Tim & Tom Coronel naar Dakar 2015

Vandaag vond in Huizen de presentatie van het Maxxis Dakar Team powered by Super B plaats. Met komend jaar Tim en Tom Coronel beiden aan de start in een eigen buggy. Verder maken Jurgen van den Goorbergh (kistrijder op de motor), Kees Koolen en Mohamed Abu Issa (beiden op een Honda quad) deel uit van het team. Mark van den Heuvel, Frans van Lankveld en Martijn van Lankveld verzorgen de snelle assistentie in een Ginaf T4 truck.

Tim mikt op de hoge klassering in het klassement met hopelijk dagsuccessen, terwijl tweelingbroer Tom een dubbelrol heeft. Uiteraard wil hij zijn buggy ook aan de meet brengen, maar hij zal tevens voor het bekende autosportprogramma RTL GP reportages vanuit de rally verzorgen. Een unieke aanpak.

Luister hier naar het interview met Tim Coronel!

Luister hier naar het interview met Tom Coronel

Tim Coronel
Tim Coronel gaat in 2015 voor de 8e keer van start in de Dakar-rally. De oudste van de Cornel-twins: “Het wordt weer een uitdagend avontuur. Ik vind het gaaf dat ook de auto’s en de trucks naar Bolivia gaan dit jaar. Die zoutvlaktes daar zijn natuurlijk magisch! Dit jaar bestond de route voor ongeveer 70% uit stenen en ik denk dat dit in 2015 wel wat meer zand gaat worden.”

Op de vraag wat Tim vind van de marathon-etappe antwoorde hij vrij koel: “Ik denk dat dit juist een extra uitdaging is. Het wordt spannend want je moet zorgen dat je het materiaal heel houdt, maar ik ben technisch goed onderlegd en ben nauw betrokken bij de opbouw van de buggy’s. Je moet de etappe heel beheerst rijden. Als je daar vol los gaat dan kan het nog wel eens lastig worden.”

De start en de finish zijn volgend jaar beide in Buenos Aires en ook daar verheugt Coronel zich op: “Buenos Aires is een fantastische stad en de mensen daar zijn totaal gestoord als de Dakar-karavaan langs trekt. Iedereen kent nog de tv-beelden van een paar jaar geleden dat we op de verbindingsroute niet eens normaal konden rijden omdat al die mensen langs en vooral op de weg stonden. Dat is zo uniek!” En met de van hem bekende, brede glimlach: “Natuurlijk verheug ik me ook op het feestje na de finish. En ik hoop dat Tom en ik dan ook echt wat te vieren hebben.”

In de editie van 2014 finishte Tim Coronel voor het eerst niet, maar hij is er van overtuigd dat dit in 2015 wel gaat gebeuren: “Ja, technische tegenslagen horen er helaas bij en ondanks dat ik nooit opgeef was het dit jaar toch echt afgelopen. Techniek is een belangrijke schakel in dit spelletje en als dat je uiteindelijk in de steek laat dan houdt het op. Het was nog iets te ver naar de finish om de buggy op mijn nek te nemen. Maar volgend jaar gaan we er gewoon weer 110% voor. En de verhalen vooraf dat het nog zwaarder gaat worden….. Dakar is zwaar en zwaarder dan zwaar kan niet volgens mij. Ik hoop en vertrouw aan de finish te komen en dan uiteindelijk in Buenos Aires een heerlijk koud biertje te kunnen drinken na de finish.

Tom Coronel
“Dit was eens en nooit weer,” zijn de woorden die de Dakar-liefhebber zich nog wel herinnert, in 2009 uitgesproken door een onder het stof zittende Tom Coronel. In 2009 reed hij samen met broer Tim in een buggy de Dakar-rally in Argentinië en Chili. Het zag ernaar uit dat de broers in de 5e etappe zouden uitvallen. Deze werd echter geneutraliseerd en met een tijdstraf van maar liefst 200 uur konden de Coronels de Dakar-rally vervolgen, al waren ze wel kansloos voor een hoge klassering. Het beste resultaat werd neergezet in de twaalfde etappe waarin ze zich als 11e klasseerden.

Kees Koolen
Kees Koolen over zijn favoriete categorie Kees Koolen is iemand die liefst doet wat nog niemand heeft gedaan of wat onmogelijk lijkt. De afgelopen Dakar werd hij de eerste in de geschiedenis die in alle categorieën de finish haalde: motor, quad, auto en truck. Dat stelde hem voor een probleem: wat nu? Thuisblijven was geen alternatief. Daarvoor vindt Koolen de Dakar te leuk. Dus greep hij terug op de quad. Dat was een makkelijke keuze: van de vier categorieën vond ik dat het leukst. Om goed motor te rijden, moet ik echt mijn best doen. Het is hard werken, zeker als je niet de beste rijder bent – zoals ik. Op de motor moet ik te veel nadenken. En ik ben bang om te vallen. Met de quad ben ik ook al hard gevallen, daar niet van. Maar ik voel me veel veiliger: ik heb minder balans nodig, het is stabieler en comfortabeler. Je komt overal doorheen en toch heb je de vrijheid van de motor. Ik vind het echt veel leuker.”

     

 

Gerelateerd nieuws

10-05-2020, 10:34

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Gisteren heeft Richard de Groot van het Firemen Dakar Team de onafhankelijk geveerde Iveco Powerstar van Team de Rooy overgenomen. Een grote stap voor het team, dat in Son aanwezig was om de sleutel in ontvangst te nemen van Gerard de Rooy bij de werplaats in Son. Praktisch Dat Team de Rooy deze truck verkoopt, […]

Lees meer

20-04-2020, 15:33

Dakar 2021: nog geen nieuws Dakar 2021: nog geen nieuws

Dakar 2021: nog geen nieuws

Normaal gesproken is rond deze tijd wel bekend wat de Dakarorganisatie voor plannen heeft met de volgende editie van de Dakar. Maar door de vele beperkingen vanwege het corona virus is dat nog niet mogelijk. De organisatie hoopt zo snel mogelijk met meer informatie te komen. Het is dus wachten op meer info over de […]

Lees meer

13-03-2020, 14:41

Short en Branch naar Yamaha Short en Branch naar Yamaha

Short en Branch naar Yamaha

Het Monster Energy Yamaha Rally Team heeft twee verrassende namen toegevoegd aan de line up voor komend seizoen: Amerikaan Andrew Short en Zuid-Afrikaan ‘Kalahari Ferrari’ Ross Branch. Branch, beste rookie in 2019  won de 2e special afgelopen Dakar, maar zag een top tien klassering buiten bereik komen nadat hij veel tijd verloor met een kapot […]

Lees meer

12-03-2020, 11:52

Luciano Benavides tekent bij Husqvarna Luciano Benavides tekent bij Husqvarna

Luciano Benavides tekent bij Husqvarna

De 24-jarige Argentijn Luciano Benavides heeft getekend voor het Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing Team en zal aan de start staan van de komende Abu Dhabi Desert Challenge, de openingsronde van het FIM Cross-Country wereldkampioenschap, die op 20 maart van start gaat. In de laatste jaren liet Luciano Benavides zich gelden als één van de […]

Lees meer

Rallyraid video's