Rustdag voor de motoren: de balans na een zware week


Joan Barreda, Marc Coma, Matthias Walkner, Helder Rodrigues en Sam Sunderland hebben allemaal een ding gemeen: ze wonnen een etappe in het eerste deel van de Dakar Rally. Er gebeurde veel in de eerste week, tijd om de balans op te maken.

Het werd een spannende eerste week in de Dakar Rally 2015. Vooral de tweede etappe is veel rijders niet in de koude kleren gaan zitten. Nog altijd merken rijders dat ze op die tweede dag heel diep moesten gaan en het herstel wordt bemoeilijkt door de zware proeven die zich in razend tempo opvolgen deze rally. Dat deze etappe voor een deel geneutraliseerd is, is dan ook niet meer logisch. Vooral voor de minder snelle rijders is die neutralisatie een reddingsboei geweest.

Helaas viel er in de eerste week van de rally een dode betreuren. Michal Hernik, afkomstig uit Polen. Hernik reed zijn eerste Dakar en is gestorven aan de gevolgen van uitdroging, zo blijkt uit onderzoek. Hij heeft het noodsignaal niet gebruikt en werd gevonden door de organisatie nadat hij tot stilstand was gekomen op 300 meter van het parcours.

Kijkend naar de top van het klassement, steken Joan Barreda en Marc Coma er momenteel met kop een schouders bovenuit. Coma wint twee minuutjes op Barreda, de volgende dag pakt Barreda de twee minuutjes terug. En zo blijft het verschil, gemaakt in de eerste twee etappes zo rond de twaalf minuten hangen.

De vraag is wanneer Coma de aanval opent op Barreda. Barreda staat bekend als explosief, snel en onverbiddelijk maar maakt ook regelmatig een fout. Die fout heeft hij in de eerste week nog niet gemaakt, maar zodra die fout komt zal Coma daar optimaal van profiteren. Kortom, we gaan een spannende week tegemoet bij de motoren.

Daarachter zitten een heel groepje rijders die eerdergenoemde toppers niet kunnen volgen maar wel heel stabiel in de top van het klassement rond rijden. Schoolvoorbeeld is Paulo Goncalves die enkel in de vierde etappe vijftien minuten verloor maar voor de rest nog foutloos rijdt. Als waterdrager voor Barreda is de Portugees zeer betrouwbaar. Datzelfde kan gezegd van Helder Rodrigues die een moeizaam begin van de rally kende maar in de laatste etappes progressie maakt en zich naar voren vecht. Dat betaalde zich uit in een overwinning in de etappe voor de rustdag.

De waterdragers van KTM zijn een stuk minder stabiel gebleken in de beginfase van de wedstrijd. Sam Sunderland begon heel goed aan de rally maar moest met fysieke problemen opgeven in de vierde etappe. Ruben Faria en Jordi Viladoms rijden op een enkele uitzondering stabiel maar moeten veel terrein prijs geven op met name Coma en Barreda.

Wie vallen er nog meer op, in zowel positieve als negatieve zin? Oliver Pain. De nummer drie van vorig jaar rijdt hulpeloos rond in de subtop. De beste klassering is nog altijd een dertiende plaats in de eerste etappe, daarna ging het enkel bergafwaarts voor de Fransman. Ook de andere Yamaha rijders kunnen geen potten breken, Juan Pedrero Garcia en Alessandro Botturi presteren nog het sterkste met veel plaatsen bij de eerste vijftien. Ook Michael Metge rijdt een stabiele rally maar komt te kort ten opzichte van Honda en KTM.

In positieve zin valt vooral Pablo Quintanilla op. De Chileen die vorig jaar al een sterke rally reed, is de opvolger van Francisco Chaleco Lopez die waarschijnlijk nooit weer op een motor in de rally te zien zal zijn. Quintanilla verraste door in de vierde etappe echt mee te doen voor de overwinning. Ook de etappes daarvoor reed de Chileen stabiel in de top vijftien. Quintanilla heeft met zijn sterke optreden een vierde plaats bereikt in het klassement, maar ook voor hem is het zaak om het hoofd koel te houden en vooral concentratie te behouden in de belangrijke dagen die nog gaan komen.

Debutanten Toby Price en Matthias Walkner verrassen ook enigszins. Beiden lieten in kleine rally’s al van zich horen en maken het ook op dit grote toneel waar. Een probleem: zodra de mannen moeten navigeren komen ze nog te kort. Een gebrek aan ervaring doet Walkner en Price de das om wat betreft een goed klassement, maar van deze heren gaan we nog veel horen in de toekomst.

De Nederlanders doen het eigenlijk prima in de eerste week van de Dakar. Helaas, Robert van Pelt, Richard de Groot, Humphrey Senn van Basel en Guillaume Martens haalden de rustdag niet maar de prestaties van de overgebleven deelnemers zijn voorlopig solide. Hans Vogels is een van die mannen, hij rijdt pas zijn tweede Dakar, maar flirt constant met de top-twintig. Met de dagen die nog gaan komen liggen er wat dat betreft zeker kansen voor de Brabander. Ook Frans Verhoeven presteert goed al weet hij maar al te goed dat het herstellen minder snel gaat. Met ‘de kop’ rijden gaat Verhoeven wel wat winst in het klassement opleveren in de komende week.

Jan van Gerven, Jurgen van den Goorbergh en Sjaak Martens nestelen zich in de subtop. Vooral voor Van den Goorbergh, die weinig slaap krijgt en alle service zelf uit moet voeren, een knappe prestatie. Eveneens is dit het bewijs dat je op ervaring en een heel eind komt in de Dakar, vooral als je fysiek goed in orde bent. Over Van Gerven en Martens kan hetzelfde gezegd worden, echter rijden deze mannen met een serviceteam.

Debutant Jasper Riezebos doet het uitstekend. Hoewel de 21-jarige niet altijd te spreken is over ‘rotsblokken en andere bende’ zien de prestaties er prima uit. Riezebos klimt op naar een 87e positie in het klassement. Henno van Bergeijk presteert ook goed met een 82e plaats. Van Bergeijk ging twee jaar geleden nog uit de wedstrijd door een valpartij maar heeft zijn zaken goed voorelkaar en manifesteert zich als kistrijder prima in het middenveld.

De teammaten van Jan van Gerven, de BAS-rijders, doen het eveneens solide. Zo rond de 90e plaats is een prima stek als het gaat om uitrijden. Tijdig binnen zijn lukt heel aardig en de mannen hebben nog weinig meegemaakt. Ondanks dat de organisatie het bericht verspreidde dat Schellekens en Van Heertum uit de wedstrijd zouden liggen, verloopt de rally voor hen voorspoedig.

De heren Van Daele en Klomp rijden op aankomen en voorlopig gaat dat ze goed af. Met name Klomp heeft al bijna een dubbele rally gereden ten opziche van Joan Barreda maar ook hij bereikt elke etappe weer het bivak voordat de duisternis echt invalt. Van Daele heeft na een aantal dagen gewenning zijn tempo gevonden en maakt plaatsen goed. De Noord-Hollander klimt inmiddels op naar een plaats binnen de top-100 en blijft uit de gevarenzone.

Er komt nog een zware week aan voor de 119 deelnemers (67% van de deelnemers die gestart zijn) die nog in de wedstrijd zitten. Hoe het zich allemaal gaat ontvouwen? Volg Rallymaniacs!

 

Gerelateerd nieuws

24-02-2020, 15:45

Mirjam Pol geeft Dakar-presentatie in theater Mirjam Pol geeft Dakar-presentatie in theater

Mirjam Pol geeft Dakar-presentatie in theater

In de loop der jaren heeft Mirjam Pol de nodige ervaringen opgedaan in het openbaar spreken. Als enige Nederlandse vrouwelijke motorcoureur neemt ze al jaren deel aan de zwaarste rally ter wereld; Le Dakar. Vol passie vertelt zij tijdens haar presentaties wat haar motivatie is om haar doel te bereiken. Ze durft boven het maaiveld […]

Lees meer

17-02-2020, 13:41

Video: Honda in de Dakar 2013 – 2020 Video: Honda in de Dakar 2013 – 2020

Video: Honda in de Dakar 2013 – 2020

Precies een maand geleden wist Amerikaan Ricky Brabec de Dakar te winnen, acht jaar nadat het Monster Energy Honda Team terugkeerde in de meest veeleisende en zwaarste rally. Na een afwezigheid van 23 jaar keerde Honda terug in de Dakar in 2013. Met Helder Rodrigues, Javier Pizzolito en Johhny Campbell als rijders. Jaar na jaar […]

Lees meer

17-02-2020, 12:25

Przygonski weg bij X-Raid, test nieuwe auto in Qatar Przygonski weg bij X-Raid, test nieuwe auto in Qatar

Przygonski weg bij X-Raid, test nieuwe auto in Qatar

Na een samenwerking van vijf jaar, heeft Jakub Przygonski besloten om het Duitse X-Raid te verlaten. In 2018 won Przygonski het FIA Wereldkampioenschap met de Mini van X-Raid en in 2019 werd hij vierde tijdens Dakar. Na afgelopen Dakar heeft hij besloten om op zoek te gaan naar een andere auto. Tijdens de Qatar Rally […]

Lees meer

14-02-2020, 14:52

Olaf Harmsen nog niet klaar met Dakar Olaf Harmsen nog niet klaar met Dakar

Olaf Harmsen nog niet klaar met Dakar

Olaf Harmsen viel afgelopen Dakar uit op de derde dag na een val vlak voor de neutralisatie op kilometer 125. Van de val zelf kan Harmsen zich niets meer herinneren. Met een snijwond in z’n bovenbeen, twee gebroken ribben en een hersenschudding was de rally veel te snel over. Als snel was Harmsen weer thuis […]

Lees meer

Rallyraid video's