UPDATE 19.00 – Dakar 2015, Etappe 1: Sunderland & Al-Attiyah de winnaars


Nasser Al-Attiyah wint eerste etappe, 
Nani Roma met grote problemen
Ten Brinke en Van Loon in top-tien
Sam Sunderland wint motoren, Verhoeven 19e
Richard de Groot op sleeptouw bij Tim Coronel

De eerste etappe was er een met lange rechte stukken, scherpe bochten en heel veel snelheid. Dat zorgde voor enkele verrassingen op de eerste dag waarin een hoop gebeurde. Een eerste update:

Motoren
Met een moyenne van 135 kilometer per uur won Sam Sunderland de eerste etappe. De snelle paden zorgden voor een razendsnelle proef waarin de Brit meteen het initiatief greep en de leiding niet meer af zou geven. “Het is moeilijk om nu al te oordelen over een strategie omdat het zo vroeg in de rally is. Niet iedereen heeft het onderste uit de kan gehaald. Maar toch denk ik dat ik een goede etappe heb gereden en daar ben ik blij mee. De motor liep goed, het ging heel hard en heb waarschijnlijk een goede tijd neergezet.” Tegen het einde van de proef van Paolo Goncalves nog heel dichtbij, maar hij bleef hangen op vijf seconden. Marc Coma moest genoegen nemen met een derde plaats op iets meer dan een minuut.

Frans Verhoeven reed een steady proef en finishte op een negentiende plaats. Jan van Gerven verraste positief door als 63e binnen te komen terwijl hij op een 123e plaats gestart was. Hans Vogels en Robert van Pelt handhaafden zich keurig in de top-vijftig van het klassement.

Voor Humphrey Senn van Basel verliep de eerste etappe aanvankelijk prima tot hij ten val kwam, volgens de organisatie. Journaliste Natascha Kayser sprak Senn van Basel en die gaf aan dat hij niet gevallen is en gewoon op de motor richting het bivak rijdt

Richard de Groot zou eveneens uitgevallen zijn met technische problemen. Op het eerste tussenpunt noteerde hij een keurige tijd maar kwam niet langs het tweede punt. Na de finish dook een foto op van Tim Coronel die een sleeptouw bevestigde aan de motor van De Groot. Ook daar horen we waarschijnlijk meer over vanavond.

Kees Koolen is eveneens begonnen aan zijn Dakar maar dan op de quad. Koolen wist zich te handhaven in de middenmoot. Ignacio Casale won de etappe voor Rafal Sonik en Sergio Lafuente.

Auto’s
Bij de auto’s was er eveneens genoeg te beleven deze special. Nani Roma verscheen vanaf het begin van de etappe niet in de tabellen en al gauw bleek hij met technische problemen langs de proef te staan. Oliedruk zou de oorzaak zijn van de problemen. Hiermee is het klassement van de winnaar van vorig jaar meteen klaar. Inmiddels is duidelijk dat Roma met een achterstand van meer dan 3,5 uur onderweg is naar het einde van de proef, waarschijnlijk op sleeptouw bij de snelle servicetruck.

Nasser Al-Attiyah won de etappe. Hij hield 22 seconden over op Orlando Terranova die net als Al-Attiyah in een Mini rijdt. Robby Gordon kwam op een derde plaats nadat Bernhard ten Brinke aanvankelijk op die plaats stond. Op de checkpoints klokte Ten Brinke steeds tijden in de top drie maar het bleef uiteindelijk bij een zevende plaats. Erik van Loon presteerde ook goed, hij kwam tot een negende tijd op 2’20 van Al-Attiyah. Hij reageerde dan ook tevreden na afloop van de etappe: “De auto doet het fantastisch en we hebben het zelf ook goed gedaan, zonder risico’s te nemen. Ik ben er heel blij mee. De kop is eraf, zullen we maar zeggen.”

Tim en Tom Coronel kenden weinig problemen in de eerste etappe. Tom, die eigenlijk de rally van achteren wil zien om reportages te maken voor televisie, finishte voor zijn broer op een 47e plaats. Tim kwam niet verder dan de vijftigste stek. Maik Willems kwam binnen op een 75e positie terwijl Ebert Dollevoet op plaats 72 de finish haalde.

Trucks
Op moment van schrijven is de race bij de trucks nog in volle gang. Bij de trucks zat de race vanaf het begin dicht bij elkaar. De eerste etappe is een echt secondenspel waar Stacey, Van Vliet en Nikolaev op dit moment nog volop in verwikkeld zijn. Alle truckers behalve Vick Versteijnen zijn reeds het eerste tussenpunt gepasseerd.

Straks om 22.00 uur volgt een nieuwe update en tot die tijd op de hoogte blijven? Volg dan het liveblog over de eerste etappe

Officieuse uitslagen en klassementen

Gerelateerd nieuws

10-05-2020, 10:34

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Gisteren heeft Richard de Groot van het Firemen Dakar Team de onafhankelijk geveerde Iveco Powerstar van Team de Rooy overgenomen. Een grote stap voor het team, dat in Son aanwezig was om de sleutel in ontvangst te nemen van Gerard de Rooy bij de werplaats in Son. Praktisch Dat Team de Rooy deze truck verkoopt, […]

Lees meer

20-04-2020, 15:33

Dakar 2021: nog geen nieuws Dakar 2021: nog geen nieuws

Dakar 2021: nog geen nieuws

Normaal gesproken is rond deze tijd wel bekend wat de Dakarorganisatie voor plannen heeft met de volgende editie van de Dakar. Maar door de vele beperkingen vanwege het corona virus is dat nog niet mogelijk. De organisatie hoopt zo snel mogelijk met meer informatie te komen. Het is dus wachten op meer info over de […]

Lees meer

13-03-2020, 14:41

Short en Branch naar Yamaha Short en Branch naar Yamaha

Short en Branch naar Yamaha

Het Monster Energy Yamaha Rally Team heeft twee verrassende namen toegevoegd aan de line up voor komend seizoen: Amerikaan Andrew Short en Zuid-Afrikaan ‘Kalahari Ferrari’ Ross Branch. Branch, beste rookie in 2019  won de 2e special afgelopen Dakar, maar zag een top tien klassering buiten bereik komen nadat hij veel tijd verloor met een kapot […]

Lees meer

12-03-2020, 11:52

Luciano Benavides tekent bij Husqvarna Luciano Benavides tekent bij Husqvarna

Luciano Benavides tekent bij Husqvarna

De 24-jarige Argentijn Luciano Benavides heeft getekend voor het Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing Team en zal aan de start staan van de komende Abu Dhabi Desert Challenge, de openingsronde van het FIM Cross-Country wereldkampioenschap, die op 20 maart van start gaat. In de laatste jaren liet Luciano Benavides zich gelden als één van de […]

Lees meer

Rallyraid video's