Rosa Romero en Nani Roma, een echtpaar in Dakar


Rosa Romera had er genoeg van om telkens lang te moeten wachten om te horen hoe haar man Nani had gereden in de Dakar Rally. De enige oplossing was: zelf meedoen. En zo rijdt er een echtpaar in Dakar. 

Rosa Romero en Nani Roma doen allebei mee aan de Dakar Rally 2014. Zij gaat op de motor en hij in de auto. De doelen binnen het Catalaanse paar verschillen nogal: Nani (41) strijdt in een Mini voor zijn eerste overwinning bij de auto’s. Bij de motoren won hij de Dakar Rally tien jaar geleden al een keer. Rosa (44) heeft een veel bescheidener uitdaging en neemt genoegen met het bereiken van de finish in Valparaiso (Chili) op 18 januari op haar Yamaha.

Moe van het lange wachten elk jaar tijdens de Dakar Rally om te horen van haar man en de vader van haar drie kinderen, besloot Rosa Romero besloten actie te ondernemen en zelf het Dakaravontuur aan te gaan. Het zal haar derde Dakar Rally worden en de eerste met het Sicart Team. Met dit team heeft zij dit jaar een volledig programma van nationale en internationale enduro’s en rally’s afgewerkt. In oktober reed zij bijvoorbeeld de Merzouga Rally in Marokko.

“Het zal een zeer speciale Dakar worden voor het hele gezin. De kinderen zijn heel enthousiast dat hun ouders meedoen en volgen ons uiteraard op de voet. Nani en ik zullen elkaar onderweg in de rally nauwelijks zien, maar ‘s-avonds in het bivak kunnen we bespreken hoe de dag was en elkaar moed inspreken, als dat nodig is”, vertelt Rosa enthousiast.

Beiden rijden een totaal verschillende rally. Terwijl Nani rijdt voor de overwinning in een topauto als lid van het grote X-raid Team, heeft Rosa met de hulp van slechts een klein privéteam de uitdaging om de Dakar bij haar derde poging uit te rijden. De eerste poging was in 2006 toen de rally nog in Afrika werd verreden. Haar teammaat en waterdrager Otger Robert crashte en brak beide enkels, waarmee Rosa ook moest opgeven. In 2012 keerde zij terug naar Dakar, nu in Zuid-Amerika, maar moest weer opgeven vanwege motorproblemen die niet op te lossen waren.

Rosa is zich bewust van hoe moeilijk het zal zijn om de 9000 km te overwinnen. Ze heeft de route grondig bestudeerd, thuis samen met Nani, ‘s-avonds terwijl de kinderen sliepen.
Rosa vertelt: “We hebben de etappes samen bestudeerd en ik weet dat het een van de moeilijkste edities wordt sinds de rally in Zuid-Amerika wordt gehouden. De specials zullen langer en zwaarder zijn, vooral die in Bolivia, waar we gescheiden van de auto’s en vrachtwagens door zeer technisch terrein zullen gaan rijden. Maar ik ben er klaar voor en vol vertrouwen om deze keer pas op het finishpodium mijn Dakar te beëindigen.”

Foto’s: Gotodesert.com, Todoterreno.pt

[youtube]AxFK40ET7ic[/youtube]

Gerelateerd nieuws

18-01-2020, 12:29

Leerzame Dakar voor Nani Roma en Borgward Leerzame Dakar voor Nani Roma en Borgward

Leerzame Dakar voor Nani Roma en Borgward

Borgward Rally Team-coureur Nani Roma (301) heeft opnieuw een Dakar Rally uit weten te rijden als 27ste in het algemeen klassement. De Spaanse coureur moest tijdens de race vooral lastige situaties als lekke banden en navigatieproblemen overwinnen, om de laatste etappe op de twaalfde plaats te kunnen eindigen. Roma had niet verwacht dat de race […]

Lees meer

18-01-2020, 12:13

Dakar 2020: Bernhard ten Brinke evenaart beste prestatie Dakar 2020: Bernhard ten Brinke evenaart beste prestatie

Dakar 2020: Bernhard ten Brinke evenaart beste prestatie

Bernhard ten Brinke is met navigator Tom Colsoul als zevende geëindigd in de Dakar Rally 2020. De Nederlandse coureur en de Belgische navigator hadden gehoopt een plek hoger te eindigen, maar na uren vergaderen werd hun protest tegen de onterechte compensatietijd voor Orlando Terranova niet ingewilligd. “Boven alles ben ik heel erg tevreden over hoe […]

Lees meer

17-01-2020, 19:23

Stam en Bargeman brengen het karretje naar de finish Stam en Bargeman brengen het karretje naar de finish

Stam en Bargeman brengen het karretje naar de finish

Het is gelukt: Teun Stam en René Bargeman hebben ‘het karretje’ naar de finish van de Dakar 2020 gebracht. Het ging niet vanzelf. Integendeel: een paar keer zag het er helemaal niet naar uit dat het zou lukken. “We zijn er en daar ging het om.” Toch was Teun Stam best opgelucht toen hij de […]

Lees meer

17-01-2020, 17:56

Tim en Tom Coronel: 2020 beste Dakar ooit (video) Tim en Tom Coronel: 2020 beste Dakar ooit (video)

Tim en Tom Coronel: 2020 beste Dakar ooit (video)

Na twee weken afzien konden de gebroeders Coronel elkaar op vrijdag juichend in de armen vallen: de Dakar-missie van 2020 is volbracht. En dat niet alleen: het duo bereikte met de 27e plaats in de eindrangschikking het beste resultaat ooit. De voorbereidingen op de Dakar Rally 2020 begonnen al in het vroege voorjaar van 2019. […]

Lees meer

Rallyraid video's