UPDATE 22.00 – Dakar 2015, Etappe 8: Hans Vogels stijgt met stip


– Winst voor Pablo Quintanilla
– Hans Vogels wordt achtste in de marathonetappe
– Achtste etappe echte bijltjesdag

Motoren
Het werd een echte bijltjesdag voor de deelnemers in de motorcategorie. Nadat eerder op de dag de proef ingekort werd, duurde het heel lang voor de deelnemers bij het laatste deel van de etappe aankwamen, de 38 kilometer duinen richting het bivak in Iquique. 

Veel deelnemers kregen op de Boliviaanse zoutvlaktes last van oververhitting van de motor. Een aantal van de KTM en Honda rijders kregen bij de tankstop hun motor niet aan de praat. De oververhitting kwam door het zout dat op de radiateur plakte.

Voor het laatste deel was Stefan Svitko de snelste, voor Juan Pedrero Garcia en Laia Sanz. Deze drie konden het niet tot een goed einde brengen, Sanz kwam zelfs zonder benzine aan de finish. Svitko werd uiteindelijk tweede. De overwinning was voor Pablo Quintanilla die eindelijk zijn gedroomde dagzege pakte. 

Pedrero Garcia werd tweede op elf seconden, Svitko volgde een seconde daarachter. Laia Sanz haalde een vijfde plaats deze etappe, de beste prestatie ooit van een vrouw op de motor. Sanz werd vorig jaar al eens zevende in een etappe. Toch moest het vandaag ook voor haar van ver komen. In de laatste meters van de etappe kwam Sanz zonder benzine te staan en moest de motor richting de finish duwen. 

Een mooie achtste plaats was vandaag het resultaat voor Hans Vogels. Vogels kon door de modder aan het einde van de Boliviaanse proef diverse rijders voorbij rijden en kon eveneens profiteren van de mensen die hun motor niet aan de praat kregen door oververhitting. De eerste reactie van Vogels na de etappe luister je hier. Vogels komt met dit resultaat voorlopig terecht op een twaalfde plaats in het klassement.

Met de achtste plaats kwam Vogels terecht voor Marc Coma die niet een bijzondere etappe reed maar wel hele goede zaken deed voor het klassement. Coma heeft de leiding in het klassement met negen minuten voorsprong op Goncalves.

Frans Verhoeven deed het ook uitstekend vandaag. Verhoeven reed naar eigen zeggen puur op ervaring. “Ik heb de tijd genomen om de radiateur tijdig schoon te maken en mijn motor is niet een keer heet geweest. Het was een flink slagveld vandaag.” Het rijden op ervaring betaalde zich uit in een veertiende plaats. Ook Verhoeven deed met de etappe van vandaag goede zaken. 

De meeste Nederlanders zijn momenteel nog onderweg. Opvallend is dat Jeroen van Daele en Erik Klomp het eerste deel van de etappe bijzonder goed doorgekomen zijn. Rijdt Klomp normaal zo rond de honderdste plaats, kwam hij op het laatste WP langs op een 57e plaats. Ditzelfde geldt voor Van Daele die als 56e bij WP12 kwam.

De laatste in koers is Caspar Schellekens die veel vertraging op liep in het eerste deel. Ook Henno van Bergeijk kende vertraging aan het begin maar is inmiddels ook koers aan het zetten richting de finish.

De grote verliezers van vandaag: Joan Barreda (Honda), Jeremias Israel (Honda), Helder Rodrigues (Honda), Riaan van Niekerk (KTM), Matthias Walkner (KTM). 

De uitvallers van vandaag: Michael Metge (Yamaha), Alessandro Botturi (Yamaha), Gerard Farres Guell (Gas Gas), Jordi Viladoms (KTM), Jan van Gerven (BAS-Dakar/KTM), Demian Guiral (Honda).

Op het moment van schrijven zijn er rond de dertig motoren gefinisht, via het liveblog volgen we de wedstrijd tot de laatste Nederlander binnen is.

Lees ook: Update 19.00 – Etappe 8: Bijltjesdag 2.0 voor de motoren

Gerelateerd nieuws

18-01-2020, 12:29

Leerzame Dakar voor Nani Roma en Borgward Leerzame Dakar voor Nani Roma en Borgward

Leerzame Dakar voor Nani Roma en Borgward

Borgward Rally Team-coureur Nani Roma (301) heeft opnieuw een Dakar Rally uit weten te rijden als 27ste in het algemeen klassement. De Spaanse coureur moest tijdens de race vooral lastige situaties als lekke banden en navigatieproblemen overwinnen, om de laatste etappe op de twaalfde plaats te kunnen eindigen. Roma had niet verwacht dat de race […]

Lees meer

18-01-2020, 12:13

Dakar 2020: Bernhard ten Brinke evenaart beste prestatie Dakar 2020: Bernhard ten Brinke evenaart beste prestatie

Dakar 2020: Bernhard ten Brinke evenaart beste prestatie

Bernhard ten Brinke is met navigator Tom Colsoul als zevende geëindigd in de Dakar Rally 2020. De Nederlandse coureur en de Belgische navigator hadden gehoopt een plek hoger te eindigen, maar na uren vergaderen werd hun protest tegen de onterechte compensatietijd voor Orlando Terranova niet ingewilligd. “Boven alles ben ik heel erg tevreden over hoe […]

Lees meer

17-01-2020, 19:23

Stam en Bargeman brengen het karretje naar de finish Stam en Bargeman brengen het karretje naar de finish

Stam en Bargeman brengen het karretje naar de finish

Het is gelukt: Teun Stam en René Bargeman hebben ‘het karretje’ naar de finish van de Dakar 2020 gebracht. Het ging niet vanzelf. Integendeel: een paar keer zag het er helemaal niet naar uit dat het zou lukken. “We zijn er en daar ging het om.” Toch was Teun Stam best opgelucht toen hij de […]

Lees meer

17-01-2020, 17:56

Tim en Tom Coronel: 2020 beste Dakar ooit (video) Tim en Tom Coronel: 2020 beste Dakar ooit (video)

Tim en Tom Coronel: 2020 beste Dakar ooit (video)

Na twee weken afzien konden de gebroeders Coronel elkaar op vrijdag juichend in de armen vallen: de Dakar-missie van 2020 is volbracht. En dat niet alleen: het duo bereikte met de 27e plaats in de eindrangschikking het beste resultaat ooit. De voorbereidingen op de Dakar Rally 2020 begonnen al in het vroege voorjaar van 2019. […]

Lees meer

Rallyraid video's