Voorbeschouwing Dakar Rally 2015: de trucks

Als vanouds zijn de Nederlanders in de Dakar rally het sterkst vertegenwoordigd in het truckklassement. Van de 65 truckdeelnemers hebben maar liefst 21 coureurs de Nederlandse nationaliteit. Op de volgorde van de startnummers bekijken we de Nederlandse teams en de andere top-10 kandidaten.

Waar Kamaz vorig jaar nog met 5 trucks aan de start kwam, zijn het er in 2015 ‘slechts’ 4. Men racet op twee continenten, bij de Afrika Eco race heeft het team ook twee trucks rijden, inclusief een hybride. Coureurs voor Le Dakar in 2015 zijn Karginov, Nikolaev, Mardeev en Sotnikov.

Team de Rooy doet het op papier ook met een truck en coureur minder, in de praktijk is Adua nog steeds de snelle service van het team, met dezelfde Iveco als vorig jaar, maar nu in de kleuren van het serviceteam van Boucou. Opvallender zijn de wisselingen van de navigators bij het team. Door de overstap van Tom Colsoul naar Bernard ten Brinke moest Gerard de Rooy op zoek naar een naar een vervanger. Deze vond hij in de vorm van Jurgen Damen, die vorig jaar Peter Versluis nog de goede kant op stuurde. De man die bekend staat als de beste navigator van het veld is Serge Bruynkens. Vorig jaar viel hij vooral op door de ruzies met ‘zijn’ coureur Ales Loprais, waardoor een overstap onvermijdelijk bleek. Bruynkens vergezelt dit jaar Hans Stacey, die nu net als Gerard in een Iveco Powerstar, de truck met neus, deelneemt.

Bij het Eurol Veka MAN team heeft Peter Versluis helaas op het laatste moment af moeten zeggen. Gelukkig heeft het team met Marcel van Vliet nog een Nederlander die voor de overwinning kan rijden in huis. Bijzonder is ook de terugkeer van Ales Loprais bij het team, die met deze MAN nog wel eens heel erg hoge ogen zou kunnen gaan gooien.

Gevaarlijke outsider voor een top 3 positie is Martin Kolomy, met zijn door Buggyra geprepareerde Tatra. Vorig jaar leek hij lang zijn vijfde plek van 2013 te prolongeren, tot hij in de achtste etappe uitviel.

De rode buffels van MAZ doen ook dit jaar weer mee. Vrijwel ongemerkt kruipen ze elk jaar weer een stukje verder richting de top. Vooral Viazovich is er na zijn elfde plek van vorig jaar enorm op gebrand om dit jaar in de top 10 te eindigen.

Nadat vorig jaar een compleet nieuwe truck gebouwd werd, hebben de drie wedstrijd GINAFs, met de gebroeders Van Ginkel en Jos Smink achter het stuur, dit jaar een fris snoetje in euro 6 look gekregen. De trucks zijn nu ook gemakkelijker uit elkaar te houden, ze hebben elk een andere basiskleur. Onderhuids is de truck natuurlijk gewoon doorontwikkeld. Nadat Jan Lammers de afgelopen jaren in een ‘klanten’-auto reed, mag hij in 2015 de snelle service doen voor Ginaf Rally Power. Gerrit van Werven en Claudio Bellina (Italtrans) maken het Ginaf-veld in hun eigen kleuren vol.

Martin van den Brink en Pascal de Baar van Mammoet Rallysport zijn overgestapt op geheel nieuw ontwikkelde en door MKR gebouwde Renault K520’s. MKR heeft met Renault in de truckracerij alles gewonnen wat er te winnen valt, dat kunstje wil hij graag in de Dakar herhalen. Dat zal dit jaar waarschijnlijk nog niet lukken, maar een aanval op de top 10 moet zeker mogelijk zijn.

Frits van Eerd rijdt zoals gebruikelijk weer met een door Eimbert Timmermans geprepareerde DAF in het Xdakar team. Peter van den Bosch heeft zich na een jaar vakantie ook weer bij het team aangesloten, dit keer voor het eerst niet in de kleuren van zijn niet bepaald onomstreden transportbedrijf, maar in de kleuren van TVM. Van Eerd en Van den Bosch gaan voor een positie tussen de vijfde en tiende plek, terwijl Timmermans snelle service is, niet alleen voor de trucks maar ook voor de Mini van Erik van Loon.

Het Bonver Tatra team heeft maar liefst drie Jamals, het Tatra model met neus, aan de start. Het team vormt samen met MKR, die ook deze trucks ontwikkeld heeft, en Mammoet Rallysport een drie-eenheid. Uiterlijk hadden de verschillen tussen de Renault en de Tatra niet groter kunnen zijn, maar het is dezelfde know-how die er achter steekt. Artur Ardavichus is de kopman van het team, een man die het niet alleen in het truckracen goed doet, maar die in het verleden met Kamaz ook al goede resultaten in de Dakar behaalde, waaronder een etappe-overwinning en een derde plek in het eindklassement van 2012.

Vader en zoon Sugawara doen traditiegetrouw weer mee met hun Hino’s. Ze zijn bij voorbaat al zo goed als zeker van de overwinning in de klasse van de lichte standaard-trucks, nu Johan Elfrink een jaar overslaat. Vader Sugawara valt vooral op door zijn leeftijd, waar zijn leeftijdgenoten zitten de bridgen in het bejaardentehuis, rijdt hij al voor de 32e keer een Dakar mee.

Maurik van den Heuvel was vorig jaar ‘Rookie of the year’ bij de trucks, met zijn door Schoones geprepareerde truck haalde hij verrassend een vijftiende plek. Dit jaar doet hij wederom met dezelfde truck mee, team Dakarspeed wordt aangevuld met twee nieuwkomers in de rally: navigator Peter Kuijpers en monteur Wilko van Oort.

Nadat Aart Schoones een aantal jaren een wat groter team om zich heen had verzameld, doet hij in 2015 met één wedstrijdtruck mee. De cabine deelt hij met zijn broer Gert-Jan en Enrico van der Donk. De deelname voor volgend jaar staat ook al vast, de truck voor 2016 wordt op dit moment gebouwd.

Ton van Genugten reed de afgelopen twee edities mee in samenwerking met de teams van Schoones en Dutch Desert Wings. Dit jaar gaat hij zijn geheel eigen weg, hij heeft een oude truck van Peter van den Bosch gekocht en een nieuwe groep mensen om hem heen verzamelt. In het bivak valt het team ook op, met een Hummer als ondersteunend voertuig. De jonge Van Genugten kan goed rijden, als alles heel blijft is een top 20 positie reëel.

Voor de familie Van de Laar is Dakar een familie-uitje. Vader Fried Rijdt, zijn beide zoons gaan mee als monteur en navigator, terwijl dochter Van de Laar de servicetruck bestuurt. Het is in ieder geval spectaculairder als met het hele gezin naar oma op zondag.

Gert Huzink is overgestapt op de trucks. De GINAF van het Riwald team heeft hij echter thuis gelaten. In plaats daarvan huurt hij de Tatra Phoenix van Marcel Schoo. Met deze truck probeert Gert de finish te halen, iets wat hem in de drie jaar dat hij bij de auto’s meereed nooit gelukt is.

Een andere debutant in de truckklasse is Vick Versteijnen. De man achter Top Trucks heeft de truck waar Ton van Genugten vorig jaar in reed gekocht van het Schoones Dakar team. Voor de service werkt hij samen met de Zeeuw Adwin Hoondert.

Fons Jans en Bob ten Harkel zijn na een korte onderbreking weer terug. Door de komst van een nieuwe sponsor deels onder een nieuwe naam en met wat veranderde kleuren: het heet nu het Ritchie Bros.-Hamer Dakar team.

Frans van Lankveld in zijn truck zijn van team gewisseld. De DAF rijdt niet meer voor eigen rekening, maar als snelle service voor de quads en Coronels van het Maxxis team.

De Belgische coureurs kunnen we natuurlijk niet onvermeld laten. Cor Bezemer rijdt mee in zijn eigen MAN. Steven Rotsaert en Dave Ingels rijden ook in een MAN, maar dan onder de Veka-vlag. Paul Verheyden rijdt in een DAF, om namens het ProDakar team van Chris Leyds service te verlenen aan een aantal Nissan wedstrijdwagens.

Gerelateerd nieuws

16-10-2020, 14:08

Dakar 2021: licht aan het eind van de tunnel? Dakar 2021: licht aan het eind van de tunnel?

Dakar 2021: licht aan het eind van de tunnel?

Het is de vraag die alle Dakardeelnemers en Dakarfans bezig houdt: gaat de Dakar 2021 plaats vinden? ASO directeur David Castera maakt vandaag bekend dat hoewel alles een tijdje ‘on hold’ stond, de voorbereidingen weer in volle gang zijn gezet. ,,Er wordt vaak gezegd dat sport een harde leerschool is. In dat opzicht heeft de […]

Lees meer

09-10-2020, 12:53

Fried van de Laar Racing bouwt nieuwe truck Fried van de Laar Racing bouwt nieuwe truck

Fried van de Laar Racing bouwt nieuwe truck

2020 is een jaar van extremen voor het team van Fried van de Laar Racing. Met een 14e plaats in afgelopen Dakar wisten Jan en Ben van de Laar het maximale eruit te halen. Kort daarna volgde het overlijden van vader Fried, wat natuurlijk een grote impact had op de familie en het team. Waarna […]

Lees meer

02-10-2020, 18:08

Loeb keert terug in Dakar Loeb keert terug in Dakar

Loeb keert terug in Dakar

Fransman Sebastien Loeb keert in 2021 terug in de Dakar Rally, uitkomend voor Bahrain Raid Extreme dat debuteert in de Dakar. Daar wordt hij teamgenoot van Spanjaard Nani Roma, die afgelopen Dakar nog reed voor het Nederlandse Wevers Sport. Loeb zal rijden met een auto van Prodrive en met zijn vaste navigator Daniel Elena naast […]

Lees meer

02-10-2020, 17:31

Sainz en Peterhansel aan start van Dakar 2021 Sainz en Peterhansel aan start van Dakar 2021

Sainz en Peterhansel aan start van Dakar 2021

Net als in de afgelopen twee jaar het geval was, staan Carlos Sainz en Stéphane Peterhansel aan de start van de Dakar met de Mini John Cooper Works Buggy. Sainz won de Dakar drie keer, samen met navigator Lucas Cruz. Peterhansel gaat voor zijn veertiende Dakarzege met landgenoot Edourd Boulanger voor het eerst naast zich […]

Lees meer

Rallyraid video's