Van den Brink: "We hebben op 70% van ons kunnen gereden"


Mammoet Rallysport op ‘halve kracht’ richting Argentinië. Martin van den Brink heeft zonder risico’s te nemen de negende etappe in de Dakar Rally afgelegd. “We reden op 70%.” Ondanks dat de Harskamper ‘de rem er op had’ kwam de equipe in de Renault als elfde over de finish.

 

,,Het was een hele vervelende proef,” zo kijkt Van den Brink terug op de rit van Iquique naar Calama. De truckers kregen 450 kilometer voor de wielen. ,,Het was lang en saai. Veel keien en hobbels. In het begin was het belangrijk om goed te navigeren. Dat is probleemloos verlopen.”

Martin van den Brink stuurde de Renault truck met opzet op voorzichtige wijze over de Chileense paden. “We moeten de auto sparen om de finish te kunnen halen. Ik kan niet op 90% gaan rijden. Dat wordt te gevaarlijk.”

“Lastig om zo te rijden”
Ondanks de behoudende tactiek kwam er een elfde plaats, net achter Wuf van Ginkel, uit de bus rollen. “We hebben ondanks het voorzichtige rijden toch nog een behoorlijk tempo kunnen ontwikkelen. We zijn als 13e gestart en niemand heeft ons ingehaald. We hebben ook geen grote problemen gehad. Alleen is het lastig om ‘sparend’ te moeten rijden. Als coureur wil je altijd zo hard mogelijk.”

“Monteurs verdienen groot compliment”
Dat Mammoet Rallysport nog altijd met twee trucks in de zwaarste rally ter wereld is vertegenwoordigd is volgens Van den Brink maar aan één aspect te danken. ,,De monteurs! Zij hebben verschrikkelijk goed werk geleverd. Op de rustdag hebben ze alles gedaan wat mogelijk was. Er is bijvoorbeeld een complete vooras vervangen. Dat is ongeveer een uurtje of twintig werk. De monteurs van Mammoet Rallysport en de mensen van Mario Kress Adventure houden de trucks echt in de race.”

De rustdag was in het kamp van Mammoet Rallysport allesbehalve een rustige dag. “Er is de hele dag en de hele nacht gewerkt. Dinsdagochtend om 9.00 uur zijn ze gestopt. Dat moest wel, want toen moesten we vertrekken.”

De tomeloze inzet en nachten vol arbeid hebben volgens Martin van den Brink geen nadelige effecten op de sfeer in het team. “De monteurs hebben niet geslapen toch is er een prima stemming. Ja, daar ben ik heel erg blij mee. Zij verdienen een heel groot compliment.”

‘Niet Mouwen maar sleutelen’
Ook co-piloot / monteur Richard Mouw was maandag vrijwel onafgebroken in touw. De 39-jarige Kootwijkerbroeker debuteert dit jaar aan de zijde van Van den Brink in de wedstrijd. De zelfstandig ondernemer (mede-eigenaar van Mouw hoedliggers) is twee keer mee geweest als monteur in het bivak. Nu is hij de monteur op één van de trucks van Mammoet Rallysport. 

Mouw heeft een duidelijke ambitie: ,,Martin en Pascal zijn een project voor drie jaar begonnen. Ik hoop dat traject ook vol te maken en hoog te eindigen.”
De debutant voelt zich thuis in de Mammoet formatie. “Ik heb een goed gevoel bij Martin. Hij heeft veel ervaring. Ik ken hem ook al 20 jaar. Ik weet hoe hij is. Ook navigator Peter Willemsen ken ik goed. We vormen een echt en hecht team. Ik zeg wat ik denk en dat kan in dit team.”
Volgens Richard Mouw wacht de rallyploeg maar één belangrijke taak. “We moeten de finish halen, dan is de Dakar Rally geslaagd. Een medaille halen is mijn streven.”

“Lekker laten liggen”
Volgens Martin van den Brink waren de gevolgen van de inzet van de technische ploeg tijdens de etappe van dinsdag nog te merken. “Richard viel tijdens de proef een paar keer in slaap. We hebben hem maar lekker laten liggen. Ze hebben het verdiend.”

Terug naar Argentinië
Vandaag begint de karavaan aan het laatste deel richting de finish in Buenos Aires. “We gaan gelukkig terug naar Argentinië. Ik heb het wel gezien in Chili,” aldus Van den Brink, die net na afloop van de etappe nog niet wist waar zijn teammaatje Pascal de Baar zich bevond.

Vandaag, woensdag, wacht de tiende etappe in de Dakar Rally 2015. De route voert de deelnemers van het Chileense Calama naar Salta in Argentinië. De proef over 359 kilometer begint op de Salinas Grandes, op een hoogte van 3600 meter boven zeeniveau.

Tekst: Berry Kamphorst

Gerelateerd nieuws

18-01-2020, 12:29

Leerzame Dakar voor Nani Roma en Borgward Leerzame Dakar voor Nani Roma en Borgward

Leerzame Dakar voor Nani Roma en Borgward

Borgward Rally Team-coureur Nani Roma (301) heeft opnieuw een Dakar Rally uit weten te rijden als 27ste in het algemeen klassement. De Spaanse coureur moest tijdens de race vooral lastige situaties als lekke banden en navigatieproblemen overwinnen, om de laatste etappe op de twaalfde plaats te kunnen eindigen. Roma had niet verwacht dat de race […]

Lees meer

18-01-2020, 12:13

Dakar 2020: Bernhard ten Brinke evenaart beste prestatie Dakar 2020: Bernhard ten Brinke evenaart beste prestatie

Dakar 2020: Bernhard ten Brinke evenaart beste prestatie

Bernhard ten Brinke is met navigator Tom Colsoul als zevende geëindigd in de Dakar Rally 2020. De Nederlandse coureur en de Belgische navigator hadden gehoopt een plek hoger te eindigen, maar na uren vergaderen werd hun protest tegen de onterechte compensatietijd voor Orlando Terranova niet ingewilligd. “Boven alles ben ik heel erg tevreden over hoe […]

Lees meer

17-01-2020, 19:23

Stam en Bargeman brengen het karretje naar de finish Stam en Bargeman brengen het karretje naar de finish

Stam en Bargeman brengen het karretje naar de finish

Het is gelukt: Teun Stam en René Bargeman hebben ‘het karretje’ naar de finish van de Dakar 2020 gebracht. Het ging niet vanzelf. Integendeel: een paar keer zag het er helemaal niet naar uit dat het zou lukken. “We zijn er en daar ging het om.” Toch was Teun Stam best opgelucht toen hij de […]

Lees meer

17-01-2020, 17:56

Tim en Tom Coronel: 2020 beste Dakar ooit (video) Tim en Tom Coronel: 2020 beste Dakar ooit (video)

Tim en Tom Coronel: 2020 beste Dakar ooit (video)

Na twee weken afzien konden de gebroeders Coronel elkaar op vrijdag juichend in de armen vallen: de Dakar-missie van 2020 is volbracht. En dat niet alleen: het duo bereikte met de 27e plaats in de eindrangschikking het beste resultaat ooit. De voorbereidingen op de Dakar Rally 2020 begonnen al in het vroege voorjaar van 2019. […]

Lees meer

Rallyraid video's