Voorbeschouwing Dakar Rally 2014: de motoren

In startplaats Rosario is het inmiddels erg druk met motoren. Het is de plaats waar administratie en keuring afgewerkt worden. Vervolgens gaan de rijders op zaterdag over het startpodium en dan gaat het beginnen. Gaat Despres voor de zesde keer winnen en wat kunnen we van de Nederlanders verwachten? Rallymaniacs kijkt vooruit.

Despres, Coma of toch de rest?
De grote vraag in de top van het motorklassement is of Cyril Despres op de Yamaha ook kan winnen. In een eerdere rally had de Fransman nog mechanische pech en moest opgeven. De comeback van het jaar kunnen we vast toeschrijven aan Marc Coma die weer op de KTM stapt. Daarmee is het klassieke duel van de afgelopen jaren terug en kunnen we ons opmaken voor een felle strijd. Maar daarachter staat een groot aantal coureurs te trappelen om zowel Despres als Coma van de troon te stoten. Wat te denken van Helder Rodriques, Paolo Goncalves en Joan Barreda Bort. En dan hebben we nog niet over de Nederlanders gehad: Frans Verhoeven zet dit jaar in op een top 5 positie.

Nederlanders:

N° 12 Frans Verhoeven – Team Yamaha Netherlands
Yamaha YZF 450

Frans Verhoeven is de grootste troef in het motorklassement voor Nederland. Met een gewortelde geschiedenis in diverse Dakars en zelfs nog een overwinning in de twaalfde etappe in 2013. In het klassement pakte Verhoeven een negende plaats. Een beetje teleurgesteld was Verhoeven wel, hij had hoog ingezet op een top-5. Dit jaar rijdt de Brabander weer op de Yamaha, dezelfde machine waarop ook Cyril Despres rijdt. Mocht het nodig zijn zullen de mannen elkaar helpen, gaf Despres eerder aan.
In een eerder gesprek gaf Verhoeven aan dit jaar voor positie in de top vijf te gaan.

N° 28 Henk Knuiman – HSF Logistics Henstek Rally Team
KTM 450 Rally

Henk Knuiman start voor de tiende keer aan de start van de zwaarste rally ter wereld. En het bijzondere daarvan is dat de man uit Nijmegen alle negen de voorgaande edities uit reed. In 2013 behaalde Knuiman een negentiende plaats in het klassement maar hij haalde ook al twee keer een top tien positie in het eindklassement. Aankomen in Valparaíso is een realistische doelstelling maar een mooie plaats in het klassement zit er voor Knuiman zeker in.

N° 60 Jan van Gerven – BAS Dakar Team
KTM 450 Rally

Jan van Gerven staat dit jaar voor de derde keer aan de start in Argentinië. Wederom onder de vlag van het BAS Dakar team wat in 2013 zo succesvol was. Van Gerven kwam samen met al zijn teamgenoten aan in Santiago en wist daar ook nog eens een 41ste plaats in het klassement te halen. Een jaar eerder haalde Van Gerven de finish niet door een technisch mankement aan de motor. In de voorbereiding moest de Brabander door werkzaamheden de OilLybia rally laten lopen maar het vertrouwen zal daardoor niet minder groot zijn.

N° 67 Robert van Pelt Jr. – Maxxis Super B Dakar Team
Honda CRF 450X

Robert van Pelt Jr. begint aan zijn tweede Dakar rally na een mooi debuut afgelopen jaar. Als 19-jarige is Van Pelt de jongste Dakar deelnemer ooit. Met een jaar extra ervaring en een nog betere voorbereiding zal Van Pelt weer gaan vlammen met de Honda. Van Pelt zette zich vorig jaar voornamelijk op de kaart door een achtste plaats in een bizarre achtste etappe.  Overall behaalde de jongeling een 47ste positie in het klassement maar een penalty weerhield hem van de overwinning in het kist-klassement.

N° 74 Hans Vogels – BAS Dakar Team
KTM 450 Rally

Hans Vogels gaat zijn debuut maken in Dakar en de verwachtingen zijn hooggespannen. Een moeilijke voorbereiding met maar liefst drie sleutelbeenbreuken hielden Vogels lang aan de kant. Even voor Kerst kreeg Vogels het bericht dat hij fit genoeg is om te starten in Rosario.
Vogels is één van de beste enduro rijders uit zijn generatie en heeft duidelijk wat te zoeken in een rally als Dakar. Met een voorbereiding die verre van ideaal is geweest, is het onduidelijk wat de mogelijkheden zijn op dit moment. Houd rekening met Hans Vogels als een mogelijke verrassing.

N° 93 Richard de Groot
Honda CRF 450X

Richard de Groot reed de zwaarte rally ter wereld al zes keer uit. In 2014 start De Groot voor de zevende keer, wederom met slechts een kist bagage. Ondanks dat De Groot al een paar keer gezegd heeft dat het zijn laatste keer is staat de 44-jarige De Groot vol vertrouwen aan de start, wederom met de Honda.
Uitrijden zal wederom het doel van de man uit Noordwijkerhout zijn, 7 uit 7 in de Dakar rally staat mooi op een erelijst.

N° 107 Sjors van Heertum – BAS Dakar Team
KTM 450 Rally

Sjors van Heertum maakt komende Dakar zijn debuut met een pak aan offroad ervaring bij zich. Van Heertum reed ter voorbereiding rally’s in Australië, Marokko en Sardinië. Van Heertum moet zijn broer Caspar opvolgen. Caspar van Heertum reed de rally vorig jaar uit op een 106e positie. Van Heertum zal eveneens onder de vlag van BAS Dakar Team gaan rijden.
Van Heertum wil vanzelfsprekend finishen en de 106e positie van broer Caspar is een mooi richtpunt voor een goed klassement.

N° 126 Bas Nijen Twilhaar
KTM 450 Rally

Bas Nijen Twilhaar gaat op voor zijn tweede Dakar rally. Afgelopen jaar reed Nijen Twilhaar met de steun van het BAS Dakar Team en eindigde op een 110e positie in het klassement. “Het spelletje leren kennen”, zo sprak Nijen Twilhaar alvorens de rally. Dit jaar gaat het voor de prestatie, wanneer de 38-jarige de rally rijdt als kistrijder.
Uitrijden zal het grote doel zijn, al kijkt Nijen Twilhaar met een schuin oog naar het podium van het kistklassement.

N° 187 Walter van Sinten
Honda CRF 450X

Walter van Sinten is een andere deelnemer die met slechts een kist door Zuid-Amerika zal trekken. In 2009 reed Van Sinten ook maar haalde de finish toen niet.  In 2012 moest een nieuwe poging gedaan worden, echter werd Van Sinten uitgeloot door het grote aantal deelnemers. 
Het vizier richting 2014 nu Van Sinten nog één keer wil presteren om de finish in Valparaíso te halen.

N° 190 Humphrey Senn van Basel – WHR Racing
KTM 450 Rally

Humphrey Senn van Basel begint dit jaar aan zijn eerste Dakar, amper tweeëneenhalf jaar geleden nadat de Hagenaar kennis maakte met een crossmotor. Als voormalig thai-bokser weet Van Basel wat afzien is, maar de Dakar gaat daar een hele nieuwe dimensie aan geven. De keuze is gevallen op een KTM 450 Rally waarmee Van Basel voor het WHR Racing team, een lokaal team uit Chili, zal uitkomen. Ambitie voor Van Basel zal zijn om de finish in Valparaíso te bereiken.

N° 225 Sebastian Husseini – Maxxis Super B Dakar Team
Honda TRX 700XX

Sebastian Husseini rijdt zijn tweede Dakar en doet dat weer voor het Maxxis Super B Dakar Team. Afgelopen jaar streed de man uit Dubai lang mee voor de overwinning maar moest afhaken door een technisch mankement. Een zesde positie in het klassement was genoeg motivatie om dit jaar nog beter aan de start te komen. Met een verbeterde machine, een goede voorbereiding in een grote zandbak gaat Husseini dit jaar een serieuze gooi doen naar de overwinning in het klassement bij de quads.

 

Foto’s: Red Bull content pool

Gerelateerd nieuws

10-05-2020, 10:34

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Gisteren heeft Richard de Groot van het Firemen Dakar Team de onafhankelijk geveerde Iveco Powerstar van Team de Rooy overgenomen. Een grote stap voor het team, dat in Son aanwezig was om de sleutel in ontvangst te nemen van Gerard de Rooy bij de werplaats in Son. Praktisch Dat Team de Rooy deze truck verkoopt, […]

Lees meer

20-04-2020, 15:33

Dakar 2021: nog geen nieuws Dakar 2021: nog geen nieuws

Dakar 2021: nog geen nieuws

Normaal gesproken is rond deze tijd wel bekend wat de Dakarorganisatie voor plannen heeft met de volgende editie van de Dakar. Maar door de vele beperkingen vanwege het corona virus is dat nog niet mogelijk. De organisatie hoopt zo snel mogelijk met meer informatie te komen. Het is dus wachten op meer info over de […]

Lees meer

13-03-2020, 14:41

Short en Branch naar Yamaha Short en Branch naar Yamaha

Short en Branch naar Yamaha

Het Monster Energy Yamaha Rally Team heeft twee verrassende namen toegevoegd aan de line up voor komend seizoen: Amerikaan Andrew Short en Zuid-Afrikaan ‘Kalahari Ferrari’ Ross Branch. Branch, beste rookie in 2019  won de 2e special afgelopen Dakar, maar zag een top tien klassering buiten bereik komen nadat hij veel tijd verloor met een kapot […]

Lees meer

12-03-2020, 11:52

Luciano Benavides tekent bij Husqvarna Luciano Benavides tekent bij Husqvarna

Luciano Benavides tekent bij Husqvarna

De 24-jarige Argentijn Luciano Benavides heeft getekend voor het Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing Team en zal aan de start staan van de komende Abu Dhabi Desert Challenge, de openingsronde van het FIM Cross-Country wereldkampioenschap, die op 20 maart van start gaat. In de laatste jaren liet Luciano Benavides zich gelden als één van de […]

Lees meer

Rallyraid video's