerkt aan een nieuw instrumentenpaneel, waarop het roadbook en GPS-apparateur is bevestigd. Dit heeft betere visuele en audio signalen en is compacter om blessures te voorkomen.

FIM voorzitter Jorge Viegas is tevreden met de voortgang tijdens de meeting: “Ik ben blij dat we een constructieve vergadering hadden om het aantal ongevallen in de rally te gaan reduceren, hetgeen een topprioriteit is voor de FIM en voornamelijk in de Dakar Rally. We zullen oplossingen gaan testen gedurende het seizoen en een plan maken aan het einde en dit aanpassen waar nodig. De deelname van ASO, KTM, Husqvarna, Hero, Honda, Yamaha en ook de rijders Sam Sunderland en Adrien van Beveren maken het mogelijk om samen te werken aan deze uitdaging en de toekomst van deze unieke en spectaculaire tak van motorsport.”

Aanwezig bij de meeting waren: FIM voorzitter, Jorge Viegas; FIM sport directeur, Jean-Paul Gombeaud; CRT directeur, Jean-François Wulveryck; CRT lid, Jose Rita; CTI coördinator, Dominique Hebrard; ASO – Dakar directeur, David Castera; ASO Competitor relationship Technical, Charles Cuypers; ASO – Dakar Technical, Thierry Viardot; Honda Team, Manager Ruben Faria; Honda Team Manager, Helder Rodrigues; Yamaha Team Manager Alexandre Kowalski; Yamaha Team Manager, José Leloir; Yamaha Rider, Adrien Van Beveren; KTM Team Manager, Jordi Viladoms; KTM-HVA Tech, Stefan Huber; KTM (Extern) Heinz Kinigadner; KTM Rider, Sam Sunderland, HT Rally Raid Team Manager Henk Hellegers; Hero, Wolfgang Fischer.

Gerelateerd nieuws

21-09-2020, 20:39

ADDC 2021 gecancelled, Sebastian Buhler wint Portugese Baja voor motoren ADDC 2021 gecancelled, Sebastian Buhler wint Portugese Baja voor motoren

ADDC 2021 gecancelled, Sebastian Buhler wint Portugese Baja voor motoren

De Abu Dhabi Desert Challenge zal dit jaar niet verreden worden. Nadat de rally van dit voorjaar werd verplaatst naar de laatste week van november is het met de huidige problemen rondom het coronavirus niet mogelijk de rally doorgang te laten vinden. Vooralsnog zal de Baja Dubai (26 – 28 november) wel gewoon verreden worden. […]

Lees meer

07-09-2020, 18:44

FIM wereldkampioenschap Baja’s motoren verder in Portugal FIM wereldkampioenschap Baja’s motoren verder in Portugal

FIM wereldkampioenschap Baja’s motoren verder in Portugal

Komend weekend gaat in het Portugese district Castelo Branco het FIM wereldkampioenschap Bajas verder met de ‘Baja TT do Pinhal’. 51 motoren, 15 quads en 63 SSV’s zijn geregistreerd voor deze Baja, met 328 racekilometers. Na maanden van inactiviteit, kijken de deelnemers er weer naar uit om te racen over snelle tracks. Na de technische […]

Lees meer

06-09-2020, 19:46

Prima 2e plaats ten Brinke in Baja Poland Prima 2e plaats ten Brinke in Baja Poland

Prima 2e plaats ten Brinke in Baja Poland

Met een knappe 2e plaats overall hebben Bernhard ten Brinke en Tom Colsoul een prima Poolse Baja achter de rug. De omstandigheden waren zwaar, met veel water en modder. De winst was voor Stéphane Peterhansel en Edouard Boulanger, die zijn debuut maakte als navigator naast Peterhansel. De race werd zaterdagmiddag beslist, toen de vele regen […]

Lees meer

03-09-2020, 13:19

Baja Poland morgen van start met sterk veld Baja Poland morgen van start met sterk veld

Baja Poland morgen van start met sterk veld

Morgenavond gaat in Polen de tweede ronde van het FIA wereldkampioenschap Cross-Country Bajas van start. Aan de start een aantal grote namen met Vasilyev, Al-Attiyah, Peterhansel, Ten Brinke, zesvoudig winnaar Holowczyc, Przygonski, Prokop en Zapletal. Tweede Nederlander op de lijst is Kees Koolen, die met een SSV aan de start verschijnt met Serge Bruynkens als […]

Lees meer

Rallyraid video's