Voorbeschouwing Dakar Rally 2015: de motoren


164 motoren staan zondag aan de start in Buenos Aires. De teams doorlopen op dit moment de technische en administratieve checks. De interessante categorie motoren waar de strijd om de overwinning tussen Coma op de KTM en de snelle mannen van Honda en Yamaha. Wie zijn de outsiders en welke Nederlanders gaan het ver schoppen? Rallymaniacs beschouwt voor.

KTM
N° 1 Marc Coma
N° 4 Jordi Villadoms
N° 6 Sam Sunderland
N° 11 Ruben Faria


Het Oostenrijkse KTM gaat voor de veertiende Dakarzege op rij. Na Meoni, Sainct, Roma en Despres is Marc Coma nu de kopman die het weer mag doen. Coma won vier eerdere edities waaronder die van afgelopen jaar. Coma was in die editie misschien niet de snelste maar kwam wel de minste pech tegen. Coma lijkt ook voorafgaand aan deze editie de grote favoriet. De Spanjaard schreef het WK Rally Raid op zijn naam.

Met Villadoms, Sunderland en Faria heeft Coma weer een stel ouderwets sterke waterdragers. Villadoms en Faria zijn bekenden bij KTM, Sunderland tekende in 2014 een contract. ‘SunderSam’ reed twee Dakars, in 2012 viel hij uit na de derde etappe en twee jaar later haalde hij ook de finish niet. Hij won nog de tweede etappe maar in de vierde etappe vond hij zijn Waterloo.

KTM lijkt met Coma ook in 2015 weer op de voorposten mee te kunnen strijden. Niet de snelste maar wellicht wel de meest constante motorfiets?

Honda
N° 2 Joan Barreda Bort 
N° 5 Helder Rodrigues 
N° 7 Paulo Goncalves

 

Razendsnel, explosief en spectaculair. Zo kunnen we het HRC-team omschrijven. Experts zijn stellig over de kansen van Joan Barreda, hij maakt altijd wat mee. Afgelopen jaar was dat ook het geval, Bas Nijen Twilhaar zorgde uiteindelijk dat Barreda aan de finish kwam in de zevende etappe maar daarmee gingen de kansen in het klassement in rook op.

Barreda, Rodrigues en Goncalves lijken een sterk team en op snelheid zullen ze KTM de pas af kunnen snijden. Maar blijft alles heel en blijven de heren op de fiets zitten? Als die vragen met een ‘ja’ beantwoord kunnen worden, maakt Honda serieuze kans op de overwinning.

Yamaha
N° 3 Oliver Pain
N° 10 Juan Garcia Pedrero
N° 19 Alessandro Botturi

Elk jaar wordt het team van Yamaha een beetje beter. In 2012 werd Oliver Pain negende, een jaar later zesde en afgelopen jaar stond hij op het podium. Een derde plaats. De onbetwiste kopman bij Yamaha zal zijn beste beentje voor zetten en ongetwijfeld weer het podium willen halen.

De Yamaha heeft zeker potentie, liet Cyril Despres vorig jaar zien. Hij won drie etappes met de Japanse fiets en nu mag Oliver Pain die ambitie laten zien.

Outsiders
De groep outsiders is ook deze rally weer van formaat. Outsiders kunnen verrassend goed in het klassement presteren en doen wellicht mee om de overwinningen en de etappes.

Te beginnen met de twee rijders die kort voor Dakar aangetrokken werden door Honda. Laia Sanz en Jeremias Israel hebben in het verleden hun potentie bewezen en dat mogen ze nu laten zien bij het fabrieksteam.

Ook KTM heeft weer een sterk contigent aan potentiele winnaars. Jakub Przygonski is daar een van. De Poolse rijder presteerde afgelopen jaar constant en werd zesde in het algemeen klassement.

Matthias Walkner zal zijn debuut maken in Dakar. Na drie wereldtitels in de MX1 en MX3 motorcross maakte hij door middel van de Dakar Challenge de overstap naar de rally’s. In zijn eerste rally, in Griekenland, won Walkner en ook in Marokko presteerde hij constant. Walkner zal nog veel moeten leren maar is er een om in de gaten te houden.

Alain Duclos is voor Sherco nog zo’n rijder die boven zichzelf uit kan stijgen. Duclos reed zich in Marokko tussen de gehele wereldtop naar een tiende plaats en zal zijn pijlen richten op een dagsucces, tevens kandidaat voor een top tien positie.

Nederlanders

N° 15 Frans Verhoeven – Team Yamaha Netherlands
Yamaha YZ450F Rally
Frans Verhoeven zou ook zeker passen in de rij outsiders. Verhoeven heeft etappes op zijn naam geschreven maar moest afgelopen jaar de rally verlaten door een valpartij waarbij hij zijn elleboog brak. Verhoeven, inmiddels 48 jaar, staat nu fit aan de start en met steun van Yamaha Nederland ziet het er technisch in ieder geval goed uit. Zonder tegenslag is een goed klassement mogelijk net als winst in etappes.

N° 37 Hans Vogels – Team Hans Vogels
KTM 450 Rally
Hans Vogels gaat op voor zijn tweede Dakar nadat hij vorig jaar de snelste rookie was. Vogels werd afgelopen jaar weer Nederlands kampioen enduro maar reed niet veel rally. Vogels zal toch met de ervaring die hij vorig jaar opdeed een betere voorbereiding gehad hebben en dat zal dan ook in zijn voordeel werken.

 

N° 39 Robert van Pelt – Team Yamaha Netherlands
Yamaha YZ450F Rally
Onder de vleugels van Frans Verhoeven gaat Robert van Pelt dit jaar zijn derde Dakar rijden. Van Pelt reed de afgelopen keren in het malle moto klassement maar heeft zich nu aangesloten bij het Yamaha Team. Met de stap naar Yamaha kan Van Pelt toetreden tot de categorie outsiders.

N° 64 Bastiaan Nijen Twilhaar – BAS Dakar
KTM 450 Rally
Bastiaan Nijen Twilhaar gaat voor zijn derde Dakar. In de eerste poging werd hij 110e en dat was een verschrikkelijk avontuur, naar eigen zeggen. Vorig jaar ging het al een stuk beter en werd hij derde in het malle moto klassement. Dit jaar gaat Nijen Twilhaar niet als kistrijder maar geniet hij de service van BAS Dakar. Dat zal zijn prestaties ongetwijfeld ten goede komen, een evenaring van zijn vijftigste plaats vorig jaar moet dan ook mogelijk zijn.

 

N° 65 Jurgen van den Goorbergh – Kistrijder
KTM 450 Rally
Jurgen van den Goorbergh keert terug op de motor nadat hij eerder een avontuur ondernam in de buggy’s waar ook Tim Coronel mee rijdt. Ook in de vrachtwagen haalde hij Dakar en nu dus terug op de motor. Als kistrijder gaat hij proberen zijn avontuur helemaal alleen op te knappen, in 2009 werd hij al eens zeventiende op de motor. 

N° 84 Sjaak Martens – Team Hans Vogels
KTM 450 Rally
Sjaak Martens is de backup voor Hans Vogels uit het gelijknamige team in zijn tweede Dakar. Martens kende een goede voorbereiding door in Marokko op een twintigste plaats te finishen. Zijn doel is duidelijk: de finish halen en daarbij Hans Vogels ondersteunen als het nodig is.

N° 94 Richard de Groot – Kistrijder
Honda CRF 450X
Veteraan Richard de Groot begint zondag aan zijn achtste rally en wist de voorgaande zeven te finishen. De Groot presteert constant onder moeilijke omstandigheden, zo kan het rijden ‘op de kist’ wel genoemd worden. De Groot werd afgelopen jaar 66e en dat is een prestatie die te evenaren is al zal dat niet meteen het doel zijn voor De Groot.

N° 121 Humphrey Senn van Basel – Kistrijder
KTM 450 Rally
Senn van Basel haalde tijdens zijn debuut de finish niet en werd door Dakar directeur Etienne Lavigne uit de wedstrijd gehaald met een sleutelbeenbreuk. De Hagenaar gaat het dit jaar voor de tweede keer proberen en heeft daarbij een goede voorbereiding gehad. Terwijl andere rijders in Valkenswaard stonden bij de pre-proloog was Senn van Basel op trainingsstage in het zand van Abu Dhabi. Daarmee stijgen de kansen van hem om de finish te halen, iets waar hij als een leeuw voor zal vechten.

 

N° 126 Sjors van Heertum – BAS Dakar
KTM 450 Rally
Sjors van Heertum – of Melchior zoals hij op de startlijst staat – gaat op voor zijn tweede Dakar. Met negen jaar ervaring in de cross ging hij vorig jaar het avontuur aan in Dakar maar haalde de finish niet door een neutralisatie van de organisatie. Teleurstellend maar Van Heertum kijkt vooruit naar een nieuwe kans waarin Buenos Aires halen het grootste doel is.

N° 129 Jan van Gerven – BAS Dakar
KTM 450 Rally
Jan van Gerven is een van de snelle mannen die BAS Dakar naar Argentinië meeneemt. Van Gerven haalde in drie deelnames maar een keer de finish en zijn meest opmerkelijke uitval was toch wel die van 2014. Toen bracht hij een nacht door in een ravijn waar hij met zijn motor in terecht was gekomen.

 

N° 132 Caspar van Heertum – BAS Dakar
KTM 450 Rally
Caspar van Heertum gaat met de ruime ervaring die hij opdeed in enduro’s opnieuw proberen om Dakar te finishen. Twee jaar geleden werd hij 103e en dat was een mooi resultaat voor de debutant. Nu zal het zaak zijn om de finish te halen met zijn kompanen van het BAS Dakar team. 

N° 135 Jeroen van Daele – HT Rally Raid
Honda CRF 450X
Jeroen van Daele heeft de afgelopen twintig jaar genoeg inspiratie en motivatie opgedaan door zijn grote voorbeeld Gerard Jimmink. Nu gaat Van Daele het zelf proberen met een Honda en de steun van het team van Henk Hellegers. Van Daele gaat voor de finish in Buenos Aires en is er klaar voor: “Ik ben fitter dan ooit tevoren.”

N° 138 Caspar Schellekens – BAS Dakar
KTM 450 Rally
Bij zijn debuut in 2013 haalde Schellekens de finish op een 114e plaats en dat wil hij in 2015 herhalen. Een van de oprichters van BAS Dakar heeft een jaar over geslagen en begint met frisse moed aan de rally.

N° 139 Henno van Bergeijk – Kistrijder
Husaberg
Henno van Bergeijk gaat met zijn Husaberg op herhaling. Van Bergeijk maakte ook nog een Dakar in Afrika mee en gaat deze keer om de finish te halen. Dat lukte in 2013 niet door een valpartij in de duinen waarbij hij een schouderblessure opliep. Man en machine zijn hersteld en opnieuw gaat Van Bergeijk als kistrijder naar de rally. Doel: zo weinig mogelijk meemaken en de finish halen.

N° 141 Erik Klomp – HT Rally Raid
Honda CRF 450X
Erik Klomp is nog een debutant namens Nederland. Hoewel Klomp in Turkije woont is hij zich bewust van de gekte die Dakar in Nederland losmaakt en hij genoot daar in Valkenswaard met volle teugen van. Door een aantal rally’s in binnen- en buitenland te rijden vond hij het tempo en onder leiding van Henk Hellegers gaat Klomp proberen te finishen in zijn eerste Dakar.

N° 158 Guillaume Martens – Kistrijder
KTM 450 Rally
Guillaume Martens reed de afgelopen jaren een heel aantal kleinere rally’s en is nu toe aan het grote werk: Dakar. In de Breslau Rally zette Martens de laatste punten op een rij en daarmee is hij klaar voor zijn avontuur. Als kistrijder gaat Martens proberen de finish te halen.

N° 167 Jasper Riezebos – Memo Tours
KTM EXC 450
Debutant Jasper Riezebos kreeg zijn budget rond en staat aan de start in Buenos Aires. Riezebos, slechts twintig jaar oud, is een jonge coureur die al op jonge leeftijd veel tijd op de crossmotor doorbracht. Riezebos gaat onder de vleugels van het Memo Tours team proberen de finish te halen.

 

Gerelateerd nieuws

10-05-2020, 10:34

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Gisteren heeft Richard de Groot van het Firemen Dakar Team de onafhankelijk geveerde Iveco Powerstar van Team de Rooy overgenomen. Een grote stap voor het team, dat in Son aanwezig was om de sleutel in ontvangst te nemen van Gerard de Rooy bij de werplaats in Son. Praktisch Dat Team de Rooy deze truck verkoopt, […]

Lees meer

20-04-2020, 15:33

Dakar 2021: nog geen nieuws Dakar 2021: nog geen nieuws

Dakar 2021: nog geen nieuws

Normaal gesproken is rond deze tijd wel bekend wat de Dakarorganisatie voor plannen heeft met de volgende editie van de Dakar. Maar door de vele beperkingen vanwege het corona virus is dat nog niet mogelijk. De organisatie hoopt zo snel mogelijk met meer informatie te komen. Het is dus wachten op meer info over de […]

Lees meer

13-03-2020, 14:41

Short en Branch naar Yamaha Short en Branch naar Yamaha

Short en Branch naar Yamaha

Het Monster Energy Yamaha Rally Team heeft twee verrassende namen toegevoegd aan de line up voor komend seizoen: Amerikaan Andrew Short en Zuid-Afrikaan ‘Kalahari Ferrari’ Ross Branch. Branch, beste rookie in 2019  won de 2e special afgelopen Dakar, maar zag een top tien klassering buiten bereik komen nadat hij veel tijd verloor met een kapot […]

Lees meer

12-03-2020, 11:52

Luciano Benavides tekent bij Husqvarna Luciano Benavides tekent bij Husqvarna

Luciano Benavides tekent bij Husqvarna

De 24-jarige Argentijn Luciano Benavides heeft getekend voor het Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing Team en zal aan de start staan van de komende Abu Dhabi Desert Challenge, de openingsronde van het FIM Cross-Country wereldkampioenschap, die op 20 maart van start gaat. In de laatste jaren liet Luciano Benavides zich gelden als één van de […]

Lees meer

Rallyraid video's