VB-Airsuspension klaar voor Le Dakar 2015


Na een lange periode van voorbereiding is VB-Airsuspension er weer klaar voor. Ondanks een aantal veranderingen staat het gespecialiseerde bedrijf gewoon weer sterk aan de start in de zwaarste rally ter wereld.

De Dakar start 4 januari 2015 in het Argentijnse Buenos Aires en zal via Bolivia naar Iquique in Chili voeren. Via een andere route zal de rally vervolgens 17 januari weer terugkeren in Buenos Aires, waar de finish zal zijn.

Dit jaar zullen er diverse marathonetappes zijn voor alle categorieën. Nieuw is dit jaar dat de verschillende categorieën ( de trucks, auto’s, motoren en quads ) niet meer op de zelfde dag een rustdag zullen hebben.

De laatste jaren was VB-Airsuspension sponsor van verschillende rallyteams die meededen aan Le Dakar. Deze teams reden met voertuigen voorzien van een veersystemen van VB-Airsuspension. VB-Airsuspension kon op deze manier laten zien dat de producten zelfs de meest barre omstandigheden van Le Dakar aankunnen! Op die manier dragen ze bij aan de naamsbekendheid van VB-Airsuspension.

Dit jaar zullen er een aantal veranderingen plaats vinden: Zo doet Henk Knuiman, na tien jaar achtereen mee te hebben gedaan aan Dakar, voor het eerst niet mee en zal dus ook zijn servicevoertuig, voorzien van VB-SemiAir, niet mee rijden met de rally. Knuiman gaat zich op de jeugd richten en daar wenst VB-Airsuspension hem veel succes bij.

Het team van Mammoet Rallysport, dat in de afgelopen jaren met een GINAF voorzien van een VB-FullAir-systeem aan de start van Le Dakar, heeft zich voor de komende Dakar’s aangesloten bij het team van MKR Adventure en zal met een Renault voorzien van conventionele bladvering gaan rijden.

Desalniettemin wenst VB-Airsuspension het team van Mammoet Rallysport veel succes in Le Dakar 2015. Wel zal dit jaar het team van GINAF Rally Power aan de start staan met een doorontwikkeld VB-FullAir luchtveersysteem op de voor-en achteras van de truck.

Samen met GINAF en de HAN ( Hogeschool van Arnhem en Nijmegen ) is de luchtvering getest en later in uitvoering gebracht met praktijktesten in een steengroeve in Menden (Duitsland) en in Marokko.

Diverse zaken rond de balgen zijn aangepast en samen met de demperfabrikant is de juiste afstelling van de dempers bepaald.

Het team van GINAF Rally Power staat dit jaar aan de start met drie wedstrijdtrucks bestuurd door Wuf van Ginkel, Jos Smink en Edwin van Ginkel.

Na de Dakar van 2014, het testjaar voor de nieuw ontwikkelde GINAF, zijn er een aantal dingen veranderd. Waar vorig jaar op het laatste moment werd gekozen om de automatische versnellingsbak alsnog te vervangen voor een handgeschakelde bak, rijden de GINAF-trucks nu wel met een automatische versnellingsbak. Daarnaast word de GINAF-truck ook dit jaar weer aangedreven door een 13 liter Cummins-motor.

Dit jaar is er optisch ook iets veranderd aan de racetrucks van het GINAF Rally Power team. Waar de trucks vorig jaar nog allemaal in de zelfde kleurstelling waren gespoten, heeft nu elke racetruck zijn eigen kleur. Zo gaat Wuf van Ginkel in het groen rijden, Jos Smink in het rood en Edwin van Ginkel in het blauw.

Ook zal dit jaar de snelle service truck (ook voorzien van het VB-FullAir veersysteem) van GINAF Rally Service (#562) meerijden in de rally. Deze truck wordt bestuurd door Jan Lammers vergezeld door Sven Vogelaar en Daniel Bruinsma. Mocht er onverhoopt toch iets aan de hand zijn met een van de GINAF Rally Power-trucks, dan zal Jan Lammers ervoor zorgen dat hij snel te plaatse is om service te bieden.

VB-Airsuspension wenst de teams van GINAF Rally Power en GINAF Rally Service veel succes tijdens Le Dakar 2015 en gaat er van uit dat de luchtveersystemen weer optimaal zullen presteren.

Gerelateerd nieuws

10-05-2020, 10:34

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Gisteren heeft Richard de Groot van het Firemen Dakar Team de onafhankelijk geveerde Iveco Powerstar van Team de Rooy overgenomen. Een grote stap voor het team, dat in Son aanwezig was om de sleutel in ontvangst te nemen van Gerard de Rooy bij de werplaats in Son. Praktisch Dat Team de Rooy deze truck verkoopt, […]

Lees meer

20-04-2020, 15:33

Dakar 2021: nog geen nieuws Dakar 2021: nog geen nieuws

Dakar 2021: nog geen nieuws

Normaal gesproken is rond deze tijd wel bekend wat de Dakarorganisatie voor plannen heeft met de volgende editie van de Dakar. Maar door de vele beperkingen vanwege het corona virus is dat nog niet mogelijk. De organisatie hoopt zo snel mogelijk met meer informatie te komen. Het is dus wachten op meer info over de […]

Lees meer

13-03-2020, 14:41

Short en Branch naar Yamaha Short en Branch naar Yamaha

Short en Branch naar Yamaha

Het Monster Energy Yamaha Rally Team heeft twee verrassende namen toegevoegd aan de line up voor komend seizoen: Amerikaan Andrew Short en Zuid-Afrikaan ‘Kalahari Ferrari’ Ross Branch. Branch, beste rookie in 2019  won de 2e special afgelopen Dakar, maar zag een top tien klassering buiten bereik komen nadat hij veel tijd verloor met een kapot […]

Lees meer

12-03-2020, 11:52

Luciano Benavides tekent bij Husqvarna Luciano Benavides tekent bij Husqvarna

Luciano Benavides tekent bij Husqvarna

De 24-jarige Argentijn Luciano Benavides heeft getekend voor het Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing Team en zal aan de start staan van de komende Abu Dhabi Desert Challenge, de openingsronde van het FIM Cross-Country wereldkampioenschap, die op 20 maart van start gaat. In de laatste jaren liet Luciano Benavides zich gelden als één van de […]

Lees meer

Rallyraid video's