Nieuwe Renault racetruck voor Firemen Dakarteam

Nieuwe Renault racetruck voor Firemen Dakarteam

Het Hillegoms Firemen Dakarteam gaat voor de Dakar Rally in januari 2020 van start met een(voor hun)nieuwe racetruck. Om de stijgende lijn na drie rally’s door te zetten is het tijd voor de volgende stap; een nóg betere truck.

Enkele weken na de finish van de Dakar 2019, zijn we in contact gekomen met racetruckfabrikant MKR in Tsjechië. Niet lang daarna hebben we een bezoek gebracht aan de fabriek in Tsjechië. MKR produceert voor internationale professionele topteams (waaronder Riwald en het Mammoet Rally-team) de (Renault) racetrucks al.

“Een andere ondergrond betekent een andere configuratie van de truck. Om de truck voor de rally van 2020 wederom lichter, sterker, moderner en stijver te maken moet er zoveel gebeuren dat we eigenlijk net zo goed aan een andere/nieuwe(re)truck zouden kunnen gaan denken.”, aldus Richard de Groot.

Samen met Mario Kress (directeur en eigenaar van MKR Group Europe) hebben we diverse goede gesprekken gehad.
“Het Firemen Dakarteam is een zeer serieus team datin de positieve Dakar-spirit wil blijven groeien. Niet alleen voor zichzelf,maar ook voor zijn partners, sponsors en de organiserende landen” –aldus Kress.

Uiteindelijk zijn het Firemen Dakarteam en MKR overeengekomen dat het Firemen Dakarteam voor de rally van 2020 gebruik kan maken van de truck van Janus van Kasteren van afgelopen rally.

“Een flink niveau omhoog voor 2020. Eerlijk is eerlijk, dat is een droom waarvan ik nooit had gedacht dat die zou uitkomen. We zijn hiermee als Renault fabrieksteam in één klap in de eredivisie van de Dakar terechtgekomen”–aldus De Groot.

De truck heeft reeds twee dagoverwinningen op zijn naam staan en dit sluit naadloos aan bij het aangescherpte doel voor 2020 en wellicht de jaren daarna, “ … en dat is toch écht richting de top 10 rijden …”–aldus De Groot. Aan het materiaal zal het in ieder geval niet liggen.

De huidige truck heeft de nodige kilometers en incidenten achter de rug. Toch is het team zo gehecht aan de truck dat het een plaats binnen het team zal behouden. Denk hierbij aan marketing of andere rallydoeleinden.

Een andere reden voor de nieuwe truck is dat het hele Dakar Rally-circus volgend jaar verhuist van Zuid-Amerika naar Saoedi-Arabië.

Saoedi Arabië is zes keer zo groot als Frankrijk en bestaat voor het grootste gedeelte uit woestijn. Toch zijn de duinen beduidend minder hoog dan de Zuid-Amerikaanse. Daarnaast heeft het meer WRC-achtige(World Rally Championship) paden.Dit zijn paden die bestaan uit hard zand met gravel, kleine kiezels of keien. Hierdoor moet de truck anders opgebouwd worden.

Gerelateerd nieuws

24-02-2020, 15:45

Mirjam Pol geeft Dakar-presentatie in theater Mirjam Pol geeft Dakar-presentatie in theater

Mirjam Pol geeft Dakar-presentatie in theater

In de loop der jaren heeft Mirjam Pol de nodige ervaringen opgedaan in het openbaar spreken. Als enige Nederlandse vrouwelijke motorcoureur neemt ze al jaren deel aan de zwaarste rally ter wereld; Le Dakar. Vol passie vertelt zij tijdens haar presentaties wat haar motivatie is om haar doel te bereiken. Ze durft boven het maaiveld […]

Lees meer

17-02-2020, 13:41

Video: Honda in de Dakar 2013 – 2020 Video: Honda in de Dakar 2013 – 2020

Video: Honda in de Dakar 2013 – 2020

Precies een maand geleden wist Amerikaan Ricky Brabec de Dakar te winnen, acht jaar nadat het Monster Energy Honda Team terugkeerde in de meest veeleisende en zwaarste rally. Na een afwezigheid van 23 jaar keerde Honda terug in de Dakar in 2013. Met Helder Rodrigues, Javier Pizzolito en Johhny Campbell als rijders. Jaar na jaar […]

Lees meer

17-02-2020, 12:25

Przygonski weg bij X-Raid, test nieuwe auto in Qatar Przygonski weg bij X-Raid, test nieuwe auto in Qatar

Przygonski weg bij X-Raid, test nieuwe auto in Qatar

Na een samenwerking van vijf jaar, heeft Jakub Przygonski besloten om het Duitse X-Raid te verlaten. In 2018 won Przygonski het FIA Wereldkampioenschap met de Mini van X-Raid en in 2019 werd hij vierde tijdens Dakar. Na afgelopen Dakar heeft hij besloten om op zoek te gaan naar een andere auto. Tijdens de Qatar Rally […]

Lees meer

14-02-2020, 14:52

Olaf Harmsen nog niet klaar met Dakar Olaf Harmsen nog niet klaar met Dakar

Olaf Harmsen nog niet klaar met Dakar

Olaf Harmsen viel afgelopen Dakar uit op de derde dag na een val vlak voor de neutralisatie op kilometer 125. Van de val zelf kan Harmsen zich niets meer herinneren. Met een snijwond in z’n bovenbeen, twee gebroken ribben en een hersenschudding was de rally veel te snel over. Als snel was Harmsen weer thuis […]

Lees meer

Rallyraid video's