Toyota Zuid-Afrika gaat voor overwinning in Dakar Rally

Derde in 2012 en tweede tijdens de Dakar Rally dit jaar. Een logisch vervolg is dan een eindoverwinning in 2014. Het Toyota Imperial South Africa Team is ervan overtuigd dat het kan en Giniel de Villiers is de man die het moet doen.

Drie bakkies gaat het Zuid-Afrikaanse Toyota-team aan de start van Dakar 2014 zetten. Kopman is de Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers (41) met zijn vaste Duitse navigator sinds 2007: Dirk von Zitzewitz (45). Het duo won samen in een Volkswagen Race Touareg de Dakar Rally 2009 en finishte de afgelopen drie jaar achtereenvolgens als tweede (VW), derde en tweede (beide met Toyota).

De tweede auto is volledig Zuid-Afrikaans en wordt gereden door de 33-jarige Dakardebtant Leeroy Poulter, die wordt genavigeerd door Rob Howie (40). Howie was ondermeer navigator van de Zuid-Afrikaan Duncan Vos bij diens 10e plaats in 2012.

De laatste Hilux wordt bestuurd door privé-rijder Thomas Rundle met Juan Mohr, die hun deelname aan Dakar verdienden door dit jaar de Dakar Challenge te winnen bij de Toyota 1000 Desert Race in Botswana. Zij rijden komende januari in de auto waar De Villiers dit jaar tweede mee werd.

De auto’s van De Villiers en Poulter zijn nieuw. Uiterlijk zijn er nauwelijks wijzigingen ten opzichte van de vorige versie. De motor is nieuw en is de krachtigste, gemeten naar pk’s per cc, van Toyota en afkomstig uit de Lexus IS-F. Het is een aluminium V8 met 32 kleppen en 4.969 cc inhoud, die volgens het team 310 pk levert en 500 Nm koppel bij 2.000 toeren. Dat laatste, het koppel onderin, is de grootste winst in vergelijking met de oude motor.

Nieuw is ook de ingebouwde airconditioning. Vooral De Villiers werd het gebrek daaraan dit jaar te veel, wat hem serieus tijd kostte. De 20 kg extra gewicht die dat kost is teruggewonnen door nog meer dan voorheen gebruik te maken van lichtgewicht composiet materialen in onder andere de benzinetank en de bodemplaatdelen.

Het testen van de vernieuwde auto’s vond de afgelopen tijd plaats in Namibië (foto’s onder), waar de omstandigheden enigszins vergelijkbaar zijn met die van de Atacama-woestijn in Chili.

Foto’s: Imperialtoyota.co.za

mt_gallery:

Gerelateerd nieuws

10-05-2020, 10:34

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Gisteren heeft Richard de Groot van het Firemen Dakar Team de onafhankelijk geveerde Iveco Powerstar van Team de Rooy overgenomen. Een grote stap voor het team, dat in Son aanwezig was om de sleutel in ontvangst te nemen van Gerard de Rooy bij de werplaats in Son. Praktisch Dat Team de Rooy deze truck verkoopt, […]

Lees meer

20-04-2020, 15:33

Dakar 2021: nog geen nieuws Dakar 2021: nog geen nieuws

Dakar 2021: nog geen nieuws

Normaal gesproken is rond deze tijd wel bekend wat de Dakarorganisatie voor plannen heeft met de volgende editie van de Dakar. Maar door de vele beperkingen vanwege het corona virus is dat nog niet mogelijk. De organisatie hoopt zo snel mogelijk met meer informatie te komen. Het is dus wachten op meer info over de […]

Lees meer

13-03-2020, 14:41

Short en Branch naar Yamaha Short en Branch naar Yamaha

Short en Branch naar Yamaha

Het Monster Energy Yamaha Rally Team heeft twee verrassende namen toegevoegd aan de line up voor komend seizoen: Amerikaan Andrew Short en Zuid-Afrikaan ‘Kalahari Ferrari’ Ross Branch. Branch, beste rookie in 2019  won de 2e special afgelopen Dakar, maar zag een top tien klassering buiten bereik komen nadat hij veel tijd verloor met een kapot […]

Lees meer

12-03-2020, 11:52

Luciano Benavides tekent bij Husqvarna Luciano Benavides tekent bij Husqvarna

Luciano Benavides tekent bij Husqvarna

De 24-jarige Argentijn Luciano Benavides heeft getekend voor het Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing Team en zal aan de start staan van de komende Abu Dhabi Desert Challenge, de openingsronde van het FIM Cross-Country wereldkampioenschap, die op 20 maart van start gaat. In de laatste jaren liet Luciano Benavides zich gelden als één van de […]

Lees meer

Rallyraid video's