Van Genugten verliest twee uur in koninginnenrit

Van Genugten verliest twee uur in koninginnenrit

Als er één dag is in de Dakar waarop je geen pech moet krijgen, dan is het in de Fiambalá-etappe. Ton van Genugten overkwam het wel. Het kostte hem twee uur en twee plaatsen in het klassement. De nummers 5 (Ardavichus), 6 (Macik) en 7 (Van Genugten) zijn echter maar gescheiden door nog geen drie minuten.

Als winnaar van etappe 10 was Van Genugten de eerste truck die startte in de Fiambalá Super Special, waarin de top 10 van de auto’s en motoren en de top 5 van de trucks door elkaar als eersten vertrekken. De rest van het veld volgt later. Met De Rooy Iveco-teamgenoot Federico Villagra had Van Genugten afgesproken dat hij zou wachten. Daardoor liep hij meteen bij het begin van de etappe al 3 minuten achterstand op, maar dat was dus ingecalculeerd.

Terwijl Villagra vlotjes door de duinen ging, kwam Van Genugten echter in de problemen. “Ergens tussen kilometer 40 en 50 reed ik van een duin af en direct daar achter lag weer een duin en een stukje piste met stenen. Ik kwam met de voorbumper hard in het zand en dat stukje stenen terecht. Daarbij brak de koppeling van de stuurpomp af.”

Monteur Bernard der Kinderen ging met hulp van Van Genugten en navigator Peter Willemsen meteen aan de slag om de boel te repareren. “Maar waarschijnlijk hebben we iets te snel willen zijn, want na een half uur liep weer de olie van de stuurbekrachtiging eruit en moesten we opnieuw beginnen.” Alles bij elkaar kostte dat ruim anderhalf uur.

De derde keer dat Van Genugten moest stoppen was vanwege een lekke band. De vierde keer was wegens wat vervolgschade van de geschonden neus van de Iveco Powerstar. “De hoofdschakelaar sloeg af. In totaal hebben we vier keer stilgestaan”, vertelt Van Genugten. “Hartstikke balen, want het rijden ging goed. Eén klein inschattingsfoutje kost twee uur. Gelukkig is de concurrentie ook niet zonder kleerscheuren door de etappe gekomen. Het was heel zwaar, met super los zand.”

Van Genugten kwam als twaalfde in de etappe-uitslag te staan. Doordat Martin Macik net een kwartiertje minder tijd verloor, schoof die nog net tussen Artur Ardavichus en Van Genugten in het klassement. “De komende dagen is nog niets beslist”, wist Van Genugten. “Die vijfde plaats moet sowieso mogelijk zijn, maar we moeten ook niet vergeten dat Villagra nu aan de leiding staat van het klassement. Dat is ook heel belangrijk.”

De Argentijn werd nipt tweede in de etappe en zette een achterstand van 24 minuten op Eduard Nikolaev om in een voorsprong van 16 minuten. Omdat hij een penalty kreeg van een kwartier wegens een afgebroken strap, hield hij daar 1.07 van over op de Kamaz.

Gerelateerd nieuws

22-01-2020, 13:11

Edwin Straver naar Nederland overgebracht Edwin Straver naar Nederland overgebracht

Edwin Straver naar Nederland overgebracht

Motorrijder Edwin Straver wordt vandaag (woensdag) vanuit Saudi-Arabië overgebracht naar Nederland. In de toestand van Straver is geen verandering: die is onverminderd kritiek. De 48-jarige motorrijder uit het Brabantse Rijswijk kwam vorige week donderdag tijdens de voorlaatste etappe van de Dakar Rally ongelukkig ten val. Daarbij brak hij een van de bovenste nekwervels en had […]

Lees meer

18-01-2020, 12:29

Leerzame Dakar voor Nani Roma en Borgward Leerzame Dakar voor Nani Roma en Borgward

Leerzame Dakar voor Nani Roma en Borgward

Borgward Rally Team-coureur Nani Roma (301) heeft opnieuw een Dakar Rally uit weten te rijden als 27ste in het algemeen klassement. De Spaanse coureur moest tijdens de race vooral lastige situaties als lekke banden en navigatieproblemen overwinnen, om de laatste etappe op de twaalfde plaats te kunnen eindigen. Roma had niet verwacht dat de race […]

Lees meer

18-01-2020, 12:13

Dakar 2020: Bernhard ten Brinke evenaart beste prestatie Dakar 2020: Bernhard ten Brinke evenaart beste prestatie

Dakar 2020: Bernhard ten Brinke evenaart beste prestatie

Bernhard ten Brinke is met navigator Tom Colsoul als zevende geëindigd in de Dakar Rally 2020. De Nederlandse coureur en de Belgische navigator hadden gehoopt een plek hoger te eindigen, maar na uren vergaderen werd hun protest tegen de onterechte compensatietijd voor Orlando Terranova niet ingewilligd. “Boven alles ben ik heel erg tevreden over hoe […]

Lees meer

17-01-2020, 19:23

Stam en Bargeman brengen het karretje naar de finish Stam en Bargeman brengen het karretje naar de finish

Stam en Bargeman brengen het karretje naar de finish

Het is gelukt: Teun Stam en René Bargeman hebben ‘het karretje’ naar de finish van de Dakar 2020 gebracht. Het ging niet vanzelf. Integendeel: een paar keer zag het er helemaal niet naar uit dat het zou lukken. “We zijn er en daar ging het om.” Toch was Teun Stam best opgelucht toen hij de […]

Lees meer

Rallyraid video's