Van den Brink probeert zich in te houden


Vol ongeduld stond Martin van den Brink bij de keuringen voor de start van de Dakar 2014 in Rosario. “Gek word ik van dat wachten. Ik zou dit liefst overslaan en gelijk gaan rijden. Ik kan niet wachten tot het zondagochtend is.”

Maar ook dan moet Van den Brink zich nog inhouden. Wedstrijdleider Fabien Calvet heeft alle truckers op het hart gedrukt de eerste drie dagen het gas niet te diep in te trappen. “Daar heeft hij ook wel gelijk in”, gaf Van den Brink toe. “Er zijn 20, 25 trucks die in de top 10 kunnen rijden. De  verschillen zijn klein en op de smalle paden in het stof kun je niet inhalen. Dus moet je niet te driftig gaan doen en kalm blijven. Maar dat valt niet altijd mee, zeker niet als je achter iemand zit die het verdomd om opzij te gaan.”

Calvet verzekerde Van den Brink dat de organisatie daar dit jaar nog meer op gaat letten. Bij aankomst in het bivak kan precies worden uitgelezen of iemand inderdaad in de weg reed en wanneer die aan de kant ging om een snellere deelnemer te laten passeren. Geniepige teamtactieken om een concurrent expres op te houden zouden daarmee tot het verleden moeten behoren. “Terecht”, vindt Van den Brink. “Het kan gevaarlijk zijn om expres in de weg te rijden en stof te maken.”  

Van den Brink en zijn Mammoet-teamgenoot Pascal de Baar mikken allebei op de top 10. Vorig jaar viel Van den Brink er net buiten, ten gunste van Peter van den Bosch. Maar toen had hij nog niet de back-up van De Baar. Die reed toen nog bij VeKa MAN. “Dat was een goede auto en ik dacht eerlijk gezegd dat ik een stapje terug zou doen bij Mammoet”, vertelde De Baar – net klaar met de keuring. “Maar dat bleek niet zo te zijn. De nieuwe Ginaf die we hebben gebouwd is gewoon een heel goede auto, met voldoende vermogen. Daar kunnen we best eens potten mee gaan breken.”

Mammoet Rallysport investeerde veel in extra pk’s. Vanaf juni was er een ingenieursbureau bijna fulltime mee bezig. “Kost wat, maar dan heb je ook wat”, stelde De Baar. “Ik denk dat we zeker 25% winst hebben geboekt wat het vermogen betreft.”

Met de komst van De Baar heeft Mammoet flink aan slagkracht en ervaring gewonnen. De equipe van Van den Brink is met navigator Peter Willemsen en monteur Arjan Veenvliet ongewijzigd. De Baar heeft navigator Erwin Lagerweij en monteur Martin Roessink bij zich. Hij rijdt met alle plezier in dienst van Van den Brink. “De rol van kopman past mij niet. Ik kom veel beter tot mijn recht als secondant. Ik ga uiteraard voor een zo goed mogelijk resultaat, maar dat kan ik ook behalen als ik kort achter Martin blijf. Dat scheelt voor mij zo veel stress. Daar zit ik helemaal niet op te wachten. Ik rij Dakar toch vooral voor mijn plezier.”

Van den Brink heeft die adrenaline juist nodig. “Sinds de auto’s eind november op de boot zijn gegaan, ben ik niet te genieten. De druk is van de ketel, je kunt alleen maar wachten. Ik heb veel gecrost en tijd doorgebracht met mijn familie, maar ik was niet echt gezellig. Ik was er met mijn hoofd niet bij: alleen maar met Dakar bezig. Dus het is maar goed dat we nu kunnen beginnen.”  
   

Gerelateerd nieuws

10-05-2020, 10:34

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Gisteren heeft Richard de Groot van het Firemen Dakar Team de onafhankelijk geveerde Iveco Powerstar van Team de Rooy overgenomen. Een grote stap voor het team, dat in Son aanwezig was om de sleutel in ontvangst te nemen van Gerard de Rooy bij de werplaats in Son. Praktisch Dat Team de Rooy deze truck verkoopt, […]

Lees meer

20-04-2020, 15:33

Dakar 2021: nog geen nieuws Dakar 2021: nog geen nieuws

Dakar 2021: nog geen nieuws

Normaal gesproken is rond deze tijd wel bekend wat de Dakarorganisatie voor plannen heeft met de volgende editie van de Dakar. Maar door de vele beperkingen vanwege het corona virus is dat nog niet mogelijk. De organisatie hoopt zo snel mogelijk met meer informatie te komen. Het is dus wachten op meer info over de […]

Lees meer

13-03-2020, 14:41

Short en Branch naar Yamaha Short en Branch naar Yamaha

Short en Branch naar Yamaha

Het Monster Energy Yamaha Rally Team heeft twee verrassende namen toegevoegd aan de line up voor komend seizoen: Amerikaan Andrew Short en Zuid-Afrikaan ‘Kalahari Ferrari’ Ross Branch. Branch, beste rookie in 2019  won de 2e special afgelopen Dakar, maar zag een top tien klassering buiten bereik komen nadat hij veel tijd verloor met een kapot […]

Lees meer

12-03-2020, 11:52

Luciano Benavides tekent bij Husqvarna Luciano Benavides tekent bij Husqvarna

Luciano Benavides tekent bij Husqvarna

De 24-jarige Argentijn Luciano Benavides heeft getekend voor het Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing Team en zal aan de start staan van de komende Abu Dhabi Desert Challenge, de openingsronde van het FIM Cross-Country wereldkampioenschap, die op 20 maart van start gaat. In de laatste jaren liet Luciano Benavides zich gelden als één van de […]

Lees meer

Rallyraid video's