Ontketende Karginov stoot De Rooy voorlopig van troon in koninginnenrit


Vandaag ging het er om spannen; wist Gerard zijn leiderspositie te behouden en kon Hans zijn 6e plaats veilig stellen? Helaas lagen de kaarten aan het eind van de 11e special anders geschud.

“We hebben vandaag veel te verduren gehad,” zegt Tom Colsoul, navigator in de Powerstar aan de finish. “Het ging eigenlijk wel lekker tot aan een lekke band halverwege de proef. Toen ging de vaart er even uit. Vervolgens hadden we onze hoop gevestigd op de spectaculaire duinen maar dat bleken er uiteindelijk maar vijf te zijn. Daar konden we het verschil niet meer maken. We hopen nu nog maar op veel hoge duinen en bergen zand, want daar voelt de Iveco zich prima thuis. En wij ook.”

Het was vandaag een uitermate boeiende strijd, die tot WP10 redelijk gelijk opging. Karginov lag weliswaar voorop, maar virtueel was Gerard nog steeds de leider in het algemeen klassement. Maar na zo’n 300 kilometer ging het mis en viel Gerard met zijn Iveco Powerstar stil met een lekke band. Hij pikte daarna aan bij Loprais en Nikolaev en een aantal kilometers verder had hij Nikolaev in de Kamaz alweer achter zich gelaten. De Kamaz-rijder hoefde niet zo nodig en kon waar mogelijk proberen de vaart bij Gerard eruit te halen in het voordeel van de koploper en zijn teammaat Karginov. Een aantal WayPoints verder had Gerard ook de Tatra van Loprais ingehaald. Beide tegenstanders klampten nu aan Gerard vast en reden in zijn kielzog naar de finish.

Na 605 kilometer was het Karginov die in een tijd van 6:22:32 uur de etappe uitreed met een gemiddelde van 95 kilometer per uur. Nikolaev was de snelste van het achtervolgende drietal met een achterstand van 14:18 minuut. Gerard verloor 15:51 minuut en Loprais ten slotte had 22:36 minuut meer nodig.

In het totaalklassement zijn de rollen na de etappe van vandaag omgedraaid. Had Gerard gisteren nog een voorsprong van 7:55 minuut op zijn rivaal Karginov, vandaag was het de Kamaz-rijder die een voorsprong heeft opgebouwd van 7:56 minuut op Gerard. Nikolaev en Loprais volgen de beide koplopers op gepaste afstand en vormen voorlopig geen bedreiging.

Ook vandaag kon de rest van het veld de leiders maar met moeite volgen. Hans Stacey kwam als 8e over de finish, en teamgenoot Pep Vila Roca op de 11e plaats.

Foto: Iveco / Team De Rooy

Gerelateerd nieuws

22-06-2020, 11:52

Team De Rooy slankt af Team De Rooy slankt af

Team De Rooy slankt af

Team De Rooy ondergaat een aantal drastische veranderingen. Gerard de Rooy zal voorlopig niet meer deelnemen aan rally’s en De Rooy Holding schroeft de sponsoring flink terug. Het team zal in sterk afgeslankte vorm, met twee Iveco Powerstars, blijven bestaan. Drie rallytrucks worden verkocht. De directe aanleiding voor de veranderingen is de coronacrisis. “Die komt […]

Lees meer

11-06-2020, 11:15

Dakar 2021 keert op 1 januari terug naar Saoedi-Arabië Dakar 2021 keert op 1 januari terug naar Saoedi-Arabië

Dakar 2021 keert op 1 januari terug naar Saoedi-Arabië

David Castera presenteert vanuit Frankrijk via een livestream alles omtrent Dakar 2021. Dat dit via een livestream is, komt natuurlijk door de Covid-19 pandemie waarmee de wereld nog steeds te maken heeft. De Dakar wordt echter goed voorbereid en deze voorbereidingen gaan vlot in goede samenwerking met de Saoedische regering en het team van Castera. […]

Lees meer

10-05-2020, 08:34

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Gisteren heeft Richard de Groot van het Firemen Dakar Team de onafhankelijk geveerde Iveco Powerstar van Team de Rooy overgenomen. Een grote stap voor het team, dat in Son aanwezig was om de sleutel in ontvangst te nemen van Gerard de Rooy bij de werplaats in Son. Praktisch Dat Team de Rooy deze truck verkoopt, […]

Lees meer

20-04-2020, 13:33

Dakar 2021: nog geen nieuws Dakar 2021: nog geen nieuws

Dakar 2021: nog geen nieuws

Normaal gesproken is rond deze tijd wel bekend wat de Dakarorganisatie voor plannen heeft met de volgende editie van de Dakar. Maar door de vele beperkingen vanwege het corona virus is dat nog niet mogelijk. De organisatie hoopt zo snel mogelijk met meer informatie te komen. Het is dus wachten op meer info over de […]

Lees meer

Rallyraid video's