Rustdag: Van Loon en Ten Brinke op de eerste rij


‘We’ hebben weer wat te vieren in het auto-klassement, en dat is niet het enige wat deze Dakar bij de auto’s interessant maakt. Blijft Mini zo dominant? Duidelijk is: De Peugeots gaan hard als ze niet kapot zijn, Toyota heeft de aansluiting. Rallymaniacs maakt halverwege de balans op.

Het is spannend aan de kop van het klassement. Leek het er eerst op dat Nasser Al-Attiyah deze Dakar ging domineren, een aantal dagen later op de rustdag is het nog allerminst zeker dat de Prins van Qatar in Buenos Aires de grote trofee omhoog mag heffen.

Al-Attiyah won vier van de acht etappes en heeft nog altijd de leiding in het klassement. Echter, de laatste twee dagen leverde hij wel wat tijd in. In het eerste deel met name, toen zowel hij als navigator Matthieu Baumel last hadden van hoogteziekte. Met twee minuten penalty, die ook nog eens op het conto kwamen van Al-Attiyah heeft hij nog een voorsprong van acht minuten op Giniel de Villiers. Giniel de Villiers is al jaren de sterkste coureur binnen Toyota en hij houdt dat ook dit jaar vol. De Zuid-Afrikaan is tot nog toe de grootste opponent van Al-Attiyah, vooral door zijn constante presteren. De Villiers haalde enkel nog plaatsen bij de top zes.

Stephane Peterhansel zal niet ontevreden terugkijken op de eerste week Dakar in de nieuwe Peugeot 2008DKR. Een dagsucces kwam er nog niet maar Peterhansel heeft de snelheid als de auto blijft rijden. Van debutant in de auto Cyril Despres mochten we logischerwijs niet al te veel verwachten, hij manifesteert zich in het middenveld. Daarnaast heeft hij twee etappes heel veel tijd verloren met het oplossen van technische problemen wat een goed klassement onmogelijk maakte voor de Fransman. De heren van Peugeot moeten het stellen zonder Carlos Sainz die zwaar crashte in de eerste week van de rally. Voorlopig heeft Peterhansel nog zijn top-10 plaats in het klassement en hij zal er alles aan doen dat te behouden. Een dagzege zou ook voor de ‘marketingmachine’ van Peugeot zeer welkom zijn. Een mooie doelstelling voor Mr. Dakar in de komende week.

Nani Roma zag in de eerste tien kilometer op snelheid zijn klassement al in rook op gaan. De winnaar van vorig jaar kampte met technische problemen en kan niets anders dan strijden voor de dagoverwinningen. Orlando Terranova was een van de mannen die de afgelopen week explosief aan de rally begon. In eigen land begon hij uitstekend maar in de vierde etappe betekende een rotsblok het einde van Terranova’s ambities. Het klassement zit er voor hem niet meer in, dagzeges zullen de opdracht zijn vanuit het Monster-kamp. Robby Gordon begon ambitieus als ooit aan deze rally maar ook zijn klassement ging er aan door remproblemen.

 

En dan hebben we de revelatie van deze rally nog niet besproken. Yazeed Al-Rajhi is een Dakar debutant maar rijdt alsof hij jarenlang ervaring heeft opgedaan in de Dakar. De 34-jarige Al-Rajhi deed ervaring op in diverse baja’s en heeft zo’n vier jaar ervaring in WRC en WRC2. Al-Rajhi won de achtste etappe door de lastige duinen van Iquique en staat na acht etappes op een derde plaats, achttien minuten achter Al-Attiyah. Een geweldige prestatie zou je zeggen, maar de man uit Saoedi Arabië wil meer. Als hij bespaard blijft van pech kan hij wellicht de aanval openen op Al-Attiyah.

Normaal gesproken zou hier het blokje Nederlanders beginnen, maar dat zou in dit geval onterecht zijn. De Nederlanders doen namelijk behoorlijk goed mee in de top van het klassement en horen daar ook bij. Bernhard ten Brinke reed met de Overdrive Hilux deze Dakar het record van Kees en Mieke Teisterman uit de boeken, hij werd derde in een etappe. Dat gebeurde nog eens. Ten Brinke lag op koers om een etappe te winnen, maar helaas gooiden kleine problemen daar nog roet in het eten. Met een beetje mazzel moet een historisch resultaat er voor Ten Brinke toch wel in zitten. En komt die dagzege er niet, staat er nog altijd een mooi klassement op het spel.

Voor Erik van Loon geldt hetzelfde al rijdt hij niet met de explosiviteit die Ten Brinke wel heeft. Van Loon is een vaste waarde in de top vijftien nadat hij begin vorig jaar investeerde in een X-Raid Mini. Een dertiende plaats is op de rustdag het ‘slechtste’ resultaat, een zesde plaats in het klassement stemt Van Loon tevreden. Mochten de equipes vooraan fouten maken, zitten Van Loon en ook Ten Brinke op de eerste rij om daar van te profiteren.

Maik Willems rijdt een zeer solide rally. Zo rond plaats vijftig horen Willems en navigator Rob van Pelt thuis. Uitrijden is het doel en met de prestaties die Willems tot op heden op de mat legt moet dat zeker mogelijk zijn.

Tom Coronel is de laatste Nederlander in koers. Coronel maakte van alles mee in de eenzitter en zag het bivak nog niet vaak bij daglicht. Technische problemen met de buggy zorgen keer op keer voor groot oponthoud voor hem. Er was wat discussie rond het wel of niet aanblijven van Coronel in de rally maar tot op heden is de technische knock-out niet geslagen.

Broer Tim Coronel viel al snel uit en ook Ebert Dollevoet haalde de finish weer niet. Dollevoet besloot meteen voorgoed de handdoek in de ring te gooien en zijn Buggy stond een dag na het uitvallen op de Rallymaniacs Marktplaats.

 

 

 

Gerelateerd nieuws

10-05-2020, 10:34

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Gisteren heeft Richard de Groot van het Firemen Dakar Team de onafhankelijk geveerde Iveco Powerstar van Team de Rooy overgenomen. Een grote stap voor het team, dat in Son aanwezig was om de sleutel in ontvangst te nemen van Gerard de Rooy bij de werplaats in Son. Praktisch Dat Team de Rooy deze truck verkoopt, […]

Lees meer

20-04-2020, 15:33

Dakar 2021: nog geen nieuws Dakar 2021: nog geen nieuws

Dakar 2021: nog geen nieuws

Normaal gesproken is rond deze tijd wel bekend wat de Dakarorganisatie voor plannen heeft met de volgende editie van de Dakar. Maar door de vele beperkingen vanwege het corona virus is dat nog niet mogelijk. De organisatie hoopt zo snel mogelijk met meer informatie te komen. Het is dus wachten op meer info over de […]

Lees meer

13-03-2020, 14:41

Short en Branch naar Yamaha Short en Branch naar Yamaha

Short en Branch naar Yamaha

Het Monster Energy Yamaha Rally Team heeft twee verrassende namen toegevoegd aan de line up voor komend seizoen: Amerikaan Andrew Short en Zuid-Afrikaan ‘Kalahari Ferrari’ Ross Branch. Branch, beste rookie in 2019  won de 2e special afgelopen Dakar, maar zag een top tien klassering buiten bereik komen nadat hij veel tijd verloor met een kapot […]

Lees meer

12-03-2020, 11:52

Luciano Benavides tekent bij Husqvarna Luciano Benavides tekent bij Husqvarna

Luciano Benavides tekent bij Husqvarna

De 24-jarige Argentijn Luciano Benavides heeft getekend voor het Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing Team en zal aan de start staan van de komende Abu Dhabi Desert Challenge, de openingsronde van het FIM Cross-Country wereldkampioenschap, die op 20 maart van start gaat. In de laatste jaren liet Luciano Benavides zich gelden als één van de […]

Lees meer

Rallyraid video's