Van den Heuvel begint (heel) voorzichtig af te tellen

Van den Heuvel begint (heel) voorzichtig af te tellen

In de Dakar ben je er nooit bijna. Tot een kilometer voor de finish kan het nog mis gaan. Maurik van den Heuvel weet er alles van. Toch begint hij, met nog twee dagen te gaan, langzaam af te tellen. De twaalfde etappe – de langste van de Dakar van 2018 – sloot hij af op de achtste plaats. Zijn tiende plaats in de klassement lijkt redelijk safe.

“Maar als ik die top 10 moet opgeven in ruil voor de finish halen, doe ik het”, zei Van den Heuvel in San Juan. Daar constateerde hij tot zijn ontzetting dat er nog maar negentien trucks in competitie zijn en dat er van de negen Nederlandse trucks die twaalf dagen geleden van start gingen in Lima, er nog maar drie over zijn. Die drie staan wel allemaal in de top 10. “Dat is toch eigenlijk ongelooflijk. Het zegt wel iets over hoe zwaar deze Dakar is. De finish halen doe je niet zomaar.”

Ook in etappe 12 kregen de resterende deelnemers niets cadeau. Ook DakarSpeed niet. De 523 kilometer lange proef tussen Chilecito en San Juan was een sloper voor het materiaal. Ook de Scania was niet helemaal bestand tegen het gestuiter over stenen, wasborden, kleine heuveltjes en wortels van bomen en struiken. “We dachten dat we met de Torpedo in het voordeel zouden zijn op die stuiterpaden, totdat er een Kamaz voorbij kwam met dubbele snelheid. Echt, dat ging helemaal nergens over.”

Het stuiterde en botste zo hard, dat Van den Heuvel bij een stempelpost op 15 kilometer voor de finish niet verder mocht: de hele achterkant van de Scania was los gekomen en de complete santenkraam bungelde er achteraan. “We dachten even dat we weer een lek hadden in de luchtleiding, maar die bleek met haspel en al 20 meter achter ons aan te wapperen. Kraantje dicht, de boel weer in de bak gooien en vast zetten en gaan weer. Maar die laatste 15 kilometer waren wel zo slecht en zwaar dat we er drie kwartier over hebben gedaan.”

Het enige andere probleempje dat de mannen even wat tijd kostte (12 minuten) was een waterdoorwading van meer dan een meter diep, vrij vroeg in de etappe. “De truck doet het fantastisch”, vertelde Van den Heuvel, “maar hij kan niet tegen water. Er zit een stekkertje op de motor dat we maar niet goed geïsoleerd krijgen. Als het nat wordt, houdt ie ermee op. De enige oplossing is dan de cabine kantelen en het stekkertje droogblazen. Dan loopt ie weer als een zonnetje.”

Het geheel overziend was Van den Heuvel niet ontevreden met de achtste plaats. “Het terrein was een mix van snel en heel rustig. We hebben geprobeerd de banden te sparen. In eentje zat wel een snee, maar die heeft het gehouden. We hebben dus als een van de weinige trucks geen lekke banden gehad. Als je ziet waar we dan wel tijd door hebben verloren, had het zeker beter gekund, maar mogen we ook niet mopperen.”

Gerelateerd nieuws

22-01-2020, 13:11

Edwin Straver naar Nederland overgebracht Edwin Straver naar Nederland overgebracht

Edwin Straver naar Nederland overgebracht

Motorrijder Edwin Straver wordt vandaag (woensdag) vanuit Saudi-Arabië overgebracht naar Nederland. In de toestand van Straver is geen verandering: die is onverminderd kritiek. De 48-jarige motorrijder uit het Brabantse Rijswijk kwam vorige week donderdag tijdens de voorlaatste etappe van de Dakar Rally ongelukkig ten val. Daarbij brak hij een van de bovenste nekwervels en had […]

Lees meer

18-01-2020, 12:29

Leerzame Dakar voor Nani Roma en Borgward Leerzame Dakar voor Nani Roma en Borgward

Leerzame Dakar voor Nani Roma en Borgward

Borgward Rally Team-coureur Nani Roma (301) heeft opnieuw een Dakar Rally uit weten te rijden als 27ste in het algemeen klassement. De Spaanse coureur moest tijdens de race vooral lastige situaties als lekke banden en navigatieproblemen overwinnen, om de laatste etappe op de twaalfde plaats te kunnen eindigen. Roma had niet verwacht dat de race […]

Lees meer

18-01-2020, 12:13

Dakar 2020: Bernhard ten Brinke evenaart beste prestatie Dakar 2020: Bernhard ten Brinke evenaart beste prestatie

Dakar 2020: Bernhard ten Brinke evenaart beste prestatie

Bernhard ten Brinke is met navigator Tom Colsoul als zevende geëindigd in de Dakar Rally 2020. De Nederlandse coureur en de Belgische navigator hadden gehoopt een plek hoger te eindigen, maar na uren vergaderen werd hun protest tegen de onterechte compensatietijd voor Orlando Terranova niet ingewilligd. “Boven alles ben ik heel erg tevreden over hoe […]

Lees meer

17-01-2020, 19:23

Stam en Bargeman brengen het karretje naar de finish Stam en Bargeman brengen het karretje naar de finish

Stam en Bargeman brengen het karretje naar de finish

Het is gelukt: Teun Stam en René Bargeman hebben ‘het karretje’ naar de finish van de Dakar 2020 gebracht. Het ging niet vanzelf. Integendeel: een paar keer zag het er helemaal niet naar uit dat het zou lukken. “We zijn er en daar ging het om.” Toch was Teun Stam best opgelucht toen hij de […]

Lees meer

Rallyraid video's