Top 10 blijft in zicht voor DakarSpeed

Top 10 blijft in zicht voor DakarSpeed

De schade beperkt houden was de opdracht in de elfde etappe van de Dakar Rally, de Fiambalá Super Special. Vastrijden, van een duin af rollen, banden lek rijden: het kon allemaal in de koninginnenrit, die zoals verwacht nogal wat verschuivingen teweeg bracht in het klassement. Maurik van den Heuvel hield de schade beperkt tot drie lekke banden, finishte als tiende en heeft in het klassement nog altijd zicht op de top 10.

Helemaal tevreden was Van den Heuvel niet, maar hij realiseerde zich na aankomst in Chilecito terdege dat het veel erger had gekund. In de uitslag van de etappe zag hij Martin Macik (voor de etappe de nummer 5 in het klassement) en Ton van Genugten (nummer 4) en twee MAZ-trucks achter hem staan. Eén van de Kamazzen en een Tatra stonden tegen middernacht nog niet eens in de uitslag. “Dan hoor je mij niet klagen met iets meer dan een uur achterstand op de winnaar. Iedereen heeft wel wat meegemaakt in deze etappe.”

Ongeschonden kwam de Scania van DakarSpeed niet uit de strijd. “Na 10 kilometer zagen we de eerste al staan met een lekke band. We zeiden nog tegen elkaar: ‘Een lekke band, dat wordt modderen hier, dus laten we maar voorzichtig doen’. Maar tien tellen later stonden we er ook, op dezelfde plaats met een lekke band. En even later Gert Huzink ook: alle drie hetzelfde.”

De duinen van Fiambalá zijn even berucht als beroemd in Dakarland. Niet alleen zijn ze ontzettend zacht, er staan ook overal boompjes en struikjes en onder het zand ligt het vergeven van de stenen. “Het zijn best mooie duinen”, vond Van den Heuvel. “Glooiend, niet van die steile krengen. We hebben maar één keer opnieuw moeten aanzetten om boven te komen. Dat ging allemaal best. Het probleem was alleen de afwisseling tussen dat zachte zand en hardere ondergrond en die stenen. De bandenspanning moet voortdurend omhoog en omlaag.”

In dat krachtenveld gingen drie banden kapot. In het kwartiertje neutralisatie richting het einde van de proef ging de tweede reserveband er op, maar niet veel later ging nummer 3 kapot. “Op één lekke band zijn we thuisgekomen. Ik ben blij dat ik er genoeg bij me had.”

Hoewel hij ietsje verloor op Gert Huzink die op 10 staat, heeft Van den Heuvel goede hoop dat hij in de resterende dagen van de Dakar nog wel wat kan klimmen. “De top 10 is zeker nog in het zicht. 40 minuten lijkt veel, maar er hoeft maar met één iemand wat te gebeuren en we zijn er. Maar ik moet wel een beetje gas gaan geven, dat is een feit. De twaalfde etappe is er eentje van meer dan 500 kilometer; dat kan nooit alleen maar gestuiter zijn. Daar moeten snelle stukken in zitten, kan niet anders. Dus: riempjes vast en gas op de plank.”

Gerelateerd nieuws

22-01-2020, 13:11

Edwin Straver naar Nederland overgebracht Edwin Straver naar Nederland overgebracht

Edwin Straver naar Nederland overgebracht

Motorrijder Edwin Straver wordt vandaag (woensdag) vanuit Saudi-Arabië overgebracht naar Nederland. In de toestand van Straver is geen verandering: die is onverminderd kritiek. De 48-jarige motorrijder uit het Brabantse Rijswijk kwam vorige week donderdag tijdens de voorlaatste etappe van de Dakar Rally ongelukkig ten val. Daarbij brak hij een van de bovenste nekwervels en had […]

Lees meer

18-01-2020, 12:29

Leerzame Dakar voor Nani Roma en Borgward Leerzame Dakar voor Nani Roma en Borgward

Leerzame Dakar voor Nani Roma en Borgward

Borgward Rally Team-coureur Nani Roma (301) heeft opnieuw een Dakar Rally uit weten te rijden als 27ste in het algemeen klassement. De Spaanse coureur moest tijdens de race vooral lastige situaties als lekke banden en navigatieproblemen overwinnen, om de laatste etappe op de twaalfde plaats te kunnen eindigen. Roma had niet verwacht dat de race […]

Lees meer

18-01-2020, 12:13

Dakar 2020: Bernhard ten Brinke evenaart beste prestatie Dakar 2020: Bernhard ten Brinke evenaart beste prestatie

Dakar 2020: Bernhard ten Brinke evenaart beste prestatie

Bernhard ten Brinke is met navigator Tom Colsoul als zevende geëindigd in de Dakar Rally 2020. De Nederlandse coureur en de Belgische navigator hadden gehoopt een plek hoger te eindigen, maar na uren vergaderen werd hun protest tegen de onterechte compensatietijd voor Orlando Terranova niet ingewilligd. “Boven alles ben ik heel erg tevreden over hoe […]

Lees meer

17-01-2020, 19:23

Stam en Bargeman brengen het karretje naar de finish Stam en Bargeman brengen het karretje naar de finish

Stam en Bargeman brengen het karretje naar de finish

Het is gelukt: Teun Stam en René Bargeman hebben ‘het karretje’ naar de finish van de Dakar 2020 gebracht. Het ging niet vanzelf. Integendeel: een paar keer zag het er helemaal niet naar uit dat het zou lukken. “We zijn er en daar ging het om.” Toch was Teun Stam best opgelucht toen hij de […]

Lees meer

Rallyraid video's