Rustdag: de tussenbalans bij de trucks

De eerste week Dakar was ook voor de trucks zwaar. Er waren niet bijzonder veel uitvallers, maar het tijdverlies her en der is enorm. De Nederlanders doen tot nu toe nog niet mee in de top van het algemeen klassement.


Kamaz is deze rally oppermachtig. De Russen doen met 4 equipes mee, daarmee bezetten ze het complete podium en de vijfde plek. Lang was het Nikolaev die aan de leiding ging, door het tijdverlies van deze man is het nu echter Mardeev aan de kop van het klassement. Nikolaev nader hem echter met rasse schreden. Nikolaev heeft de helft van de etappes tot nu toe op zijn naam geschreven, teamgenoten Mardeev en Karginov elk één. Het is niet alleen rozengeur en maneschijn voor het fabrieksteam, Karginov maakte een koprol in de zesde etappe. Gelukkig voor hem deed de rolkooi zijn werk en raakte die niet beschadigd, zodat hij de volgende dag weer aan de start kon verschijnen. 


Hans Stacey wist de eerste etappe nog te winnen, maar kent verder een problematische rally. Zijn navigator Serge Bruynkens kende vorig jaar een weinig gezellige rally in de cabine van Ales Loprais, ook dit jaar is de sfeer in de cabine niet optimaal, men moet duidelijk nog aan elkaar wennen. Stacey is met de zesde plek in het algemeen klassement weliswaar de snelste Nederlander, maar heeft twee uur achterstand op Mardeev. Bij Gerard de Rooy hebben we bij diverse etappes hetzelfde beeld gezien: in het begin van de etappe is hij het snelst, maar na een eindsprint (of problemen bij De Rooy) wint een Kamaz. Na problemen met de aandrijf-as is de kans om het algemeen klassement te winnen realistisch gezien verkeken voor De Rooy, maar hij zal komende week zeker nog een etappe op zijn naam willen schrijven. 


Een van de weinige deelnemers die Kamaz nog enigszins bij kan benen in het algemeen klassement is Ales Loprais. Hij staat op een vierde plek in het algemeen klassement en wist de zevende etappe te winnen. De combinatie tussen de Tsjechische coureur en het Nederlandse Eurol Veka MAN team lijkt te werken. Marcel van Vliet, die bezig is met zijn laatste Dakar als coureur, was bij de eerste etappe nog tweede, maar verloor de dagen er na telkens meer tijd. Hij staat momenteel op de zevende plek in het algemeen klassement. De snelle service truck van het team, met Rotsaert achter het stuur, weet regelmatig in de top 10 te finishen. De 6×6 van Ingels, die ook service verleent voor het team, viel al in de beginfase uit.


Bij GINAF heeft men wisselende resultaten. Jos Smink en Edwin van Ginkel presteren elke dag goed in de subtop. Wuf van Ginkel heeft meerdere top 10 plekken gehaald, maar heeft vannacht veel tijd verloren doordat hij met een afgelopen wielophanging in de marathon-etappe stilstond. Jan Lammers, de bestuurder van de snelle servicetruck van het team, heeft veel zware dagen gekend, enkele keren moest hij meteen weer door met de volgende etappe nadat hij als laatste gefinisht was in de etappe van de dag er voor. Uiteindelijk heeft hij na een aanrijding met ‘een steen zo groot als een schatkist’ de strijd moeten staken. Ook Gerrit van Werven met de regenboog-GINAF is er niet meer bij, zijn motor is beschadigd geraakt nadat de olie er uit was gelopen op het moment dat de truck gekanteld was.  

Gert Huzink heeft al veel meegemaakt deze rally. Hij heeft met de Tatra op zijn kant gelegen en is het zeil van de ‘laadbak’ verloren. De ultieme revanche kwam in het tweede deel van de marathon-etappe, de Tukker drukte het gaspedaal de hele dag tot de bodem in, wat een zestiende positie tot gevolg had. het beste truck-resultaat van Huzink tot nu toe.


Mammoet Rallysport, met coureurs Martin van den Brink en Pascal de Baar, is bezig met het eerste jaar van het drie-jarenplan wat men samen met MKR, die de Renault K520 gebouwd heeft, volgt. De truck kent zo nu en dan technische problemen en domme pech, zowel bij Martin van den Brink als Pascal de Baar. Op dagen dat alles goed gaat rijdt men in de top van het veld mee.

Aart Schoones rijdt een solide race. Hij kent de truck die hij zelf gebouwd heeft door en door en weet precies wat hij er mee kan. Door weinig fouten te maken zit hij vaak vlak achter de top 20, in het algemeen klassement staat hij daar ook: plek 21.


Grote verrassing deze rally is Ton van Genugten. Nadat hij vorige jaren nog met de tweede truck van Schoones mee was, in 2013 als monteur, in 2014 als coureur, heeft hij voor 2015 een geheel eigen team opgebouwd. Als privateer weet hij zich goed staande te houden tussen de grote teams met fabrieksondersteuning. Zijn hoogste klassering tot nu toe was een twaalfde plek, daar staat hij op dit moment ook in het algemeen klassement. Als hij komende week blijft doen wat hij de afgelopen week ook deed, behoort een plek in de top 10 absoluut tot de mogelijkheden. 

Maurik van den Heuvel werd gediskwalificeerd nadat hij te veel waypoints had gemist. Hierdoor werd de rally van Peter van den Bosch juist gered: die kon de vooras van Van den Heuvel lenen nadat hij zijn eigen krom had gereden. Ook de andere coureurs van XDakar, Frits van Eerd en Eibert Timmermans worden geplaagd door grotere en kleinere problemen, maar alle drie trucks zijn nog wel in de strijd.


In het derde jaar dat het fabrieksteam van MAZ meedoet, moest dan toch eindelijk goed resultaat geboekt worden. Dat ging lang goed, Viazovich was dagenlang samen met Loprais de enige die tegenstand tegen Kamaz kon bieden en reed regelmatig in de top vijf, enkele keren zelfs top drie. In de marathon-etappe spatte de Wit-Russische droom uit elkaar, samen met de versnellingsbak van de ‘bizon’. 


De oudere beroepschauffeurs kennen het merk LIAZ nog wel. Vlak na de val van de muur waren de Tsjechische trucks ook vaak in Nederland te zien, vaak niet sneller dan 60 kilometer per uur rijdend, steevast met een pikzwarte rookwolk er achter. Nadat moederbedrijf Skoda bij de Volkswagen groep kwam, viel zo’n 20 jaar terug het doek voor de truckbouwer uit Liberec. Langzaam rijden en zwarte rookwolken zijn er voor de LIAZ van Macik niet bij, hij wist vaker dan eens in de top 10 te eindigen tot nu toe. De enige overeenkomst met de wegtrucks van weleer zal waarschijnlijk de cabine zijn.

Fried van de Laar kent een zware rally, hoort vaka bij de laatste trucks die binnen komen, maar haalt het wel elke dag, dat is toch waar het uiteindelijk om gaat. Zelfde kun je zeggen voor de Zeeuwse Adwin Hoondert en de jonge Vick Versteijnen. Men heeft het moeilijk, maar weet op wilskracht elke dag binnen te komen, in het donker over paden die door de andere trucks al compleet kapot gereden zijn.

Misschien wel de grootste pechvogels van deze Dakar zijn Fons Jans en Bob ten Harkel van het Ritchie Bros Hamer Dakar team. Al op de eerste dag reed men met hun DAF te snel door een geul heen, waardoor de aandrijfas een halve meter naar achter werd verplaatst, zodat zelfs afslepen een lastige zaak was. Het team volgt de karavaan nog wel om andere teams te ondersteunen waar nodig, maar de eigen truck komt voorlopig niet meer van de aanhanger af. 

Foto’s Shakedown team

Gerelateerd nieuws

17-02-2020, 13:41

Video: Honda in de Dakar 2013 – 2020 Video: Honda in de Dakar 2013 – 2020

Video: Honda in de Dakar 2013 – 2020

Precies een maand geleden wist Amerikaan Ricky Brabec de Dakar te winnen, acht jaar nadat het Monster Energy Honda Team terugkeerde in de meest veeleisende en zwaarste rally. Na een afwezigheid van 23 jaar keerde Honda terug in de Dakar in 2013. Met Helder Rodrigues, Javier Pizzolito en Johhny Campbell als rijders. Jaar na jaar […]

Lees meer

17-02-2020, 12:25

Przygonski weg bij X-Raid, test nieuwe auto in Qatar Przygonski weg bij X-Raid, test nieuwe auto in Qatar

Przygonski weg bij X-Raid, test nieuwe auto in Qatar

Na een samenwerking van vijf jaar, heeft Jakub Przygonski besloten om het Duitse X-Raid te verlaten. In 2018 won Przygonski het FIA Wereldkampioenschap met de Mini van X-Raid en in 2019 werd hij vierde tijdens Dakar. Na afgelopen Dakar heeft hij besloten om op zoek te gaan naar een andere auto. Tijdens de Qatar Rally […]

Lees meer

14-02-2020, 14:52

Olaf Harmsen nog niet klaar met Dakar Olaf Harmsen nog niet klaar met Dakar

Olaf Harmsen nog niet klaar met Dakar

Olaf Harmsen viel afgelopen Dakar uit op de derde dag na een val vlak voor de neutralisatie op kilometer 125. Van de val zelf kan Harmsen zich niets meer herinneren. Met een snijwond in z’n bovenbeen, twee gebroken ribben en een hersenschudding was de rally veel te snel over. Als snel was Harmsen weer thuis […]

Lees meer

11-02-2020, 12:31

Verwacht veel nieuwe 2020-modellen op komende editie van MOTORbeurs Utrecht Verwacht veel nieuwe 2020-modellen op komende editie van MOTORbeurs Utrecht

Verwacht veel nieuwe 2020-modellen op komende editie van MOTORbeurs Utrecht

Als motorliefhebber kun je je hart ophalen op het grootste motorevent van Nederland: MOTORbeurs Utrecht 2020 van 20 tot en met 23 februari 2020 in de Jaarbeurs in Utrecht. Hier ruik, voel en ervaar je voor het eerst de gloednieuwe modellen voor het aankomende seizoen. Naast al het nieuws zijn er rijenvol occasions en is […]

Lees meer

Rallyraid video's