X-raid bereidt deelnemers voor op Dakar


Een maand voor aanvang is er bij X-raid nog voldoende nieuws te melden. Zo gingen de teams half november op teambuilding en werd daarna in de X-raid fabriek in Duitsland een training afgewerkt om coureurs vertrouwd te maken met het materiaal. De laatste toevoeging aan het team is de Chinees Yong Zhou, hij gaat weer met Mini naar de Dakar Rally.

Nog 32 dagen en dan is het wachten echt voorbij. Dan, gaan de rijders beginnen aan de eerste etappe van de Dakar Rally 2015. Terwijl de voertuigen onderweg zijn naar Zuid-Amerika, gebruiken rijders en navigatoren hun tijd om te trainen om zo in Buenos Aires perfect in vorm aan de start te verschijnen. Ten eerste werd een teambuilding georganiseerd halverwege november in Tenerife. Daarna reisden de koppels af naar het Duitse Trebur waar de auto’s van X-raid onderhouden worden. Hier werden de coureur getraind en bijgepraat over de onderdelen die wellicht onderweg vervangen moeten worden.

Het rijden van Dakar is een teamsport. In eerste instantie lijkt elk team te vechten voor zijn eigen overwinning maar als je succesvol wilt zijn maar op sommige momenten hebben deelnemers de hulp van teamgenoten nodig. Bijvoorbeeld, wanneer je vast komt te staan in het fesh fesh, kan een teamgenoot de redding zijn. Dit jaar zal teamwork nog meer van belang zijn wanneer de deelnemers bij de auto’s voor het eerst in een groot aantal jaren te maken krijgen met een marathonetappe. In Bolivia moeten de teams het een nacht zien te redden zonder hulp van de monteurs. Wel is hulp van andere deelnemers toegestaan.

X-raid organiseerde op Tenerife een teambuilding zodat de rijders elkaar beter konden leren kennen. Op een landgoed leefden de coureurs, navigatoren samen voor een aantal dagen. Het programma bevatte vele activiteiten zoals koken, mountainbiken, zeilen en dansen. “We hebben veel plezier gehad met z’n allen,” vertelt Konstantin Zhiltsov, navigator van Vladimir Vasilyev. “Tijdens een rally hebben we niet veel kansen om te praten met andere deelnemers in een relaxte sfeer. Gedurende deze week hebben we veel tijd doorgebracht en kregen we de kans om elkaar beter te leren kennen.”

Na de teambuilding in Tenerife werd voet aan land gezet in Duitsland alwaar de garages van X-raid in Trebur gelokaliseerd zijn. Gedurende etappes zouden de crews in staat moeten zijn om hun eigen auto te repareren mocht dat nodig zijn. Daarom bevatte het trainingsprogramma lessen over problemen met de motoren en het weghalen en plaatsen van reserve onderdelen. Mocht het nodig zijn heeft elke Mini een assortiment aan gereedschap aan boord waarmee het een en ander gerepareerd kan worden. “Als er iets mis gaat tijdens een etappe, hebben de deelnemers te maken met veel druk en stress”, vertelt X-raid engineer Joan Navarro. “Nu we geoefend hebben met het vervangen van onderdelen in aanloop naar de rally, zullen de coureurs rustiger om kunnen gaan met de situatie.”

De Chinees Yong Zhou is de laatste toevoeging aan het X-raid team. Hij reed afgelopen jaar ook met Mini en wist een 31ste positie algemeen te behalen. In 2013 won Zhou de Grote Prijs van China Rally, waar hij dit jaar vierde werd.

De line-up van X-raid in Dakar Rally 2015 ziet er als volgt uit:
300 – Nani Roma / Michel Perin
301 – Nasser Al-Attiyah / Matthieu Baumel
305 – Orlando Terranova / Bernando Graue
310 – Vladimir Vasilyev / Zhilstov Konstantin
314 – Erik van Loon / Wouter Rosegaar
319 – Boris Garafiluc / Filipe Palmeiro
329 – Anton Rakhimbayev / Anton Nikolaev
332 – Yong Zhou / onbekend
334 – Stephan Schott / Holm Schmidt

Foto’s & tekst: X-raid

Gerelateerd nieuws

10-05-2020, 10:34

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Gisteren heeft Richard de Groot van het Firemen Dakar Team de onafhankelijk geveerde Iveco Powerstar van Team de Rooy overgenomen. Een grote stap voor het team, dat in Son aanwezig was om de sleutel in ontvangst te nemen van Gerard de Rooy bij de werplaats in Son. Praktisch Dat Team de Rooy deze truck verkoopt, […]

Lees meer

20-04-2020, 15:33

Dakar 2021: nog geen nieuws Dakar 2021: nog geen nieuws

Dakar 2021: nog geen nieuws

Normaal gesproken is rond deze tijd wel bekend wat de Dakarorganisatie voor plannen heeft met de volgende editie van de Dakar. Maar door de vele beperkingen vanwege het corona virus is dat nog niet mogelijk. De organisatie hoopt zo snel mogelijk met meer informatie te komen. Het is dus wachten op meer info over de […]

Lees meer

13-03-2020, 14:41

Short en Branch naar Yamaha Short en Branch naar Yamaha

Short en Branch naar Yamaha

Het Monster Energy Yamaha Rally Team heeft twee verrassende namen toegevoegd aan de line up voor komend seizoen: Amerikaan Andrew Short en Zuid-Afrikaan ‘Kalahari Ferrari’ Ross Branch. Branch, beste rookie in 2019  won de 2e special afgelopen Dakar, maar zag een top tien klassering buiten bereik komen nadat hij veel tijd verloor met een kapot […]

Lees meer

12-03-2020, 11:52

Luciano Benavides tekent bij Husqvarna Luciano Benavides tekent bij Husqvarna

Luciano Benavides tekent bij Husqvarna

De 24-jarige Argentijn Luciano Benavides heeft getekend voor het Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing Team en zal aan de start staan van de komende Abu Dhabi Desert Challenge, de openingsronde van het FIM Cross-Country wereldkampioenschap, die op 20 maart van start gaat. In de laatste jaren liet Luciano Benavides zich gelden als één van de […]

Lees meer

Rallyraid video's