Preproloog 2015: de trucks


Foto’s: Alex Miedema
Voor het derde jaar op rij ging de eindstrijd bij de trucks tijdens de Dakar preproloog, afgelopen zondag op het Eurocircuit bij Valkenswaard, tussen Peter Versluis en Gerard de Rooy. Alle deelnemers mochten twee keer een rondje over het circuit rijden, de snelste twee kwalificeerden zich daarmee voor de finale.

In de eerste sessie was het Marcel van Vliet, de teamgenoot van Peter Versluis bij het Eurol Veka MAN team, die de snelste tijd neerzette, gevolgd door Gerard de Rooy.

In de tweede sessie startte Peter Versluis als eerste, zijn tijd bleef vrijwel de hele sessie de snelste, tot Gerard de Rooy als laatste de baan over ging, om nipt over de tijd van de MAN rijder heen te gaan. De derde plek is wellicht nog het opvallendst: die was voor Ton van Genugten, die na twee jaar onder de paraplu van Aart Schoones aan Le Dakar meegedaan te hebben nu voor het eerst met een eigen team aan de start zal verschijnen. Omdat Marcel van Vliet in de tweede sessie een klein foutje maakte in de haarspeldbocht haalde hij de finale net niet. In de finale bleek de Iveco van De Rooy de snelste. Een mooie opsteker voor de coureur uit Son, die bij de finalerit een bijzondere gast aan boord had: de ‘big boss’ van Iveco was uit Italië overgevlogen om te kijken hoe ‘zijn’ jongens het deden. 

Diverse trucks waren voor het eerst te zien voor een Nederlands publiek. Denk daarbij aan de tot torpedo omgebouwde truck van Hans Stacey, maar ook bijvoorbeeld aan de door Mario Kress Racing gebouwde Renault K520’s van Mammoet Rallysport. Die laatste kon het publiek wel heel erg goed bekijken, midden op de baan liet Pascal de Baar zijn truck even stil staan. Twee aanwezige trucks waren zo nieuw dat ze nog niet meereden: De truck waar Gerard de Rooy volgend jaar mee gaat rijden was al aanwezig, waarmee het aantal Iveco’s met neus in de rally op drie komt in 2016. Schoones had de half afgebouwde truck voor 2016 ook mee, dit moet de eerste rallytruck worden die aan de Euro 6 norm voldoet. 

Echt nieuws was er natuurlijk niet te melden op het publieksevenement. Of het moet de teamwissel van Jan Lammers zijn. Aan de vooravond van het spektakel, terwijl menig Dakarfan in het centrum van Valkenswaard van de ‘Nacht van de preproloog’ genoot, bracht Jan het nieuws naar buiten dat hij de snelle service truck van GINAF zal gaan besturen. Aanvankelijk zou Lammers een jaar overslaan, het concept met de reclameblokken op de wagen leverde niet genoeg op om aan de sponsoren te kunnen leveren wat ze zouden mogen verwachten. Gelukkig voor Jan werd hij door de gebroeders Van Ginkel gevraagd om de snelle servicetruck te besturen. Daniël Bruinsma, die deze truck vorig jaar bestuurde, is weer terug geschoven naar de navigatiestoel, Sven Vogelaar is vanouds weer de ‘boordtechnicus’. Rintje Ritsma is hiermee boventallig geworden, maar ongetwijfeld zien we ‘de beer van Lemmer’ in de toekomst weer terug in Le Dakar. 

Daniël Bruinsma bestuurde de truck op de preproloog nog wel, vooral ook omdat het pas zo laat bekend was. Hij was niet de enige navigator die een truck over het circuit heen leidde. Bij Hamer was het Fons Jans die reed in de plek van Bob ten Harkel, terwijl het bij Maxxis Frans van Lankveld was die stuurde, in de plaats van Mark van den Heuvel die dat bij de rally gaat doen. 

mt_gallery

 

Gerelateerd nieuws

10-05-2020, 10:34

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Gisteren heeft Richard de Groot van het Firemen Dakar Team de onafhankelijk geveerde Iveco Powerstar van Team de Rooy overgenomen. Een grote stap voor het team, dat in Son aanwezig was om de sleutel in ontvangst te nemen van Gerard de Rooy bij de werplaats in Son. Praktisch Dat Team de Rooy deze truck verkoopt, […]

Lees meer

20-04-2020, 15:33

Dakar 2021: nog geen nieuws Dakar 2021: nog geen nieuws

Dakar 2021: nog geen nieuws

Normaal gesproken is rond deze tijd wel bekend wat de Dakarorganisatie voor plannen heeft met de volgende editie van de Dakar. Maar door de vele beperkingen vanwege het corona virus is dat nog niet mogelijk. De organisatie hoopt zo snel mogelijk met meer informatie te komen. Het is dus wachten op meer info over de […]

Lees meer

13-03-2020, 14:41

Short en Branch naar Yamaha Short en Branch naar Yamaha

Short en Branch naar Yamaha

Het Monster Energy Yamaha Rally Team heeft twee verrassende namen toegevoegd aan de line up voor komend seizoen: Amerikaan Andrew Short en Zuid-Afrikaan ‘Kalahari Ferrari’ Ross Branch. Branch, beste rookie in 2019  won de 2e special afgelopen Dakar, maar zag een top tien klassering buiten bereik komen nadat hij veel tijd verloor met een kapot […]

Lees meer

12-03-2020, 11:52

Luciano Benavides tekent bij Husqvarna Luciano Benavides tekent bij Husqvarna

Luciano Benavides tekent bij Husqvarna

De 24-jarige Argentijn Luciano Benavides heeft getekend voor het Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing Team en zal aan de start staan van de komende Abu Dhabi Desert Challenge, de openingsronde van het FIM Cross-Country wereldkampioenschap, die op 20 maart van start gaat. In de laatste jaren liet Luciano Benavides zich gelden als één van de […]

Lees meer

Rallyraid video's