UPDATE 19.00 – Dakar 2015, Etappe 5: Coma sleept eerste overwinning binnen


– Quintanilla kan niet verrassen
– Einde verhaal Guerlain Chicherit
– ASO herdenkt aanslag Parijs

De organisatie ASO roept alle deelnemers en crews op om vanavond na de etappe om 18.30 uur plaatselijke tijd (22.30 NL-tijd) een minuut stilte in acht te nemen ter nagedachtenis aan de aanslag in Parijs. De organisatie vraagt de deelnemers een vlag mee te nemen naar de bijeenkomst in het bivak als eerbetoon. “Dakar voelt zich moreel verplicht om zijn steun te betuigen.”

Motoren
Marc Coma heeft zijn eerste etappeoverwinning van de rally in de wacht gesleept. Na 458 kilometer hield de Spanjaard Joan Barreda en Pablo Quintanilla achter zich. Barreda moest vandaag de track openen en verloor daarmee gelijk twee minuten, hij kon aansluiting vinden bij Coma en zodoende bleef het verlies beperkt in de etappe. Barreda leidt nog steeds met een voorsprong van 10’33.

Pablo Quintanilla begon heel sterk aan de etappe maar wist dit niet om te zetten in een overwinning. De Chileen moest uiteindelijk net als gisteren genoegen nemen met een derde plaats. Stefan Svitko deed vroeg in de etappe ook een gooi naar de leiding maar meer dan een vierde plaats zat er voor hem niet in. 

Op dit moment is nog geen van de Nederlanders aan de finish. Hans Vogels en Frans Verhoeven zijn gepasseerd op CP2, kilometer 370 in de proef. Op Erik Klomp en Humphrey Senn van Basel na zijn alle Nederlandse deelnemers langs CP1. Senn van Basel begon vandaag later aan de etappe doordat hij afgelopen nacht in de duinen door moest brengen. 

Auto’s
Bij de auto’s is er nog weinig bekend wat betreft uitslagen. Op de zes tussenpunten die de coureurs nu gepasseerd zijn, konden we vijf verschillende leiders noteren. Bij WP4 is Vladimir Vasilyev voorlopig de snelste, Bernhard ten Brinke klokte daar een zesde tijd. Erik van Loon kwam daar door als twaalfde. 

Ook Maik Willems en Tom Coronel zijn beiden goed aan de etappe begonnen. Op het eerste meetpunt verloren ze niet al te veel tijd. 

Het gerucht dat Orlando Terranova na zijn slechte dag vandaag niet meer van start zou gaan, werd ontkracht. Terranova is gewoon gestart en mengt zich vol in de strijd voor de top-tien klasseringen. Hetzelfde kan gezegd van Carlos Sainz die ook heel veel tijd verloor in de vierde etappe. 

Cyril Despres zou problemen hebben met de Peugeot. Volgens de organisatie zou de Fransman zijn auto aan de kant gezet hebben op kilometer 64 in de proef om technische problemen op te lossen.

Guerlain Chicherit heeft wel de rally moeten verlaten. De X-raid buggy van de Fransman ging in vlammen op, zo’n drie kilometer na de start van de proef. Van de negen deelnames haalde hij drie keer niet de finish, waaronder deze editie van de Dakar.

Trucks
Op dit moment zijn de trucks nog maar net begonnen aan de vijfde etappe. Meer nieuws over de trucks in de update van 22.00 uur of het liveblog waar volop updates in verschijnen.

Foto’s: Shakedown Team

Gerelateerd nieuws

10-05-2020, 10:34

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Gisteren heeft Richard de Groot van het Firemen Dakar Team de onafhankelijk geveerde Iveco Powerstar van Team de Rooy overgenomen. Een grote stap voor het team, dat in Son aanwezig was om de sleutel in ontvangst te nemen van Gerard de Rooy bij de werplaats in Son. Praktisch Dat Team de Rooy deze truck verkoopt, […]

Lees meer

20-04-2020, 15:33

Dakar 2021: nog geen nieuws Dakar 2021: nog geen nieuws

Dakar 2021: nog geen nieuws

Normaal gesproken is rond deze tijd wel bekend wat de Dakarorganisatie voor plannen heeft met de volgende editie van de Dakar. Maar door de vele beperkingen vanwege het corona virus is dat nog niet mogelijk. De organisatie hoopt zo snel mogelijk met meer informatie te komen. Het is dus wachten op meer info over de […]

Lees meer

13-03-2020, 14:41

Short en Branch naar Yamaha Short en Branch naar Yamaha

Short en Branch naar Yamaha

Het Monster Energy Yamaha Rally Team heeft twee verrassende namen toegevoegd aan de line up voor komend seizoen: Amerikaan Andrew Short en Zuid-Afrikaan ‘Kalahari Ferrari’ Ross Branch. Branch, beste rookie in 2019  won de 2e special afgelopen Dakar, maar zag een top tien klassering buiten bereik komen nadat hij veel tijd verloor met een kapot […]

Lees meer

12-03-2020, 11:52

Luciano Benavides tekent bij Husqvarna Luciano Benavides tekent bij Husqvarna

Luciano Benavides tekent bij Husqvarna

De 24-jarige Argentijn Luciano Benavides heeft getekend voor het Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing Team en zal aan de start staan van de komende Abu Dhabi Desert Challenge, de openingsronde van het FIM Cross-Country wereldkampioenschap, die op 20 maart van start gaat. In de laatste jaren liet Luciano Benavides zich gelden als één van de […]

Lees meer

Rallyraid video's