Smits verleent eerste hulp aan gecrashte motorrijder

Smits verleent eerste hulp aan gecrashte motorrijder

Elke Dakardeelnemer heeft er wat van die dagen tussen zitten dat het niet lekker gaat. De elfde etappe was er zo eentje voor Maikel Smits. Halverwege de proef in de gevreesde duinen van Fiambalá kwam hij bij een motorrijder die hard gevallen was. Hij bleef erbij tot de man in de helikopter lag. “Daarna was de zin over en het moreel weg.”

De etappe van Belén naar – voor de motorrijders – Fiambalá over 281 kilometer was aangekondigd als de koninginnenrit van de Dakar 2018. In deze etappe startten de top 10 van de motoren en auto’s en de vijf snelste trucks van de etappe ervoor als eersten, door elkaar. Pas een paar uur later volgde de rest. Smits vertrok als twintigste motorrijder, maar zelfs in die positie waren de duinen van Fiambalá al moeilijk.

“Er zijn dan al auto’s en trucks overheen geweest en dan is alles los gereden”, vertelt Smits vanuit een oud schoolgebouwtje in Fiambalá dat dienst doet als marathonbivak. “Het was ontzettend los zand, met in het zand verborgen stenen. Zo los heb ik het nog niet meegemaakt eigenlijk deze Dakar.”

Zelf had Smits er niet eens zoveel problemen mee, behalve dat het zwaar was. “Ik heb redelijk rustig gereden, zodat ik goed kon kijken waar ik heen moest en welke lijnen ik moest rijden. Dat ging best goed, totdat ik bij een jongen kwam die gevallen was. Hij had veel pijn. Ik heb hem gestabiliseerd en voor verkoeling gezorgd en op de knop gedrukt voor de helikopter. Het duurde vrij lang voordat die er was. Ik heb nog geholpen die man op de brancard te leggen en de helikopter in te krijgen. Toen ik daarna weer verder ging, waren het ritme en de zin eruit.”

In het laatste deel van de proef moest Smits nog stoppen om een stukje gaas uit zijn voorwiel te peuteren. “Doordat dat er tussen was komen te zitten, deed mijn voorrem het niet. Dat is toch niet zo fijn. Die heb ik moeten repareren. Al met al was het dus een mindere dag dan anders.”

Smits gaf anderhalf uur toe op de snelste motorrijders en kwam met de 35ste tijd aan de finish. De motorrijders blijven daar voor hun tweede marathonbivak, waarvandaan ze morgen de twaalfde etappe in gaan, met nog meer duinen. 

Gerelateerd nieuws

22-01-2020, 13:11

Edwin Straver naar Nederland overgebracht Edwin Straver naar Nederland overgebracht

Edwin Straver naar Nederland overgebracht

Motorrijder Edwin Straver wordt vandaag (woensdag) vanuit Saudi-Arabië overgebracht naar Nederland. In de toestand van Straver is geen verandering: die is onverminderd kritiek. De 48-jarige motorrijder uit het Brabantse Rijswijk kwam vorige week donderdag tijdens de voorlaatste etappe van de Dakar Rally ongelukkig ten val. Daarbij brak hij een van de bovenste nekwervels en had […]

Lees meer

18-01-2020, 12:29

Leerzame Dakar voor Nani Roma en Borgward Leerzame Dakar voor Nani Roma en Borgward

Leerzame Dakar voor Nani Roma en Borgward

Borgward Rally Team-coureur Nani Roma (301) heeft opnieuw een Dakar Rally uit weten te rijden als 27ste in het algemeen klassement. De Spaanse coureur moest tijdens de race vooral lastige situaties als lekke banden en navigatieproblemen overwinnen, om de laatste etappe op de twaalfde plaats te kunnen eindigen. Roma had niet verwacht dat de race […]

Lees meer

18-01-2020, 12:13

Dakar 2020: Bernhard ten Brinke evenaart beste prestatie Dakar 2020: Bernhard ten Brinke evenaart beste prestatie

Dakar 2020: Bernhard ten Brinke evenaart beste prestatie

Bernhard ten Brinke is met navigator Tom Colsoul als zevende geëindigd in de Dakar Rally 2020. De Nederlandse coureur en de Belgische navigator hadden gehoopt een plek hoger te eindigen, maar na uren vergaderen werd hun protest tegen de onterechte compensatietijd voor Orlando Terranova niet ingewilligd. “Boven alles ben ik heel erg tevreden over hoe […]

Lees meer

17-01-2020, 19:23

Stam en Bargeman brengen het karretje naar de finish Stam en Bargeman brengen het karretje naar de finish

Stam en Bargeman brengen het karretje naar de finish

Het is gelukt: Teun Stam en René Bargeman hebben ‘het karretje’ naar de finish van de Dakar 2020 gebracht. Het ging niet vanzelf. Integendeel: een paar keer zag het er helemaal niet naar uit dat het zou lukken. “We zijn er en daar ging het om.” Toch was Teun Stam best opgelucht toen hij de […]

Lees meer

Rallyraid video's