Voorlaatste loodjes voor Erik van Loon

Een lekke band, veel stof en een keer of tien stoppen wegens een te hete motor: ook de (voor)laatste loodjes wegen zwaar voor Erik van Loon en Wouter Rosegaar in deze Dakar Rally. Ondanks die narigheidjes wist Van Loon de 22ste tijd te posten. “En daar kan ik niet anders dan tevreden mee zijn”, vond hij.

De voorlaatste etappe van de Dakar bestond uit een special van 350 kilometer met de finish in de buurt van Copiapó en daarna nog eens een even zo lange verbinding naar het bivak in La Serena. In de top van het klassement zorgden het zand en de duinen voor spektakel, doordat Stéphane Peterhansel teamorders aan zijn laars leek te lappen en de leiding in het klassement overnam van Nani Roma. Het verschil na ruim 5300 kilometer racen bedraagt 26 seconden.

Erik van Loon volgt op gepaste afstand. Hij deed een uur langer over etappe 12 en heeft in het klassement (27ste plaats) bijna 18 uur achterstand. Het kan Van Loon, met de eindstreep in zicht, weinig meer schelen. Het enige wat hem nog interesseert, is de finish halen. Dan moet zijn auto het nog één dag blijven doen. “Als ’ie het morgen weer niet doet, hang ik ’m achter de vrachtauto. Ik ben klaar met deze auto.”
De laatste etappe naar de finish in Valparaíso bevat nog 157 kilometer tegen de klok. In de beschrijving is sprake van ‘heuvels begroeid met cactussen, waar voorzichtigheid geboden is’.

De HRX Ford moest in de twaalfde etappe een paar keer op adem komen en afkoelen. De motor werd te warm om door te kunnen rijden. “Nog één keer een dag normaal rijden, zat er ook nu niet in”, verzuchtte Van Loon. “Het rijden zelf ging prima, maar dat is deze rally sowieso niet het probleem. In de duinen ging het hartstikke goed. We moesten alleen wel een keer of tien stoppen omdat de motor te warm werd. Ik ga ’m niet op de voorlaatste dag over de kling jagen.”

Wegens de problemen van de elfde etappe (wielen kapot, banden lek) mocht Van Loon pas als 50ste van de 63 nog resterende auto’s in de race starten. Daardoor was het moeilijk om snel naar voren te komen. “Veel stof. In het begin hebben we meer staan wachten tot het stof wat optrok, dan dat we konden rijden. In het stof van een truck hebben we toen nog een band lek gereden. Als je dat allemaal optelt, kan ik met de 22ste tijd niet anders dan tevreden zijn.”

Foto: Willy Weyens

Gerelateerd nieuws

22-06-2020, 11:52

Team De Rooy slankt af Team De Rooy slankt af

Team De Rooy slankt af

Team De Rooy ondergaat een aantal drastische veranderingen. Gerard de Rooy zal voorlopig niet meer deelnemen aan rally’s en De Rooy Holding schroeft de sponsoring flink terug. Het team zal in sterk afgeslankte vorm, met twee Iveco Powerstars, blijven bestaan. Drie rallytrucks worden verkocht. De directe aanleiding voor de veranderingen is de coronacrisis. “Die komt […]

Lees meer

11-06-2020, 11:15

Dakar 2021 keert op 1 januari terug naar Saoedi-Arabië Dakar 2021 keert op 1 januari terug naar Saoedi-Arabië

Dakar 2021 keert op 1 januari terug naar Saoedi-Arabië

David Castera presenteert vanuit Frankrijk via een livestream alles omtrent Dakar 2021. Dat dit via een livestream is, komt natuurlijk door de Covid-19 pandemie waarmee de wereld nog steeds te maken heeft. De Dakar wordt echter goed voorbereid en deze voorbereidingen gaan vlot in goede samenwerking met de Saoedische regering en het team van Castera. […]

Lees meer

10-05-2020, 08:34

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Gisteren heeft Richard de Groot van het Firemen Dakar Team de onafhankelijk geveerde Iveco Powerstar van Team de Rooy overgenomen. Een grote stap voor het team, dat in Son aanwezig was om de sleutel in ontvangst te nemen van Gerard de Rooy bij de werplaats in Son. Praktisch Dat Team de Rooy deze truck verkoopt, […]

Lees meer

20-04-2020, 13:33

Dakar 2021: nog geen nieuws Dakar 2021: nog geen nieuws

Dakar 2021: nog geen nieuws

Normaal gesproken is rond deze tijd wel bekend wat de Dakarorganisatie voor plannen heeft met de volgende editie van de Dakar. Maar door de vele beperkingen vanwege het corona virus is dat nog niet mogelijk. De organisatie hoopt zo snel mogelijk met meer informatie te komen. Het is dus wachten op meer info over de […]

Lees meer

Rallyraid video's