UPDATE 19.00 – Dakar 2015, Etappe 11: Van Loon schrijft historie in elfde etappe


– Van Loon stoomt door naar vierde plaats algemeen
– Streep door klassement Yazeed Al-Rajhi
– Eén-twee voor Team de Rooy

Motoren
Bij de motoren bleven de verschillen klein in het tweede deel van de marathonetappe. Paulo Goncalves had het initiatief in het grootste deel van de etappe maar werd uiteindelijk toch voorbij gestoken door teamgenoot Joan Barreda. Barreda verloor in de beginfase van de etappe wat tijd, vermoedelijk omdat hij de proef moest openen maar hij herstelde zich in het tweede deel van de etappe.

Goncalves pakte ongeveer twee minuten terug op Marc Coma. Coma kwam binnen als zesde op 2’40 van Barreda. De Spanjaar verklaarde na afloop nog niet bezig te zijn met Buenos Aires, waar de finish zaterdag is. “Morgen is er nog een moeilijke etappe en die rit van zaterdag ook nog. We gaan het zien, er zijn nog heel wat kilometers af te leggen maar op dit moment ben ik tevreden.”

Ook om de plaatsen twee en drie in het klassement blijft het spannend. Pablo Quintanilla en Toby Price maken beide kans op die plek maar de eerste kende geen goede dagen tijdens de marathonetappe. Quintanilla meldde aan de finish zich ziek te voelen, met name door de hoogte. Price werd vandaag vierde en kwam twee minuten voor zijn Chileense concurrent binnen. Price nam daarmee de derde plaats in het klassement weer over.

Vogels reed wederom een puike etappe op donderdag. De Brabander werd elfde op 5’52 van Barreda en heeft nog steeds de elfde plaats in het klassement. Zijn grootste bedreiging in het klassement is Helder Rodrigues die minder dan een minuut achter Vogels staat.

Frans Verhoeven deed het eveneens goed vandaag. Hij werd twaalfde, kort achter Vogels en heeft voorlopig een plaats in de top-20 van het klassement te pakken.

Jurgen van den Goorbergh deed vandaag wat terug in het klassement van de kistrijders. Van den Goorbergh pakte wat minuten terug op Thomas Berglund en staat nu 31e algemeen. Het verschil met de Zweed Berglund blijft zo rond de vier uur, de kans dan Van den Goorbergh dat nog goed maakt is nihil. 

Jasper Riezebos en Sjors van Heertum kwamen zoals gebruikelijk in de middenmoot binnen. Jeroen van Daele werd 63e. De andere Nederlanders zijn momenteel nog onderweg.

Ook vandaag werden weer enkele rijders aan de uitvallerslijst toegevoegd. Jeremias Israel, een van de waterdragers bij Honda, gaf op na etappe 10. Naar verluidt werd het motorblok van Israel nog gewisseld naar de motor van Goncalves. Wat voor gevolgen dat heeft voor het klassement is onduidelijk. Ook Juan Pedrero van Yamaha gaf op.

Auto’s
In de betrekkelijk korte etappe voor de auto’s won Nasser Al-Attiyah alweer een etappe. Dit deed hij voor Orlando Terranova op 27 seconden. Giniel de Villiers werd derde.

De grote verliezer van de dag is Yazeed Al-Rajhi. De man uit Saoedi Arabië kreeg voor de start van de proef al technische problemen en zou niet op de geplande tijd aan de start komen.

Erik van Loon werd twaalfde maar schoof een plaats op in het klassement door het uitvallen van Al-Rajhi. Van Loon staat nu op een historische vierde positie in het klassement. Het record staat tot op dit moment op naam van Kees en Mieke Tijsterman, zij werden in ’89 vijfde. Bernhard ten Brinke finishte de etappe als zesde en schoof uiteraard ook een plaats door in het klassement door het uitvallen van Al-Rajhi.

Maik Willems reed weer een goede etappe waarin hij 48e werd. Tom Coronel is momenteel nog onderweg.

Trucks
Nederlands succes bij de trucks: Hans Stacey pakte de overwinning in de etappe voor Gerard de Rooy. De beide Brabanders lieten Nikolaev en Viazovich achter zich. Marcel van Vliet completeerde de top vijf. 

Martin van den Brink werd achtste vandaag, Wuf van Ginkel werd tiende. Meer over de trucks in de update van 22.00 uur.

Volg tot die tijd het liveblog, we zijn er bij tot de laatste Nederlander binnen is.

Gerelateerd nieuws

24-02-2020, 15:45

Mirjam Pol geeft Dakar-presentatie in theater Mirjam Pol geeft Dakar-presentatie in theater

Mirjam Pol geeft Dakar-presentatie in theater

In de loop der jaren heeft Mirjam Pol de nodige ervaringen opgedaan in het openbaar spreken. Als enige Nederlandse vrouwelijke motorcoureur neemt ze al jaren deel aan de zwaarste rally ter wereld; Le Dakar. Vol passie vertelt zij tijdens haar presentaties wat haar motivatie is om haar doel te bereiken. Ze durft boven het maaiveld […]

Lees meer

17-02-2020, 13:41

Video: Honda in de Dakar 2013 – 2020 Video: Honda in de Dakar 2013 – 2020

Video: Honda in de Dakar 2013 – 2020

Precies een maand geleden wist Amerikaan Ricky Brabec de Dakar te winnen, acht jaar nadat het Monster Energy Honda Team terugkeerde in de meest veeleisende en zwaarste rally. Na een afwezigheid van 23 jaar keerde Honda terug in de Dakar in 2013. Met Helder Rodrigues, Javier Pizzolito en Johhny Campbell als rijders. Jaar na jaar […]

Lees meer

17-02-2020, 12:25

Przygonski weg bij X-Raid, test nieuwe auto in Qatar Przygonski weg bij X-Raid, test nieuwe auto in Qatar

Przygonski weg bij X-Raid, test nieuwe auto in Qatar

Na een samenwerking van vijf jaar, heeft Jakub Przygonski besloten om het Duitse X-Raid te verlaten. In 2018 won Przygonski het FIA Wereldkampioenschap met de Mini van X-Raid en in 2019 werd hij vierde tijdens Dakar. Na afgelopen Dakar heeft hij besloten om op zoek te gaan naar een andere auto. Tijdens de Qatar Rally […]

Lees meer

14-02-2020, 14:52

Olaf Harmsen nog niet klaar met Dakar Olaf Harmsen nog niet klaar met Dakar

Olaf Harmsen nog niet klaar met Dakar

Olaf Harmsen viel afgelopen Dakar uit op de derde dag na een val vlak voor de neutralisatie op kilometer 125. Van de val zelf kan Harmsen zich niets meer herinneren. Met een snijwond in z’n bovenbeen, twee gebroken ribben en een hersenschudding was de rally veel te snel over. Als snel was Harmsen weer thuis […]

Lees meer

Rallyraid video's