Al-Attiyah heeft een comfortabele leiding na openingsetappe in Qatar Cross-Country Rally

Al-Attiyah heeft een comfortabele leiding na openingsetappe in Qatar Cross-Country Rally

Na de openingsetappe op zondag hebben Nasser Al-Attiyah en Matthieu Baumel een comfortabele voorsprong opgebouwd. Zij waren vijf minuten en vijftig seconden sneller dan de nummer twee op de special van 171 kilometer.

Al-Attiyah reed vanaf het begin tot en met het einde aan de leiding met de Toyota Hilux. Bij het eerste checkpoint had de man uit Qatar al een voorsprong van 27 seconden op Yazeed Al-Rajhi. Gedurende de etappe bleef hij uitlopen op zijn rivaal en aan de finish, ten zuiden van Doha, had hij een indrukwekkend gat.

Al-Rajhi reed naar een solide tweede plaats met zijn navigator Michael Orr, tevens in een Toyota, ondanks dat ze even verdwaalden tussen kilometer 98 en 101. Al-Rajhi: “We hebben een lekke band gehad, na 120 kilometer en 40 kilometer voor de finish hadden we geen remmen meer.”

In zijn eerste ontmoeting met de Toyota Hilux, reed Jakub Przygonski naar de derde tijd met zijn navigator Timo Gottschalk. Onderweg heeft Przygonski even stil gestaan en verliest hij 10:47 ten opzichte van Al-Attiyah. Maar wel voor Khalid Al-Mohannadi. “Het was moeilijk om in ons gebruikelijke ritme te komen met de navigatie en de auto. We gaan proberen om wat navigatie issues te fixen en hopelijk is de samenwerking morgen beter. We hebben een achterwiel vervangen vlak voor de finish,” aldus Przygonski.

Het Toyota-trio was dominant in de T1-klasse. Abdullah Al-Rabban leidde voor Mohammed Al-Meer en Balazs Szalay in het begin van de stage, maar moest opgeven na een ongeval waarbij de vering brak. Szalay finishte als 14e en verliest meer dan een uur op de Toyota’s doordat hij de weg kwijt raakte. Al-Meer werd 15e.

In de T3-category was het spannend met zeven Can-Ams, twee OT3’s, een G-Force T3 GF en twee Polaris RZR’s die met elkaar streden om de stagewinst. Khalid Al-Mohannadi en zijn navigator Sébastien Delaunay waren de snelste van de T3’s en deden er 2 uur 1 minuut en 39 seconden over. Met hun Polaris waren zij 35 seconden sneller dan de Amerikaan Austin Jones en zijn Braziliaanse teamgenoot Gustavo Gugelmin. Fedor Vovobyev, regerend T3-kampioen, en navigator Kirill Shubin werden derde op 10:52 achterstand van Al-Mohannadi na een probleem met de versnellingsbak en een lekke band. Saleh Al-Saif werd vierde en Ahmed Al-Kuwari werd vijfde.

Khalid Al-Mohannadi en Sébastien Delaunay

De leider in de T3-klasse, Al-Mohannadi, vertelt: “De strategie van vandaag was: niet teveel snelheid. We hebben geen problemen gehad met de banden en we zijn gefinisht. Sébastien is een goede navigator, dus op dat vlak hebben we geen fout gemaakt. We bekijken onze strategie in de ochtend als we het roadbook hebben gezien en meer weten van de route.”

Jones, die tweede werd, zei: “Ik heb op halve kracht gereden vandaag. Ik wilde in het goede ritme komen met mijn nieuwe navigator. We hebben pas vier kilometer samen gereden tijdens de test. Ik heb het rustig aan gedaan, we hebben afgewacht en gekeken wat de rest van het veld doet. Nu we weten waar we staan, zijn we blij met de tweede tijd en kunnen we niet wachten tot de langere stages. Het is moeilijk om het terrein goed te lezen. Alles ziet er hetzelfde uit en is uitdagend. Het is moeilijk om hier te rijden. Laat staan te navigeren.”

Adel Abdulla kreeg elektrische problemen met zijn nieuwe G-Force T3 GF en moest stoppen. Ook Mubarak Al-Hajri moest stoppen voor het eerste checkpoint. Abdulla: “We hadden een elektrisch probleem voor de start. De auto heeft Northern Forest (Baja Rusland) gereden. Ze hebben geprobeerd het te repareren. Ergens zat een misfire. We dachten dat het gefixt was, maar meteen na de start was het probleem terug. Het leek erop of er geen brandstof naar de motor ging. Ik heb een kilometer gereden en toen stopte de motor ermee. We hebben een half uur stil gestaan, de motor herstart en zijn teruggereden.”

De eerste dag in Qatar telde zowel voor de Cross-Country Rally als de Baja. In totaal tellen drie van de vijf dagen mee voor de Baja. Eenentwintig voertuigen rijden de Baja, de winst was voor Khalid Al-Mohannadi, de leider in de T3-klasse.

Op maandag staat de tweede etappe op de planning, de stage is 334 kilometer lang en begint bij de Al-Shamal snelweg. Daarna vervolgt de route langs de kust richting het Noordoosten en doorkruist hij de Noordelijke woestijn tot de weg bij Al-Kharsaah zo’n 92 kilometer van Lusail vandaan.

2020 Manateq Qatar Cross-Country Rally – uitslag na stage 1 (voorlopig):
1. Nasser Saleh Al-Attiyah (QAT)/Matthieu Baumel (FRA) Toyota Hilux Overdrive  1hr 32min 28sec
2. Yazeed Al-Rajhi (SAU)/Michael Orr (GBR) Toyota Hilux Overdrive  1hr 38min 18sec
3. Jakub Przygonski (POL)/Timo Gottschalk (DEU) Toyota Hilux Overdrive   1hr 43min 15sec
4. Khalid Al-Mohannadi (QAT)/Sébastien Delaunay (FRA) Polaris RZR 1000 Turbo (T3)  2hr 01min 39sec
5. Austin Jones (USA)/Gustavo Gugelmin (BRA) Can-Am Maverick X3 (T3)  2hr 02min 14sec
6. Fedor Vorobyev (RUS)/Kirill Shubin (RUS) OT3 by Overdrive (T3)  2hr 12min 31sec
7. Saleh Al-Saif (SAU)/Ali Hassan Obaid (ARE) Can-Am Maverick X3 (T3)  2hr 17min 29sec
8. Ahmed Al-Kuwari (QAT)/Manuel Lucchese (ITA) Can-Am Maverick X3 (T3)  2hr 23min 43sec
9. Mohammed Al-Harqan (QAT)/Vili Oslaj (SLO) Can-Am Maverick X3 (T3)  2hr 26min 32sec
10. Aleksey Shmotov (RUS)/Andrey Rudnitski (RUS) Can-Am Maverick (T3)  2hr 28min 12sec
11. Gonzalo Guayasamin (ECU)/Ricardo Torlaschi (ARG) Polaris RZR 1000 Turbo (T3)  2hr 30min 38sec
12. Kees Koolen (NLD)/Serge Bruynkens (BEL) OT3 by Overdrive (T3)  2hr 32min 09sec
13. Rashed Al-Mohannadi (QAT)/Pedro Santos (PRT) Can-Am Maverick X3 (T3)  2hr 35min 24sec
14. Balazs Szalay (HUN)/Laszlo Bunnozci (HUN) Opel Grandland X  2hr 36min 48sec
15. Mohammed Al-Meer (QAT)/Alexey Kuzmich (RUS) Chevrolet Buggy  3hr 57min 33sec

2020 Manateq Qatar National Baja – posities na ronde 1 (voorlopig):
1. Khalid Al-Mohannadi (QAT)/Sébastien Delaunay (FRA) Polaris RZR 1000 Turbo (T3)  2hr 01min 39sec
2. Saleh Al-Saif (SAU)/Ali Hassan Obaid (ARE) Can-Am Maverick X3 (T3)  2hr 17min 29sec
3. Ahmed Al-Kuwari (QAT)/Manuel Lucchese (ITA) Can-Am Maverick X3 (T3)  2hr 23min 43sec
4. Mohammed Al-Harqan (QAT)/Vili Oslaj (SLO) Can-Am Maverick X3 (T3)  2hr 26min 32sec
5. Rashed Al-Mohannadi (QAT)/Pedro Santos (PRT) Can-Am Maverick X3 (T3)  2hr 35min 24sec

 

Foto’s: Persdienst Manateq Qatar Cross-Country Rally

Gerelateerd nieuws

21-09-2020, 20:39

ADDC 2021 gecancelled, Sebastian Buhler wint Portugese Baja voor motoren ADDC 2021 gecancelled, Sebastian Buhler wint Portugese Baja voor motoren

ADDC 2021 gecancelled, Sebastian Buhler wint Portugese Baja voor motoren

De Abu Dhabi Desert Challenge zal dit jaar niet verreden worden. Nadat de rally van dit voorjaar werd verplaatst naar de laatste week van november is het met de huidige problemen rondom het coronavirus niet mogelijk de rally doorgang te laten vinden. Vooralsnog zal de Baja Dubai (26 – 28 november) wel gewoon verreden worden. […]

Lees meer

07-09-2020, 18:44

FIM wereldkampioenschap Baja’s motoren verder in Portugal FIM wereldkampioenschap Baja’s motoren verder in Portugal

FIM wereldkampioenschap Baja’s motoren verder in Portugal

Komend weekend gaat in het Portugese district Castelo Branco het FIM wereldkampioenschap Bajas verder met de ‘Baja TT do Pinhal’. 51 motoren, 15 quads en 63 SSV’s zijn geregistreerd voor deze Baja, met 328 racekilometers. Na maanden van inactiviteit, kijken de deelnemers er weer naar uit om te racen over snelle tracks. Na de technische […]

Lees meer

06-09-2020, 19:46

Prima 2e plaats ten Brinke in Baja Poland Prima 2e plaats ten Brinke in Baja Poland

Prima 2e plaats ten Brinke in Baja Poland

Met een knappe 2e plaats overall hebben Bernhard ten Brinke en Tom Colsoul een prima Poolse Baja achter de rug. De omstandigheden waren zwaar, met veel water en modder. De winst was voor Stéphane Peterhansel en Edouard Boulanger, die zijn debuut maakte als navigator naast Peterhansel. De race werd zaterdagmiddag beslist, toen de vele regen […]

Lees meer

03-09-2020, 13:19

Baja Poland morgen van start met sterk veld Baja Poland morgen van start met sterk veld

Baja Poland morgen van start met sterk veld

Morgenavond gaat in Polen de tweede ronde van het FIA wereldkampioenschap Cross-Country Bajas van start. Aan de start een aantal grote namen met Vasilyev, Al-Attiyah, Peterhansel, Ten Brinke, zesvoudig winnaar Holowczyc, Przygonski, Prokop en Zapletal. Tweede Nederlander op de lijst is Kees Koolen, die met een SSV aan de start verschijnt met Serge Bruynkens als […]

Lees meer

Rallyraid video's