Zwitserse Liebherr-motoren in nieuwe Dakartrucks Kamaz

Afgelopen maandag was de officiële uitzwaaidag van het Russische truckteam Kamaz-Master. Directeur Sergey Kogogin beëindigde zijn afscheidswoorden aan de teamleden traditioneel met: “Keer terug met de overwinning.”

In thuisplaats Naberezhnye Chelny werd Kamaz officieel uitgezwaaid. En officieel betekent: niet alleen de aanwezigheid van de directeur en de burgemeester, maar zelfs de president Rustam Minnikhanov van Tatarstan (foto) kwam langs en schudde alle teamleden de hand om ze succes te wensen. De president is overigens zelf rallycrossrijder in het Russisch Kampioenschap en het ERC. Zijn bijnaam aldaar: ‘The Prez‘.

Kamaz zal in Argentinië verschijnen met vijf racetrucks. De rijders zijn Eduard Nikolaev, Ayrat Mardeev, Andrey Karginov, Anton Shibalov en Dmitry Sotnikov.
Drie trucks zullen nieuwe motoren hebben van het Zwitserse Liebherr Machines Bulle. Twee vrachtwagens zullen blijven rijden met het vertrouwde 17,2 liter Yaroslav-blok.

De switch naar de motoren van Liebherr (foto) heeft twee redenen. Ten eerste hebben de organisatoren van de Dakar in 2014 nieuwe eisen gesteld aan de rook die uit de truckuitlaat komt. Voor overtreders van het rookverbod zullen hoge boetes gelden tot diskwalificatie (bij de vierde overtreding) aan toe.
Ten tweede wordt in 2016 de cilinderinhoud van de truckmotoren in Dakar gelimiteerd op 16,5 liter.
Kamaz heeft geconcludeerd dat beide zaken niet met hun Russische motoren te realiseren zijn, met behoud van de kracht en snelheid om voor de winst te rijden.

Behalve nieuwe motoren krijgen de trucks ook een andere carrosseriestructuur en wielophanging, een stillere uitlaat en een vernieuwd remsysteem (pneumatisch Wabco en Knorr-Bremse met elektronische controle).
Voor een betere gewichtsverdeling is daarnaast nog de positie van de brandstoftank veranderd en voor het eventuele nachtwerk is meer LED-verlichting gemonteerd aan de voorkant.

Vanuit Naberezhnye Chelny is de karavaan van Kamaz nu onderweg naar het Franse Le Havre, waar op 21 november een eerste technische keuring is. Van daaruit gaan de voertuigen per veerboot naar Zuid-Amerika. Het team zelf vliegt in twee groepen op 30 en 31 december naar Argentinië. De start van de rally is op 5 januari in Rosario.

PS Deze video verscheen deze week op Youtube. Dit lijkt de nieuwe truck van Kamaz te zijn, die zojuist een testrondje in het bos heeft gereden.
[youtube]1p-klsnmkns[/youtube]

Foto’s: Kamaz Master (foto 1, 2 en 5) en http://mongoliaotmt.blogspot.com (foto 3 en 4)

Gerelateerd nieuws

22-06-2020, 11:52

Team De Rooy slankt af Team De Rooy slankt af

Team De Rooy slankt af

Team De Rooy ondergaat een aantal drastische veranderingen. Gerard de Rooy zal voorlopig niet meer deelnemen aan rally’s en De Rooy Holding schroeft de sponsoring flink terug. Het team zal in sterk afgeslankte vorm, met twee Iveco Powerstars, blijven bestaan. Drie rallytrucks worden verkocht. De directe aanleiding voor de veranderingen is de coronacrisis. “Die komt […]

Lees meer

11-06-2020, 11:15

Dakar 2021 keert op 1 januari terug naar Saoedi-Arabië Dakar 2021 keert op 1 januari terug naar Saoedi-Arabië

Dakar 2021 keert op 1 januari terug naar Saoedi-Arabië

David Castera presenteert vanuit Frankrijk via een livestream alles omtrent Dakar 2021. Dat dit via een livestream is, komt natuurlijk door de Covid-19 pandemie waarmee de wereld nog steeds te maken heeft. De Dakar wordt echter goed voorbereid en deze voorbereidingen gaan vlot in goede samenwerking met de Saoedische regering en het team van Castera. […]

Lees meer

10-05-2020, 08:34

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Gisteren heeft Richard de Groot van het Firemen Dakar Team de onafhankelijk geveerde Iveco Powerstar van Team de Rooy overgenomen. Een grote stap voor het team, dat in Son aanwezig was om de sleutel in ontvangst te nemen van Gerard de Rooy bij de werplaats in Son. Praktisch Dat Team de Rooy deze truck verkoopt, […]

Lees meer

20-04-2020, 13:33

Dakar 2021: nog geen nieuws Dakar 2021: nog geen nieuws

Dakar 2021: nog geen nieuws

Normaal gesproken is rond deze tijd wel bekend wat de Dakarorganisatie voor plannen heeft met de volgende editie van de Dakar. Maar door de vele beperkingen vanwege het corona virus is dat nog niet mogelijk. De organisatie hoopt zo snel mogelijk met meer informatie te komen. Het is dus wachten op meer info over de […]

Lees meer

Rallyraid video's