Update 23.00 – Dakar 2017 – Etappe 11: Villagra op weg naar dagzege, Peterhansel heeft titel in zicht

Update 23.00 – Dakar 2017 – Etappe 11: Villagra op weg naar dagzege, Peterhansel heeft titel in zicht

De elfde etappe in de Dakar 2017 is nog steeds in volle gang. Bij de trucks lijkt Federico Villagra af te stevenen op een dagzege. De afgelopen uren is er veel gebeurd. De feiten op een rij: Stephane Peterhansel bijna zeker van eindzege net als Sergei Karyakin bij de quads.

Federico Villagra snelste bij vijfde meetpunt

De strijd bij de trucks in de elfde etappe is nog in volle gang. Lange tijd ging klassementsleider Eduard Nikolaev aan kop, maar bij WP5 is de Rus afgelost door Federico Villagra. De Argentijn heeft waarschijnlijk van kopman Gerard de Rooy te horen gekregen dat hij voor de dagzeg mag gaan rijden. Volg de voortgang en ontknoping van de voorlaatste proef in Dakar 2017 via het Rallymaniacs-Liveblog

Stephane Peterhansel op drempel 13de Dakar-titel

Stephane Peterhansel heeft de Dakar-winst zo goed als zeker binnen. De Fransman eindigde vrijdag in de elfde etappe als tweede, maar concurrent voor de eindzege, team- en landgenoot Sebastien Loeb, was in de proef over 292 kilometer tussen San Juan en Rio Cuatro kon het verschil niet overbruggen en was slechts 18 seconden sneller.

Nadat Peterhansel donderdag werd uitgeroepen tot winnaar van de tiende etappe wist Loeb wat hem te doen stond: aanvallen. En de voormalig WRC-kampioen deed dat ook. Echter, het was geen gemakkelijke opdracht. Loeb moest minstens 5’51 goed maken op Peterhansel om de leiding in het algemeen klassement over te nemen.

Tijdens de elfde etappe was de maximale voorsprong van Loeb nog geen drie minuten. Na de neutralisatie ging Loeb nog even de fout in, juist op het terrein waarin hij zou moeten excelleren. Peterhansel kroop dichterbij waarna het verschil zo rond de anderhalve minuut schommelde. Met de finish in zicht besloten beide rijders geen risico meer te nemen.

Met nog één proef op het programma lijkt de 13de eindzege in de Dakar voor Peterhansel een feit. Hij begint zaterdag met een voorsprong van 5’32 op Loeb aan de laatste 62 kilometer van de rally van 2017.

Veel deelnemers zitten nog op de proef. Erik van Loon is tot nu toe de enige Nederlander bij de auto’s die de finish heeft gehaald. Op een achterstand van 13’48 van Loeb staat Van Loon voorlopig op een zevende plaats.

Derde dagsucces voor Sergei Karyakin

Met zijn derde dagzege heeft Sergei Karyakin een voorschot genomen op zijn eerste Dakar-titel bij de quads. De Rus, die donderdag ook al de snelste was in de tiende etappe, leek ontketend. Karyakin ging als eerste van start in de elfde proef en noteerde bij elk meetpunt de snelste tijd.

Op de finish bedroeg zijn voorsprong op Daniel Domaszewski bijna 21 minuten. Rafal Sonik, die de derde tijd noteerde, gaf bijna 24 minuten toe.,/p>

Karyakin verstevigde zijn leidende positie in het algemeen klassement omdat Axel Dutrie en Ignacio Casale, repectievelijk de nummer drie en twee, veel tijd verloren. Casale behield zijn tweede plaats, maar zag zijn achterstand groeien tot meer dan een uur. Dutrie raakte zijn derde plaats kwijt na problemen met zijn quad. Hij verloor al vroeg in de etappe al meer dan een uur.

Na de rampdag gisteren nam Kees Koolen een klein beetje revanche. Hij sloot de elfde etappe af als zesde op ruim 39 minuten van Karyakin. Teamgenoot en waterdrager Bastiaan Nijen Twilhaar is nog onderweg naar de finish.

Maikel Verkade snelste Nederlander bij motoren

Maikel Verkade heeft de elfde etappe afgesloten als beste Nederlander. Hij eindigde als 45ste, één plaats hoger dan Robert van Pelt, die ongeveer zes minuten langer over de proef deed. Ook Arjan Bos is gefinisht, op positie 79, en dat betekent dat alle Nederlandse motorrijders binnen zijn.

Extra update:

Joan Barreda Bort uitgeroepen tot winnaar etappe

De organisatie van de Dakar Rally heeft wederom wijzigingen in de daguitslag aangebracht. Dit keer bij de motoren. Hierdoor komt de winst in de elfde etappe in handen van Joan Barreda Bort. De Spanjaard kreeg 2’59 terug, omdat hij tijdens de proef werd opgehouden door toeschouwers. In eerste instantie had Paulo Goncalves de rit gewonnen.

Foto: Marcel Vermeij

Gerelateerd nieuws

10-05-2020, 10:34

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Gisteren heeft Richard de Groot van het Firemen Dakar Team de onafhankelijk geveerde Iveco Powerstar van Team de Rooy overgenomen. Een grote stap voor het team, dat in Son aanwezig was om de sleutel in ontvangst te nemen van Gerard de Rooy bij de werplaats in Son. Praktisch Dat Team de Rooy deze truck verkoopt, […]

Lees meer

20-04-2020, 15:33

Dakar 2021: nog geen nieuws Dakar 2021: nog geen nieuws

Dakar 2021: nog geen nieuws

Normaal gesproken is rond deze tijd wel bekend wat de Dakarorganisatie voor plannen heeft met de volgende editie van de Dakar. Maar door de vele beperkingen vanwege het corona virus is dat nog niet mogelijk. De organisatie hoopt zo snel mogelijk met meer informatie te komen. Het is dus wachten op meer info over de […]

Lees meer

13-03-2020, 14:41

Short en Branch naar Yamaha Short en Branch naar Yamaha

Short en Branch naar Yamaha

Het Monster Energy Yamaha Rally Team heeft twee verrassende namen toegevoegd aan de line up voor komend seizoen: Amerikaan Andrew Short en Zuid-Afrikaan ‘Kalahari Ferrari’ Ross Branch. Branch, beste rookie in 2019  won de 2e special afgelopen Dakar, maar zag een top tien klassering buiten bereik komen nadat hij veel tijd verloor met een kapot […]

Lees meer

12-03-2020, 11:52

Luciano Benavides tekent bij Husqvarna Luciano Benavides tekent bij Husqvarna

Luciano Benavides tekent bij Husqvarna

De 24-jarige Argentijn Luciano Benavides heeft getekend voor het Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing Team en zal aan de start staan van de komende Abu Dhabi Desert Challenge, de openingsronde van het FIM Cross-Country wereldkampioenschap, die op 20 maart van start gaat. In de laatste jaren liet Luciano Benavides zich gelden als één van de […]

Lees meer

Rallyraid video's