Zoeken naar de laatste waypoints

Het was even zoeken naar de laatste waypoints, verstopt in de duinen bij Copiapó, maar Hans Vogels heeft ze allemaal gevonden. Dat leverde de motorrijder de 26ste plaats op in de twaalfde etappe, de voorlaatste van de Dakar 2014. Een mooie dag, vond Vogels, maar soms een beetje saai.

Het eerste deel van de 350 kilometer lange special kon de BAS Dakar-rijder nauwelijks bekoren. “Daar was niks aan. Harde, snelle paden, het leek soms wel een gewone weg. Bij de duinen begon het pas leuk te worden.”

Het was wel een beetje tricky en Vogels kwam er niet altijd meteen uit. “Op een gegeven moment kwam ik bij een punt waar we omhoog moesten. Maar ik zag allerlei sporen uitlopen en zag ook dat er weer waren omgedraaid. Dan weet je niet of dat is omdat ze fout zaten of gewoon niet boven konden komen. Het was inderdaad wel lastig om boven te komen en eenmaal boven moest je nog twee waypoints zoeken. Dat ging ook allemaal nog wel, ik heb ze gevonden.”

Omstreeks 10 kilometer voor de finish lag er echter nog eentje zo goed verstopt dat het Vogels tijd kostte die te vinden. “Ik kon het niet vinden. Bleek ik aan de verkeerde kant van de berg te zitten. Daar heb ik een beetje mee zitten klooien, maar uiteindelijk heb ik ‘m wel gepakt.”

Het roadbook dat Vogels in handen gedrukt kreeg voor de laatste etappe, met een korte special van 157 kilometer, is een stuk dunner dan dat van de afgelopen dagen. Dat scheelt een aanzienlijke hoeveelheid werk. “Ik heb er echt zin in, in de laatste proef. Ik heb in de gauwigheid gezien dat het paden en stenen zijn. Ik ga niks anders doen dan de afgelopen twee weken: lekker rijden en mijn eigen ding doen.”
Als er geen gekke dingen gebeuren op de laatste dag sluit Vogels zijn eerste Dakar af op de 21ste plaats in het klassement, als beste debutant. 

Gerelateerd nieuws

22-06-2020, 11:52

Team De Rooy slankt af Team De Rooy slankt af

Team De Rooy slankt af

Team De Rooy ondergaat een aantal drastische veranderingen. Gerard de Rooy zal voorlopig niet meer deelnemen aan rally’s en De Rooy Holding schroeft de sponsoring flink terug. Het team zal in sterk afgeslankte vorm, met twee Iveco Powerstars, blijven bestaan. Drie rallytrucks worden verkocht. De directe aanleiding voor de veranderingen is de coronacrisis. “Die komt […]

Lees meer

11-06-2020, 11:15

Dakar 2021 keert op 1 januari terug naar Saoedi-Arabië Dakar 2021 keert op 1 januari terug naar Saoedi-Arabië

Dakar 2021 keert op 1 januari terug naar Saoedi-Arabië

David Castera presenteert vanuit Frankrijk via een livestream alles omtrent Dakar 2021. Dat dit via een livestream is, komt natuurlijk door de Covid-19 pandemie waarmee de wereld nog steeds te maken heeft. De Dakar wordt echter goed voorbereid en deze voorbereidingen gaan vlot in goede samenwerking met de Saoedische regering en het team van Castera. […]

Lees meer

10-05-2020, 08:34

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Gisteren heeft Richard de Groot van het Firemen Dakar Team de onafhankelijk geveerde Iveco Powerstar van Team de Rooy overgenomen. Een grote stap voor het team, dat in Son aanwezig was om de sleutel in ontvangst te nemen van Gerard de Rooy bij de werplaats in Son. Praktisch Dat Team de Rooy deze truck verkoopt, […]

Lees meer

20-04-2020, 13:33

Dakar 2021: nog geen nieuws Dakar 2021: nog geen nieuws

Dakar 2021: nog geen nieuws

Normaal gesproken is rond deze tijd wel bekend wat de Dakarorganisatie voor plannen heeft met de volgende editie van de Dakar. Maar door de vele beperkingen vanwege het corona virus is dat nog niet mogelijk. De organisatie hoopt zo snel mogelijk met meer informatie te komen. Het is dus wachten op meer info over de […]

Lees meer

Rallyraid video's